בחירות 2015
תוכנית המחנה הציוני לבעיית הדיור: "קרקע חינם לדירה משלך"
המועמד של המחנה הציוני לתפקיד שר האוצר חושף היום את תוכניתו - עידוד כניסת שחקנים חדשים לשוק, סבסוד ממשלתי למתן הלוואות לעסקים קטנים והקמת מסגרות לילדים עד גיל 3; הרצוג: "לנתניהו נמאס מהאזרחים"
"קרקע חינם לדירה משלך" - זאת ההבטחה הראשונה בתחום הדיור של המחנה הציוני, שאותה הציג היום (ב') מועמד הרשימה לתפקיד שר האוצר, מנואל טרכטנברג במסיבת עיתונאים במכללה האקדמית בתל אביב. לפי תוכנית המפלגה, הקרקע השייכת לציבור תינתן על ידי המדינה. זאת, לצד פרויקט שכירות הוגנת, שתוסדר על ידי המדינה. בנוסף מציע הצוות של טרכטנבג להעלות את היצע הדירות באופן ניכר, בין השאר על ידי הכפפת כל מסלול התכנון לשר בכיר.
- כחלון מציג את רפורמת הבנקים: העתקה של רפורמת הסלולר
- "על ועדת האיגוח לדאוג לבלמים חזקים יותר"
- המערכת הבנקאית איבדה שליטה בימי זקן
לדברי טרכטנברג, מטרת התוכנית לפתור ארבע בעיות יסוד - דיור, בריאות וחינוך, יוקר המחיה ועוני; ולצד זאת להניע מנועי צמיחה שוויוניים.
בתחום החינוך, מבטיחה המפלגה סייעת נוספת בגני הילדים לגילאי 4-3, סבסוד צהרונים עד גיל 9, ולהקים מסגרות עד גיל 3. המפלגה מתחייבת להפחית את תשלומי ההורים, ולתקצב את בתי הספר לא לפי השתייכות מגזרית אלא לפי קריטריונים סוציו אקונומיים. המפלגה מבטיחה גם לבטל את העסקת מורי הקבלן - "מצב בלתי נסבל", הגדיר זאת טרכטנברג.
"לנתניהו נמאס מהאזרחים, הוא שם את הדברים הכלכליים בצד ונכשל בהם כישלון חרוץ. כל אחד צריך לשאול את עצמו אם מצבו בתקופת נתניהו השתפר, והתשובה היא לא", כך תקף היום יו"ר המחנה הציוני, יצחק הרצוג, את ראש הממשלה נתניהו בתחילת מסיבת העיתונאים שבה הציגה הרשימה את המצע הכלכלי שלה. "זאת הכלכלה, ביבי", הצהיר הרצוג והוסיף "זאת הבריאות, הזקנים והצעירים שלנו, ביבי, זה יוקר המחייה, ביבי, ובעיקר יוקר הדיור, ביבי".
השותפה להנהגת המחנה הציוני, ציפי לבני הוסיפה כי "כלכלה אצלנו אלה האנשים, ולא רק המאקרו. נחזיר את הכסף לילדים, אחרי שהתיאוריה שהצמיחה תחלחל מטה לא התממשה". היא הוסיפה כי נתניהו אמר שהתרכז בנושאים הביטחוניים, "אולם אנחנו נעשה גם ביטחון וגם כלכלה".
טרכטנברג המשיך בהצגת תכנית המפלגה בתחומים השונים ופתח במערכת הבריאות. לדבריו, מערכת הציבורית הידרדרה כי המדינה נסוגה מאחריות. "צריך לתקצב את בתי החולים כדי שיעבדו כל היום, לקצר תורים - 1.5 מיליארד שקל בשנה ונמנע שר"פ", אמר. בכך למעשה מאמץ טרכטנברג את המלצות ועדת גרמן.
בנושא יוקר המחייה אמר טרכטנברג כי יש לעודד כניסת חברות לשווקים מקומיים לא תחרותיים בסבסוד המדינה וכן רשת הפצה ארצית ליצרני מזון קטנים בתמיכת הממשלה, גם זאת במטרה לעודד תחרות.
על שוק האשראי אמר טרכטנברג: "משלמים כיום ריבית של 18% כאשר הבסיסית היא 0. אז מה קורה כאן? יש כסף של הציבור טריליון שקל יושבים כיום כהר של כסף בגופים המוסדיים. אין מפגש בניהם לצרכים באשראי של משקי הבית. ולא ללכת על פתרונות קלים שנשעים טוב. צריך תיווך פיננסי".
בנושא הגז הכריז טרכטנברג כי יש לפקח מחירים ולטפל במונופול ובבעיית הייצוא. "סוף סוף יש משאב טבעי בישראל אבל פתאום גילינו שיש מונופול, לא ידענו קודם. אופס. עכשיו אופס, יש בעיה של ייצוא. זה כשל מערכתי פעם אחר פעם. צריך פיקוח מחירים. אני עומד פה בפניכם ואומר כי לא חשוב מה נעשה וצריך לעודד תחרות, זה לא יהיה במידה המספקת כדי שהגז יגיע לתעשייה ונוכל להקים תעשיה בפריפריה ומקומות תעסוקה".
בתחום ההשקעה בהשכלה גבוהה הזכיר טרכטנברג את ייתור המבחן הפסיכומטרי "והתעשייה שקמה סביבו".
עוד אמר כי יש לעודד את החדשנות אך צריך לעשות זאת בכל המגזרים ולא רק בהיי טק שמחזיק רק 10% מהמשק. "גם בשירותים, בתעשייה המסורתית – גם בתעשייה לשוק המקומי. השקעה בעיקר בפריפריה ולעודד פיננסית ובמסים חברות המבוססות על חדשנות".
טרכטנברג דיבר על חוק עידוד השקעות הון ואמר כי יש להחילו על כל החברות, גם אם הן לא מייצאות וזאת מכיוון שהמצב כיום מייצר "עיוות שיש לעצור אותו".
הבטחה נוספת היא חיזוק מצבם הסוציאלי של העצמאים והפרילנסרים. "אנחנו מתרכזים בעסקים קטנים, עצמאיים ופרילנסרים – מאות אלפי אנשים שמגלגלים את המשק והפכו לשקופים. גם הם עוברים תקופות אבטלה". לפי המצע, יינתן להם ביטוח אבטלה "יהיה לא קל להגדיל עצמאי מובטל – אבל נצליח". המפלגה מתכננת גם להקים קרנות ייעודיות לאשראי חוץ בנקאי לעצמאים, והעברת חוק שוטף פלוס 30.
לדבריו של טרכטנברג היקף התוכנית הכלכלית הוא בגובה 6.9 מיליארד שקל וכ-3.4 מיליארד שקל מהם יושקעו ב-2016. התקציב יחולק כך: חינוך - 2.1 מיליארד, בריאות - 1.5 מיליארד (קיצור תורים), תוכנית 0% עוני בקרב קשישים - 1 מיליארד, 0.9 מיליארד לרשת סיוע לעסקים קטנים ועצמאיים וחצי מיליארד שקל לדיור.
לטענת טרכטנברג, המקורות הם גידול בצמיחה ובתקבולי המסים מסים שמסתכמים בכ-9 מיליארד שקל ומקורות שמתפנים בתקציב בסדר העדיפויות המסתכמים בכ-4 מיליארד שקל, כלומר גידול של כ-13 מיליארד שקל.
בתחום המדיניות הפיסקלית אמר טרכטנברג "לא נפרוץ גבולות. אפשר לעשות הכל בגבולות אחראים. “במשך 30 שנה חלקה של הממשלה בתוצר הלך וירד, מתחת 40%, מתחת הממוצע ב-OECD. היינו צריכים להצטמצם אבל הצטמצמנו יותר מדי. נעלה קצת ל-40%, ואם תהיה צמיחה נוכל להעלות את זה עוד יותר. זאת פעם ראשונה שמועמד לשר אוצר אומר שצריך לעצור את הירידה ולעלות".
התכנית הבנקאית של טרכטנברג
מוקדם יותר הציג טרכטנברג את הרפורמה שלו בענף הבנקאות. לדבריו, יש להקים מערכת דירוג אשראי לאומית שאמורה להגדיל את התחרות בין הבנקים משום שתאפשר לכל הבנקים ולכל גוף שנותן אשראי ליצור דירוג אשראי אישי שיאפשר להם לדעת אם לקוח מסוים הוא לקוח מסוכן או לא, על פי ההיסטוריה שלו.
בשורה התחתונה, התוכנית מנסה לעקוף את המערכת הבנקאית הקיימת, ובעיקר את שני הבנקים הגדולים, ולחבר בין כספי הפנסיה לבין האנשים והעסקים שמעוניינים לקבל הלוואות, השוק שבו נמצאת התחרות הנמוכה ביותר בין הבנקים. לא בטוח שצוות טרכטנברג ימצא שותף נלהב לצעדים אלה בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל.
4 עקרונות התוכנית:
1. הקמת מנגנון לאיסוף נתוני אשראי על הלווים, שיאפשר מעבר פשוט בין בנקים ולקיחת אשראי.
2. איסור על הבנקים הגדולים לאג"ח את תיקי האשראי, ולעודד את הבנקים הקטנים לעשות זאת.
3. עידוד בערבויות מדינה של אשראי טינטרנטי peer to peer שיגדיל את שוק האשראי לעסקים קטנים ולקוחות פרטיים.
4. הקמת קרנות אשראי סחירות ייעודיות שלא ינוהלו עי הבנקים הגדולים, בערבויות מדינה. מטרת הצעד לאפשר לקרנות לגייס כספים מהגופים המוסדיים ולהעבירם ללקוחות ועסקים קטנים.
הליכוד הגיב לתכנית הכלכלית שהציג טרכטנברג מ"המחנה הציוני" ומסר כי "היא צ׳ק ללא כיסוי. מדובר בהבטחות לריקון הקופה הציבורית. לשמאל אין מושג איך לייצר צמיחה ואיך למלא את הקופה. כל המימון לכך מבוסס על צמיחת המשק ואת זה השמאל פשוט לא יודע איך לעשות. סיסמאות אלה יובילו את ישראל לקריסה. המפלגה היחידה שיודעת לייצר צמיחה לאורך זמן היא הליכוד בראשות נתניהו שבשנות כהונתו הוביל את ישראל לצמיחה מן הגבוהות בעולם, אבטלה נמוכה, השקעה בחינוך וחיבור הפריפריה למרכז".
מפלגת כולנו בראשות משה כחלון אמרה בתגובה לתוכנית: "אפילו בכירי מפלגת העבודה מבינים שטרכטנברג לא מתאים לאוצר ומביעים אי אמון בו ובתוכניתו הכלכלית. תכנית טרכטנברג לא רצינית, לא ישימה ולא רלוונטית".