$
משפט

בלעדי לכלכליסט

בכירי UBS ישראל תושאלו בפרשת העלמות המס

מנכ"ל UBS ישראל ובכירים נוספים נחקרו כעדים בפרשת החשבונות הסודיים שהחזיקו ישראלים בשוויץ. רשות המסים חושדת שהבנקאי רוני אליאס השתמש בשירותי הסניף לעזור ללקוחותיו לחמוק ממסים

תומר גנון 07:0204.02.15

בכירים ב־UBS ישראל, ובהם המנכ"ל קובי פיגנבוים, נחקרו כעדים במסגרת פרשת החשבונות הסודיים בהיקף של מאות מיליוני יורו שהחזיקו עשרות ישראלים בשוויץ - כך נודע ל"כלכליסט". על פי החשד של רשות המסים, הבנקאי הבכיר מ־UBS שוויץ רוני אליאס, שנעצר בחודש יוני במסגרת הפרשה ובמחשבו נמצאה רשימה של עשרות לקוחות ישראלים, השתמש בשירותי הסניף הישראלי כדי לסייע ללקוחותיו להתחמק מתשלום מס.

עם פתיחת החקירה הגלויה בפרשה הגיעו חוקרי מחלקת החקירות של מס הכנסה חיפה והצפון למשרדי UBS בהרצליה וערכו חיפוש. זאת בין היתר, כך על פי מקורב לחקירה, לנוכח מידע שמסר להם אליאס בחקירותיו. במקביל לחיפוש שבוצע נקראה שורה של בכירים בסניף הישראלי של UBS למסור עדות. הם עברו תשאול בלבד ואיש מהם לא נחקר תחת אזהרה ולא נחשד באופן ישיר בשותפות לסיוע בהתחמקות ממס.

 

במסגרת פרשת הבנק השוויצרי UBS נחקרו עד היום כ־35 ישראלים בחשד להעלמות מס באמצעות החשבונות הלא מדווחים בבנק. הפרשה החלה עם מעצרו של אליאס, המתגורר בשוויץ זה 40 שנה, שעל פי החשד ייעץ לחלק מלקוחותיו לא לדווח לרשויות בישראל על החשבונות שהם מנהלים בבנק. הוא נעצר בצהרי 26 ביוני האחרון בלובי של בית המלון הילטון בתל אביב בעת מפגש עם לקוחות — בעלי רשת המרפאות קליניקה און לשעבר בוריס וייסמן ובנו אבישר, החשודים בהעלמת מס על רווחים של כ־15 מיליון יורו בשנים 2009–2014.

 

במקביל למעצרו של אליאס נערך חיפוש בחדרו בבית המלון ובמשרדי נציגות UBS בישראל, ונתפסה רשימה של עשרות לקוחות ישראלים. בחלק מהמקרים מדובר ב"חשבונות מספר" — חשבונות שאינם נושאים שם אלא מספר בלבד — כדי להקשות בזיהוי בעל החשבון.

 

אליאס טען בחקירתו כי יש 70–80 לקוחות כאלה, רובם פנסיונרים. על פי מקורב לחקירה, כאשר נשאל אם ביקש מהנציגות בארץ לטפל בניירת של לקוחותיו מטעם UBS בשוויץ, הוא השיב בחיוב. לדברי המקורב, אליאס סיפר לחוקרים שאם לקוח ישראלי שלו לא יכול היה להגיע פיזית לבנק בשוויץ או שהיה צורך בחתימה שלו או בהשלמת טפסים, הוא היה מעביר לנציגות בארץ את הבקשה, ובסניף בהרצליה היו מטפלים בה ומעבירים חזרה אליו.

 

על פי המקורב, אליאס סיפר שללקוחות הישראלים שלו לא התאפשר לפתוח חשבון באמצעות הטלפון או הדואר האלקטרוני. לדבריו, אליאס אמר בחקירה כי בסניף הישראלי ישב נציג של UBS שוויץ שהיה רשאי לפתוח חשבונות. כאשר נשאל אליאס, כך לפי המקורב, כיצד אותרו הלקוחות, הוא ציין שקודם כל נעשה עמם תיאום טלפוני ולאחריו היו מגיעים לסניף בהרצליה לחתום על טפסים ולאמת חתימה, ולאחר מכן נשלחו החומרים לשוויץ.

 

 צילום: עמית שעל

 

חשבונות נסתרים באיי הבתולה

 

שורה ארוכה של ישראלים נעצרו או נחקרו עד היום בחשד שלא דיווחו על כספים שהחזיקו ב־UBS שוויץ או על רווחים שהפיקו מהם, וזאת בעקבות הופעתם ברשימת הלקוחות של אליאס. החשודים בעלי הפרופיל הציבורי הגבוה ביותר הם שופט בית המשפט המחוזי משה גלעד ואשתו אביבה גלעד, חברת מועצת העיר עכו. בחודש ספטמבר נערך חיפוש בביתם של השניים, שבעקבותיו נחקרו באזהרה בחשד להתחמקות מתשלום מס.

השופט גלעד יצא לחופשה לאחר שנחקר, והוא ממתין לסיום החקירה ולהעברת ההמלצות לפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה).

 

חשודים נוספים בהעלמת מס על רווחים הגבוהים מ־15 מיליון יורו באמצעות חשבונות סודיים ב־UBS הם בוריס ואבישר וייסמן. ברשות המסים חושדים כי השניים, המנהלים 57 מרפאות לטיפול באין אונות במזרח אירופה, הקימו אשכול חברות במקלטי מס בפנמה ובאיי הבתולה הבריטיים והסתירו את הניהול והשליטה שמתבצעים מישראל.

 

השניים, על פי החשד, זכו לסיוע של מנהל הכספים והחשב של קבוצת החברות רו"ח אמיר שטרן, שאף העביר להם במזומן כספים שמקורם בפעילות החברות הזרות.

 

כמו כן חושדים החוקרים כי השניים שרשרו את רווחי המרפאות בשנים 2009–2014 באמצעות החברות הזרות, ולאחר מכן משכו את הכספים והפקידו אותם בבנק UBS בשוויץ כדי לחמוק ממס. חלק מהכספים שימשו אותם בהמשך לרכישת רכבי פאר בישראל, ובהם מרצדס 500S מודל 2014, ששווייה 1.1 מיליון שקל.

 

בשבוע שעבר פתחה רשות המסים בגל מעצרים נוסף המבוסס על המידע שנמצא ברשימת הלקוחות של אליאס. כך למשל עצרה הרשות לחקירה את בעלי חברת אלרם הנדסה, יואל גרוסברג, מאבן יהודה וכן סוכן נדל"ן ובעל עסק לבניית אתרים באינטרנט מתל אביב, יוסף בית יוסף, בחשד להעלמת מס באמצעות חשבון סודי ב־UBS שוויץ. השניים, נטען, נהגו להיפגש בחשאיות עם אליאס במלון פאר בתל אביב על מנת לקבל מידע ולהעביר לו הוראות לגבי פעולות בחשבונות. בכך הם נמנעו מהעברה וקבלה של מסמכים מהבנק, או יצירת קשר טלפוני עם UBS, מחשש שייחשפו כהיותם בעלי חשבון בבנק השוויצרי.

 

גרוסברג מחזיק על פי החשד מזה כ־25 שנה בחשבון בבנק UBS שוויץ, שיתרתו היום עומדת על סכום של כ־450 אלף דולר (כ־1.8 מיליון שקלים). "החשוד הסתיר את קיום החשבונות בחו"ל והשמיט את ההכנסות שנבעו מהדו"חות ומהצהרות ההון שהגיש לפקיד שומה וזאת במזיק ובכוונה להתחמק ממס", טענה הרשות בבקשת המעצר.

 

בית יוסף חשוד שהחזיק מ־2008 בחשבון בנק לא מדווח ב־UBS שוויץ שיתרתו נכון להיום עומדת על כ־400 אלף דולר. לטענת הרשות, במהלך חיפוש בביתו נתפסו מסמכים המצביעים שהחזיק בחשבון בנק נוסף בארה"ב, עם יתרה של כ־100 אלף דולר.

 

מנכ"ל UBS קובי פיגנבוים. זומן להעיד מנכ"ל UBS קובי פיגנבוים. זומן להעיד צילום: תומי הרפז

 

“לטענה לסיוע בהעלמות מס לכאורה אין בסיס”

 

מעו"ד שרון פישמן, מנהלת מחלקת מיסוי פלילי במשרד דורון טיקוצקי צדרבוים, המייצגת את אליאס, נמסר: "אם מרשי עשה שימוש במשאבי ושירותי סניף בנק UBS ישראל, הרי שעשה זאת מתוקף היותו עובד הבנק בסניף השוויצרי והיותו אחראי בין היתר לתיקי השקעות של לקוחות ישראלים. אין כל פסול בכך ולא ברורה כלל טענת רשות המסים בעניין זה. השימוש בשירותי הסניף בישראל היה, כבכל השנים, לצורכי עבודתו של רוני ופעילותו לשם מתן שירות בנקאי מסור לכלל לקוחותיו כעובד הבנק. כל טענה לסיוע לכאורה בעבירות מס — אין לה כל בסיס, כפי שיתברר. מרשי אינו רואה חשבון או יועץ מס, ומעולם לא ייעץ ללקוחותיו לא לדווח על חשבונותיהם בבנק".

 

מ־UBS נמסר: "בהמשך לדיווחים על חקירות ישראלים בידי רשויות המס בישראל יודגש כי הן UBS העולמית והן החברה־הבת הישראלית אינן נתונות בחקירות אלה. UBS ישראל היא חברה מקומית בעלת רישיון מאת רשות ניירות ערך, המספקת שירותי ניהול תיקים בציות מלא לדרישות הדין המקומי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x