$
בחירות 2015

כחלון: "נפרק את מקרקעי ישראל ונעביר קרקעות לרשויות מקומיות וליזמים"

במסיבת עיתונאים מציג הבוקר יו"ר "כולנו" את תוכנית הדיור של המפלגה הכללת בין השאר איחוד מינהל התכנון יחד עם רשות מקרקעי ישראל. כחלון הבטיח: נשווק 1,000 יחידות בבת אחת ולא 100 אחרי 100. כי זה הכוח המשחית של המונופול, כשהוא רוצה להעלות מחירים הוא מצמצם היצע"

שאול אמסטרדמסקי 11:4211.02.15

״התחתנו בשנת 1984. אני באתי ממשפחה לא רק שלא עשירה, אלא אפילו להיפך. אבל אפילו המשפחה שלי, עם כל הקושי, עם עזרה קטנה מההורים שלי ושל אשתי, משכנתא, הצלחנו לרכוש דירה. אמנם 2.5 חדרים ולא באזור יוקרתי, אבל היתה לנו דירה להתחיל את החיים בצורה נורמלית. התחלנו את החיים עם דירה. נולדו ילדים, עבדנו, התקדמנו והתפתחנו והגענו לעוד חדר ולעוד חדר. וזה מה שאנחנו רוצים לצעירים של ישראל, שיהיה להם עוגן להתחיל ממנו. לכן אנחנו מציגים היום תוכנית חירום. מדינת ישראל נמצאת במצב חירום מבחינת שוק הנדל"ן שלה. השוק הוא בקטסטרופה", כך אמר הבוקר יו"ר מפלגת כולנו משה כחלון במסיבת עיתונאים בכפר המכביה לרגל הצגת תוכנית הדיור של המפלגה. 

 

 

"מונופול מקרקעי ישראל הוא המכונה המשומנת והמתוחכמת ביותר שהמציאו להעברת כסף מהציבור לממשלה, ולטייקונים", אמר כחלון. "ראינו את התוכנית של המחנה הציוני. אין בה פתרונות אמיתיים. כשמציגים פתרון ולא מראים שיש מאבק מול הכוחות הגדולים ואין מלחמה אמיתית, לא 500 מיליון שקל שעוברים מימין לשמאל, אין פה באמת פתרון. כי אם זה היה כל כך פשוט זה היה נפתר כבר מזמן.

 

"אנחנו צריכים כוח. חייבים כוח על מנת לפתור את משבר הדיור. יש מספר פעולות הכרחיות שאחת מהן היא לרכז את מינהל התכנון ואת רשות מקרקעי ישראל יחד. ואם רוצים לפרק את רשות מקרקעי ישראל היא חייבת להיות במשרד האוצר. וכשאהיה במשרד האוצר אוכל לפרק אותו".

 

כחלון הציג את הפתרונות שהוא מבטיח לתחום הדיור. הראשון הוא ריכוז כל הרגולטורים בתחום הדיור תחת קורת גג אחת בשביל להסיר חסמים. ״אי אפשר לפתור משבר אם יש 5 רגולטורים שאף אחד מהם לא מדבר אחד עם השנים״, אמר כחלון. עם זאת, התוכנית שלו כוללת רק את איחוד מינהל התכנון יחד עם רשות מקרקעי ישראל. רגולטורים אחרים בתחום - רשות המסים, בנק ישראל, משרד ראש הממשלה, משרד הבינוי - כל אלה ישארו עצמאים.

 

הפגנה של מחוסרי דיור (ארכיון) הפגנה של מחוסרי דיור (ארכיון) צילום: ערן חכים

 

״אנחנו נפרק את רשות מקרקעי ישראל ונעביר קרקעות לרשויות מקומיות וליזמים. ונגביל החזקות ונמנע ריכוזיות, לא נאפשר החזקות של מעל אחוזים מסוימים לגופים בודדים. ניצור תחרות אמיתית בקרקעות. אותם יזמים שיזכו בקרקעות יהיו מחויבים לבנות תוך תקופה מסוימת. אנחנו נפרק את העניין הזה של הספסור ושל הספקולציה בקרקע. לא נאפשר לרכוש קרקע, לשמור אותה בשביל לייצר לה ערך״, אמר כחלון. אגב, המלצה כזו הופיעה בדו"ח טרכטנברג ב-2011, אומצה על ידי הממשלה, ומעולם לא נכנסה לתוקף בגלל "קשיים משפטיים".

 

 מירב בן דוד, ברשימת כולנו מירב בן דוד, ברשימת כולנו צילום: עמית שעל

 

"נפסיק את שיטת השיווק הנוכחית של רשות מקרקעי ישראל שמוציאה שיווקים במנות קטנות בשביל שהמחירים יעלו. נשווק 1,000 יחידות בבת אחת ולא 100 אחרי 100. כי זה הכוח המשחית של המונופול, כשהוא רוצה להעלות מחירים הוא מצמצם היצע״, אמר כחלון.

 

"צריך לתת את כרית הביטחון ליזמים"

 

"לגבי שוק השכירות, זה בהחלט אחד הפתרונות שצריכים להיות, אבל לטווח ארוך", אמר כחלון. "בניית דירות להשכרה לטווח ארוך, שלא יבואו לאנשים בכל שנה ששכר הדירה עולה או שיתפנו. מדינת ישראל צריכה לתת את כרית הביטחון ליזמים ולהבטיח תשואה, ולהוסיף את חוק שכירות הוגנת שתבטיח את המחיר.

 

"הרשויות המקומיות צריכות להיות חלק מהתהליך וצריך להיות להן תמריץ לפתח ולבנות, וכמובן עם פרקי זמן מוגדרים. הבעיה העיקרית היא הימשכות התהליך, וזה סתם כסף שמתגלגל על הצרכן הסופי, על הזוגות הצעירים. קיצור התהליך יוזיל את עלויות הבניה.

 

בטווח הקצר, נתחיל בבנייה של 250 אלף יחידות דיור חדשות שכבר מתוכננות אבל נמצאות בפקק שבין לפיד לנתניהו. הן תקועות בגלל החסמים שלא רצו לגעת בהם, גם נתניהו וגם לפיד. אנחנו נבנה אותן.

 

"בטווח הבינוני נכווץ את משך הזמן לבניית דירה. היום, מרגע שיש לנו דיונה ועד שיש לנו דירה עוברות 13 שנה. אפשר לעשות את זה בחצי הזמן".

 

עיקרי התוכנית של כחלון בתחום הדיור:

 

  • ריכוז סמכויות הדיור (תכנון ורשות מקרקעי ישראל) בידי שר אחד (לשם כך, כחלון אומר שהוא צריך להיות במשרד האוצר כי אפשר לעשות את זה רק משם)

 

  • הקטנת הריכוזיות בתהליך התכנון - מתן סמכויות חדשות לוועדות התכנון המקומיות (מוועדות מחוזיות), תהליכי ההתנגדויות יקוצרו ל-30 יום ויטופלו על ידי גופים פרטיים שייבחרו במכרז, קיצור משך אישור תוכניות בוועדות המחוזיות עד 18 חודשים

 

  • פירוק המונופול של רשות מקרקעי ישראל - היפרדות המדינה מקק"ל (תוך הטלת מס של 70% על הכנסות קק"ל מקרקע), מכירת קרקעות לגופים פרטיים, העברת ניהול 11% מהקרקעות לידי גופים פרטיים

 

  • הסרת חסמים לבנייה - השקעת תקציבים למימון פתרונות תשתית שמונעים בנייה של מאות אלפי דירות מתוכננות

 

  • הטלת מסים על יזמים וקבלנים שמחזיקים קרקעות ולא בונים

 

  • קיצור תהליך קבלת היתר בנייה - עד שלושה חודשים לכל היותר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x