ועדת קנדל עלולה לבטל החזקה של נובל ודלק בלווייתן אם יעבירו הציוד לקפריסין
במשרדי רה"מ, האוצר והאנרגיה מבקשים למנוע אפשרות ששתי החברות יספקו גז ללקוחות זרים ממאגר הגז 'אפרודיטה' מול חופי קפריסין בטרם ייפתחו את מאגר לווייתן
בכירים בוועדת קנדל, בה חברים משרדי האוצר, האנרגיה ורה"מ, בוחנים אפשרות להכריז על ביטול חֲזָקוֹת לווייתן אם ציוד הקידוח וההולכה שתוכננו להגיע עבור פיתוח המאגר יעברו לקפריסין. חזקה היא למעשה היתר הפקת הגז ומכירתו ללקוחות שונים.
- סיבוב הפרסה של שותפות לווייתן: החליטה שכן תתמודד במכרז לאספקת גז לקפריסין
- משרד המשפטים נערך לתביעה בינלאומית של נובל אנרג'י
- המדינה מתקרבת לפירוק מונופול הגז בהסכמה
הנושא נידון בימים האחרונים במשרדי הממשלה השונים כדי למנוע אפשרות שקבוצת דלק ונובל אנרג'י יספקו גז ללקוחות זרים ממאגר הגז 'אפרודיטה' ששוכן מול חופי קפריסין בטרם ייפתחו את מאגר לווייתן.
בשבועות האחרונים מתחולל מאבק רגולטורי בין החברות לבין הממונה על ההגבלים העסקיים דוויד גילה שמאיים להכריז על נובל ודלק כבעלי אחזקות צולבות במשק הגז.
ועדת קנדל קמה כדי למצוא פתרון למחלוקות, אולם ברקע עבודתה הודיעו אתמול (ג') שותפויות הגז דלק קידוחים, אבנר ורציו שהן מתמודדות על מכרז לאספקת גז לקפריסין, יממה אחרי שהודיעו שהן נוטשות אותו.
בוועדת קנדל הופתעו מהדיווח והחשש הוא שמתקני בפיתוח ותשתית ההולכה שהוזמנו מסינגפור עבור מאגר לווייתן ימצאו דרכם לקפריסין למטרת פיתוח מאגר 'אפרודיטה' הקפריסאי, שגם הוא נמצא בידי נובל (70%) ודלק (30%).
חשש שהאסדה הישראלית לא תגיע בזמן
עיון בשטרי החזקה שהוענקו לנובל ודלק בחודש מרץ האחרון, מעלה מספר תנאים לגבי לוחות הזמנים של הקידוח וכן מתי זכאית המדינה להודיע ליזמים ששטר החזקה פג. כך למשל, סעיף 17.1 בחזקת "לווייתן צפון" (שזהה לשטר של מאגר לווייתן דרום) מבהיר ש"בעל החזקה יכלול בתוכנית הפיתוח לוח זמנים מפורט לביצוע תכנית הפיתוח לגבי מערכת ההפקה הנוגעת למשק המקומי", כאשר "ההפקה המסחרית והזרמת גז למערכת ההולכה לספק תחל 48 חודשים ממועד מתן שטר החזקה".
שטר החזקה ניתן כאמור במרץ 2014, כך שמדידת לוחות הזמנים מעלה שהפקת הגז מלווייתן לישראל אמורה להתחיל באמצע 2018 - המועד עליו הכריזו במקור בעלי המאגר. עם זאת, העברת תשתיות הפיתוח וההולכה לקפריסין תעכב את פיתוח לווייתן ותחרוג מלוחות הזמנים שהוקצבו ליזמים ולו בשל העובדה שהיזמים יצטרכו עבור ישראל להזמין ציוד חדש בשווי מיליארדי שקלים ושזמן האספקה שלו הוא כמה שנים.
לפיכך, בכירים בוועדת קנדל מפנים לסעיף 33.1 בחזקה שם כתוב שזו "תבוא לידי סיום עם תום תקופת החזקה" לרבות מקרה חריג בו "בעל החזקה חרג באופן מהותי מהוראה מהותית לפי שטר החזקה או מהוראות הממונה מכח שטר החזקה", כלומר העביר את ציוד הקידוח של החזקה למדינה אחרת ללא אישור.
יצוין שליזם נתונה הרשות לבקש הארכת לוחות זמנים לביצוע הפקה, אולם כאלו עוד לא הוגשו, ולכן בוועדת קנדל רוצים "לבטל את האפשרות" לפני שהיא תצוץ בפועל.
מקבוצת דלק סרבו להגיב לידיעה. בסביבת החברה אמרו שפיתוח מאגר 'אפרודיטה' עוד לא הוכן ולכן כל ספקולציה על מעבר של תשתיות קידוח אינו רלוונטי.
סיבוב אחרון של שיחות
כפי שפורסם ב"כלכליסט", המדינה רוצה לייצר פתרון לטווח הקצר ופתרון לטווח הארוך. הקצר כולל שיווק בנפרד (כל שחקן ביחס לחלקו או לחילופין שותף אחד שייצג את כל הבעלים) של הגז ממאגרי תמר ולווייתן, מכירת חלקה של דלק בתמר (31.25%) ודילול חלקה של נובל אנרג'י עד לרף של פחות מ-5%. בטווח הארוך המדינה מציעה פיצול חזקות בלווייתן (שני מאגרים שווים) שאחד מיועד לישראל והשני ליצוא.
חברת דלק מוכנה להסכים לחלק מהדרישות, ולעומתה נובל מסכימה לחזור למתווה ישן שהוסכם מול הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. זה כולל מכירה של מאגרי הגז הקונים "תנין" ו"כריש" ועוד כ-8% מלוויתן לשחקן חדש שיתחרה בהם. כל שאר דרישות המדינה כרגע אינן ראליות מבחינתה פרט אולי של אפשרות של שיווק בנפרד. מחר (ה) אמורה לשבת ועדת קנדל עם קית' אליוט, האחראי של נובל העולמית על אזור המזה"ת.