"לממשלות נתניהו לא היתה מדיניות דיור, הוא פעל רק כשזה נכפה עליו"
פרופ' מנואל טרכטנברג, המועמד של המחנה הציוני לתפקיד שר האוצר, אמר את הדברים בראיון ל"כלכליסט TV"; לדבריו גם אם היצע הקרקעות יגדל והמחירים ירדו יהיו משפחות רבות שלא יוכלו לרכוש דירה ולכן חייבים לקדם את נושא דיור בר השגה
"הממשלה לא השכילה לשחרר קרקעות בקצב שמדביק את גידול האוכלוסייה. אפשר למלא את החסר אבל זה לא מספיק – צריך גם דיור בר השגה", כך אמר פרופ' מנואל טרכטנברג - מועמד המחנה הציוני לתפקיד שר האוצר - בראיון ל"כלכליסט TV".
- טרכטנברג: אם אהיה שר אוצר, אשתי תסיים תפקידה כמשנה לנגידה
- עמיר פרץ חולק על טרכטנברג: "מע"מ דיפרנציאלי יהיה חלק מתוכנית המחנה הציוני"
- טרכטנברג מול כחלון: מלחמת התוכניות הכלכליות
"כדי שמשהו יקרה במדינה בתחום הדיור, ראש הממשלה בעצמו צריך להניף את הנושא כדגל ולא שזה ייכפה עליו בגלל לחצים חיצוניים. יצחק הרצוג מחויב לנושא, ולכן אני משוכנע שהוא יצליח", הוסיף.
כהקדמה לפרסום דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור, שצפוי בהמשך השבוע, הפיץ המחנה הציוני את הניתוח שעשה הצוות של טרכטנברג למשבר הדיור, ובעיקר למחסור בהיצע הדירות. "הגענו למחירי דיור כה גבוהים בגלל חוקי הביקוש וההיצע", אמר טרכטנברג ל"כלכליסט TV". "המדינה לא השכילה לשחרר קרקעות בקצב שאפילו ידביק את גידול האוכלוסייה. הצטבר גירעון דירות שמוערך כ-120 אלף דירות ולא פלא שהגענו למחירים כאלה".
לפי הנתונים שאסף הצוות של טרכטנברג, מחירה של דירה ממוצעת עלה בין 2008 ל-2014 ב-97%, כשעיקר העלייה היה עד 2012, ומאז עלו המחירים ב-20% נוספים. מחירי הדיור בישראל גבוהים באופן אבסולוטי למטר מרובע לעומת מרבית מדינות אירופה, וגם ביחס למספר המשכורות הנדרשות לקניית דירה.
"אפשר לסגור את הגירעון הזה, אך לא מספיק להוריד מחירים – צריך גם דיור בר השגה. גם אם המחירים יירדו ב-20% יהיו עדיין הרבה מאוד משפחות בישראל שלא יוכלו לשים את ההון העצמי הדרוש כדי לרכוש דירה ולהם צריך פתרונות אחרים", אמר טרכטנברג בראיון.
עוד התייחס טרכטנברג לחוג הבית שערך עם כמה מבעלי ההון הגדולים בישראל, ולהודעה שלו על כך שאם יהפוך לשר אוצר, תיאלץ אשתו, נדין בודו-טרכטנברג, לעזוב את תפקידה כמשנה לנגידת בנק ישראל.