פרשת HSBC: ארז טל החזיק חשבון בשווייץ ובו 7 מיליון דולר
שמו של מנחה הטלוויזיה מצטרף לרשימת בעלי החשבונות של הסניף השוויצרי של הבנק. טל: "הרווחתי את כספי ביושר ודיווחתי עליו כחוק". ישראלים נוספים שנחשפו ברשימה: משפחת לבנת שהחזיקה כ-400 אלף דולר ומאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר שהחזיק ב-3 מיליון דולר
ארז טל מצטרף לרשימת בעלי החשבונות שנחשפו ברשימת חשבונות מ-2007 של הסניף השוויצרי של בנק HSBC על ידי אורי בלאו מארגון העיתונאים העולמי ICIJ. מהרשימה עולה כי טל החזיק ב-2007 חשבון שהופקדו בו 7 מיליון דולר. טל עצמו מוזכר כמוטב של חלק מהכספים והיתר תחת חברות שקשורות אליו כמו Erez tal communications ו-Erez Tal Investments.
בנוסף טל נקשר גם לנאמנות בשם Ribbon International Investments שרשומה באיי הבתולה. על פי הפרסום, חלק מהחשבונות של טל נסגרו עד 2007. טל הוא איש בידור וטלוויזיה בולט במדינה, מפעילות ענפה בגל"צ ועד לתוכניות שונות החל משנות ה-90 ביניהן "האח הגדול", "מועדון לילה" ו"רק בישראל" ו"הכספת", אותה מכר למספר ערוצי טלוויזיה בעולם. בנוסף טל משמש כבר מספר שנים כפרזנטור של בנק הפועלים.
- HSBC מתנצל בפני לקוחות הבנק: "עברנו חוויה כואבת"
- הבנקים השוויצריים מפחדים לאבד את הישראלים העשירים
- השוויצרים ידרשו גם מקרנות הנאמנות להחתים לקוחות ישראלים על אישורי דיווח לרשויות המס
בתגובה מסר טל: "כל הכנסותי, וכל חשבונות הבנק שלי בכל מקום בארץ ובעולם דווחו תמיד כחוק לשלטונות המס בישראל, שהם אגב הגורם היחיד שאני חייב לו דין וחשבון, אבל אם כבר שואלים - אני עונה. הסכום שהוזכר מוגזם מאד, אך בתקופה שבה מדובר בהחלט הצטברו הכנסות נאות ממכירת הכספת בעולם, בנוסף, בזמן שלקולגות שלי היו חוזי טאלנט, לי היו 3 חברות הפקה שהפיקו בתקופות שונות בנפח פעילות משמעותי - ובנוסף היו לי הכנסות נאות ממכירת חלקי ברדיו ומהשקעות מוצלחות. החשבון ב-HSBC נפתח לפני 14 שנה וכספי ההשקעות עברו מאז כמובן לבנק הפועלים. בכל מקרה, בכל מה שעשיתי, את כספי הרווחתי ביושר, דיווחתי עליו כחוק לשלטונות ושילמתי את כל המיסים כחוק עד השקל האחרון".
רשימת הישראלים שהחזיקו בחשבונות בשווייץ מתארכת
בתוך כך, נחשפו שמות נוספים של ישראלים המחזיקים בחשבונות בבנק HSBC, זאת בהמשך לחלק מהרשימה שנחשפה בשבוע שעבר. חברת האחזקות מבטח שמיר, שנמצאת בשליטת מאיר שמיר, החזיקה בחשבון בסניף HSBC שבשווייץ יותר מ–3 מיליון דולר. מידע זה מבוסס על רשימת חשבונות שהודלפה לארגון העיתונות. לפי הארגון 6,554 ישראלים החזיקו כ-10 מיליארד דולר בשלוחה השוויצרית בז'נבה של בנק HSBC בין השנים 1997-2007.
במבטח שמיר, המחזיקה ב-21% ממניות תנובה הסבירו כי, "מכיוון שמדובר בחברה ציבורית הכספים שנמצאים בחשבון מדווחים בבדו"חות הכספיים במאזן על בסיס מצטבר בסעיף מזומנים ושווי מזומנים ונכסים פיננסיים זמינים למכירה". החשבון של מבטח שמיר בז'נווה, נפתח ביולי 2005, ומי שמקושר אליו הוא מאיר שמיר ולימור אבידור, המשנה למנכ"ל החברה. עוד נמסר ממבטח שמיר: "החברה פתחה את החשבון כדי לנהל את השקעתה בקרנות הון גידור, הפועלות בחו"ל. כל חשבונות החברה, לרבות חשבון זה, מדווחים כחוק למס הכנסה. המוטב בחשבון הוא החברה עצמה".
גם בני משפחת לבנת, שמחזיקה בחברת תעבורה, הופיעו ברשימות החשבונות של HSBC. ברישומים מופיעים כקשורים לשני חשבונות שונים, שנפתחו ב-1990 וב-1991, אברהם (בונדי), צבי, זאב, שי ורחל לבנת. הסכום הכולל בחשבונות אלה עמד ב-2007 על כ-400 אלף דולר. משפחת לבנת נמסר בתגובה כי "כל החשבונות מנוהלים, מדווחים ומשולם עליהם מלוא המס כמתחייב".
גם יאיר סרוסי, יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים מופיע ברישומי הבנק. על פי הפרסום בחשבון אליו הוא מקושר היה ב-2007 קרוב ל-250 אלף דולר. סרוסי החל לכהן כיו"ר דירקטוריון בנק הפועלים ב-2009 , ב-2007 עוד היה יו"ר ועדת ההשקעות של קרן הפנסיה מבטחים. מדוברת בנק הפועלים, עפרה פרויס, נמסר לגבי החשבון בHSBC שהחזיק יאיר סרוסי: "החשבון נסגר מזמן ודווח כחוק לרשויות המס".
עוד חשבון מסניף HSBC בשוויץ הוא של סמי וטובה סגול, בעלי כתר פלסטיק. על פי הפרסום היה בחשבון ב-2007 כ-250 אלף דולר אך בתכתובות אודותיו נאמר כי ללקוח יש "פוטנציאל רב" וכי הוא מתעתד להעביר לחשבון מיליונים. גורמים המקורבים לסגול מסרו כי: "החשבון המדובר של סמי סגול, כמו כל חשבונותיו, מדווחים באופן שוטף במסגרת הדו"חות השנתיים והצהרות ההון שלו לרשויות ככלל ולמס הכנסה בפרט. משרדו של רני עטר אמון באופן דיסקרטי על ניהול תיקו האישי".