פרסום ראשון
אגף התקציבים שילם ליועצים חיצוניים כ-17 מיליון שקל בשנים 2012-2011
מנתונים שהעביר האוצר לתנועה לחופש המידע עולה למשל, כי יותר מ-3.1 מיליון שקל שולמו לחברת שלדור למטרת "ייעוץ בנושא תחרותיות ורגולציה בענף הרכב"; עוד מתברר שבאוקטובר 2010 שילם האוצר 692 אלף שקל למשרד רו"ח של משה ליאון עבור "שירותי ראיית חשבון לעריכת הדוחות הכספיים של משרד האוצר"
אגף התקציבים במשרד האוצר שילם ליועצים חיצוניים סכום כולל של יותר מ-17 מיליון שקל במהלך השנים 2012-2011 לעבודות ייעוץ ומחקר שונות. הנתון הזה ועוד רבים אחרים נחשפים עתה במסגרת נתונים שהעביר משרד האוצר לתנועה לחופש המידע. בתקופה זו כיהן יובל שטייניץ כשר האוצר (20012-2009).
- הלו"ז של שרי הממשלה ועלויות טיסותיהם לחו"ל ב-2013
- לאן נעלם הדיווח על המקרר של סגן שר האוצר מיקי לוי
- חשיפה רצופה של כל המידע תעשה טוב לכל הצדדים
למשל, יותר מ-3.1 מיליון שקל שולמו לחברת שלדור למטרת "ייעוץ בנושא תחרותיות ורגולציה בענף הרכב", עוד 900 אלף שקל שולמו לחברת שלדור עבור "ייעוץ בנושא התייעלות בתמיכות בחקלאות", יותר מחצי מיליון שקל שולמו לחברת הייעוץ עדליא ל"יועץ מקצועי לוועדת לבחינת התחרותיות בתחום המלט" (ועוד כמה מאות אלפי שקלים לפרויקטים אחרים) וחברת מוניטור קיבלה 750 אלף שקל עבור "ייעוץ בנושא רמת התחרותיות והמחירים בתחום המזון".
במקור, במאי 2013 הגישה התנועה לחופש המידע בקשה למשרד האוצר לקבל את רשימת התשלומים המלאה של כל משרדי הממשלה (עבור תשלומים של מעל 50 אלף שקל). משרד האוצר התעלם מהבקשה, עד שבהמשך היא התגלגלה לבית המשפט לאחר שהתנועה עתרה לקבל את הנתונים.
שתי טענות
בבית המשפט קרה דבר מוזר. משרד האוצר טען שתי טענות. הראשונה היתה שהוא אמנם מחזיק בנתונים, אולם הוא לא יכול למסור את כולם משום שהם לא שלו, אלא של המשרדים האחרים. שנית, האוצר טען שאין לו מספיק משאבי זמן בשביל לעבור על כל עשרות אלפי או מאות אלפי התקשרויות של המשרדים השונים לספקים חיצוניים, ולכן אין ביכולתו לספק את המידע. כמה זמן משרד האוצר טען שהמשימה הזו תיארך? 18 שנה.
התנועה לחופש המידע ענתה לבית המשפט שמדובר בתשובה מגוחכת, ובסופו של דבר הוחלט כי משרד האוצר ימסור רק את הנתונים שקשורים למשרד האוצר עצמו ולא לכל משרדי הממשלה האחרים. בינתיים חלף הזמן, והתשובה שהגיעה ממשרד האוצר לתנועה לחופש המידע בשבוע שעבר כבר נראית עתיקה, משום שהיא כוללת נתונים רק לשנים 2012-2011. זאת בזמן שהתנועה הצליחה בינתיים לחשוף את התקשרויות משרדי הממשלה לשנים 2013. זה מחיר ההתנהלות של משרד האוצר בחוסר שקיפות.
870 אלף שקל למשרדו של משה ליאון
מה עוד אפשר ללמוד מן הנתונים? מלבד ההתקשרויות הנרחבות של אגף התקציבים עם יועצים חיצוניים, גם באגף החשב הכללי במשרד האוצר אוהבים להתקשר עם יועצים חיצוניים, ובעיקר עם רואי חשבון חיצוניים.
כך, למשל, באוקטובר 2010 שילם משרד האוצר 692 אלף שקל למשרד ראיית החשבון ליאון, אורליצקי ושות', של משה ליאון, מקורבם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן, עבור "שירותי ראיית חשבון לעריכת הדוחות הכספיים של משרד האוצר". חודשיים לאחר מכן שילם האוצר עוד 178 אלף שקל למשרדו של ליאון עבור "שירותי ייעוץ בתחום הביקורת הפנימית".
בנוסף, שילם המשרד באותה תקופה תשלומים (קטנים יחסית) לשלושה יועצי תקשורת חיצוניים שונים - למשה דבי (50 אלף שקל), למוטי שרף (11 אלף שקל) ולמשרד הפרסום גיתם (83 אלף שקל) - עבור שירותי יחסי ציבור שונים. כל התשלומים האלה נעשו בתקופתו של שר האוצר דאז יובל שטייניץ.
אגף החשבת הכללית שילם בשנת 2012 תשלום של 1.5 מיליון שקל לחברת אנטרופי יועצים עבור "ניהול סיכונים במטה החשב הכללי ורוחבי במשרדי הממשלה".
עוד 950 אלף שקל שילם אגף החשבת הכללית למשרד ראיית החשבון זיו האפט עבור "עבודת ביקורת וייעוץ לדוחות הכספיים של ממשלת ישראל". 402 אלף שקל שולמו למשרד ראיית החשבון בריטמן אלמגור עבור "ביקורת בנושא ניהול הרשאות במשרדי הממשלה" ועוד 1.2 מיליון שקל שולמו למשרד עריכת הדין הירושלמי יגאל ארנון עבור ״ייעוץ משפטי לפרויקטים בשיתוף המגזר הפרטי".