בלעדי לכלכליסט
ההחלטה על תמלוגי שותפות תמר נדחתה לאחר הבחירות
משרד האנרגיה לא השלים את המו"מ מול השותפות למרות הכוונה להשלימו השבוע, וזאת לאחר החלטת הממונה על הגבלים עסקיים לדחות את ההחלטה על ארגון משק הגז. משרד האנרגיה: "יתקיימו פגישות בשבועות הקרובים, אחריהן יתגבש הסכם"
ל"כלכליסט" נודע שמשרד האנרגיה לא השלים את המו"מ מול שותפות תמר בשאלה מה גובה התמלוגים שהשותפות תשלם למדינה מהפקת הגז, וכי ההחלטה תידחה לאחר הבחירות.
- שותפות תמר נאבקת במדינה על תמלוגים בגובה של אחוז
- ההחלטה על פירוק מונופול הגז תחכה לממשלה הבאה
- דיויד גילה: התעשייה תוכל לרכוש גז במשותף ממאגר תמר
לפני כשבועיים דווח על מחלוקת בין שותפות תמר למשרד האנרגיה בשאלת גובה התמלוגים שיש לשלם למדינה בעבור הפקת הגז, שלא נקבע עד כה. חוק הנפט קובע שהתמלוגים עבור כריית גז יגיעו ל־12.5% "מפי הבאר", השיעור ששולם עד כה, אולם חברות הגז ביקשו לקזז ממנו כאחוז אחד בגלל מה שהן מכנות הוצאות הפקה. לפי הערכות ההפרש עשוי לנוע בין כ־40 לכ־60 מיליון שקל לשנה.
בדיקת "כלכליסט" מאמצע פברואר גילתה שהצדדים מנהלים מו"מ אינטנסיבי בדרך למציאת פיתרון, עם כוונה לסיים את המחלוקת עוד השבוע. המו"מ נוהל במקביל לניסיון של משרדי ראש הממשלה, האוצר והאנרגיה לבצע רפורמה במשק הגז ולאחר שהממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה ביקש להכריז על נובל אנרג'י ודלק כבעלות הסדר כובל במשק הגז בשל האחזקות שלהן במאגרי תמר ולוויתן.
אולם תוכניות לחוד ומציאות לחוד: בשבוע שעבר החליט גילה לדחות את ההחלטה על ארגון משק הגז לאחר הבחירות. ההכרזה השפיעה כמובן על כל משק האנרגיה, וגם על התכנית לסיים את המו"מ של שותפות תמר על גובה התמלוג שהן תשלמנה למדינה.
ממשרד האנרגיה נמסר: "בשבועות הקרובים יתקיימו פגישות בין המשרד לחברות בנוגע לדו"ח, שבסופן יתגבש הסכם".
בתוך כך, אתמול משרד האנרגיה דיווח על שיא בתמלוגים מכרייה או הפקה של אוצרות טבע. לפי משרד האנרגיה ב־2014 גבתה המדינה 744 מיליון שקל מהפקת גז טבעי, נפט ופוספטים. לטענת המשרד, מדובר בעלייה של כ־39% ביחס לגביית התמלוגים ב־2013. עם זאת, השוואה מדויקת יותר תתבצע בסיכום גביית התמלוגים ל־2015, זאת מכיוון שמאגר הגז תמר, שאחראי לרוב הכנסות המדינה מתמלוגי אוצרות טבע (יותר מ־96%), החל לפעול רק בתחילת הרבעון השני של 2013. כך. המדינה גבתה ממנו כ־718 מיליון שקל. עוד נגבו 9 מיליון שקל ממאגר ים תטיס". 11 מיליון שקל מההכנסות מקורן מכריית פוספטים ושאר ההכנסות (כ־6 מיליון שקל) מקורן מתשלומי אגרות ופעולות שונות. לפי הערכות משרד האנרגיה, במידה ופיתוח מאגר לווייתן לא יידחה יתר על המידה, משנת 2019 ואילך תעמוד גביית התמלוגים על כ־3.3 מיליארד שקל לכל שנת הפקת גז.
אפקט נוסף של דחיית גילה הוא הארכת רישיונות אלון A ו־C על ידי משרד האנרגיה עד ספטמבר הקרוב. ברישיונות אלו נמצאים מאגרי כריש ותנין שנובל ודלק צריכות למכור. מדובר בהארכה שלישית.