$
בחירות 2015

בחירות 2015

מחיר הבחירות: שמונה משרדי ממשלה יישארו ללא שרים למשך כמעט חודש

מחר יסתיימו 90 ימי מילוי המקום של נתניהו במשרדי השרים המפוטרים של יש עתיד והתנועה. ראש הממשלה יוכל למנות עצמו שוב אחרי השבעת הכנסת. עד אז חלק גדול מפעילות המשרדים תקוע

שאול אמסטרדמסקי 06:5804.03.15

מחר יחלפו 90 יום מאז שפוטרו שרי יש עתיד והתנועה מתפקידיהם בממשלה, ומהרגע שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנס לתפקיד ממלא המקום שלהם. על פי חוק יסוד: הממשלה, מרגע שיחלפו 90 יום ראש הממשלה לא יוכל עוד לכהן בתור ממלא מקום השרים האלה, ומשרדיהם יישארו ריקים עד לאחר הבחירות. המשמעות בפועל היא שבמשרדים הללו לא יהיה שר שיוכל לתת תוקף לחוקים או לתקנות במקרה הצורך, כך שחלק ניכר מפעילותם פשוט ייעצר לחלוטין. מדובר במשרדי האוצר, הבריאות, המשפטים, החינוך, הגנת הסביבה, המדע והרווחה.

 

 

המצב הנדיר הזה נוצר מפני שהממשלה ושריה מכהנים מכוח אמון הכנסת, ומשנפלה הממשלה והוסר האמון - אין לראש הממשלה אפשרות למנות שרים חדשים, שכן הכנסת לא תאשר את המינויים. ברגע שתושבע כנסת חדשה, לאחר הבחירות, ראש הממשלה יוכל למנות את עצמו מחדש לממלא מקום כל השרים הרלבנטיים בלי לקבל את אמון הכנסת לכך, ובלי קשר לשאלה אם הוא יהיה ראש הממשלה גם לאחר הרכבת הממשלה הקבועה הבאה. פירושו של דבר הוא שהמשרדים יתפקדו ללא שרים למשך תקופה של חודש בערך.

 

 צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

משרד המשפטים צפוי להתייחס לעניין עוד השבוע, ולשגר מכתב לממשלה שלפיו יש להימנע מפעולות שמצריכות את אישור או חתימת השרים הנעדרים. במצבים הכרחיים ביותר תתבקש הממשלה לפנות למשרד המשפטים כדי לקבל פתרון אד הוק. פרשנות משפטית אחרת מציעה שבהיעדר שרים ממונים הסמכות עוברת לממשלה כולה, שתצטרך להחליט יחד אם לחתום על צו מסוים או על תקנות מסוימות - מצב שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין יבקש להימנע ממנו ככל האפשר.

 

איתן צפריר. יישאר בתפקיד? איתן צפריר. יישאר בתפקיד? צילום: זאב סגל

 

מלבד שאלת יכולת הממשלה להמשיך לתפקד בתקופה הקרובה, המצב החדש והמוזר מעלה שאלה לגבי המשך כהונתם של היועצים המיוחדים שראש הממשלה נתניהו מינה למשרדים נטולי השרים. מדובר בנמרוד ספיר, שמשמש כראש מטה מטעם נתניהו במשרד האוצר; ובאיתן צפריר, שמשמש כראש מטה מטעם נתניהו במשרד התקשורת.

 

ספיר למשל היה מעורב מאוד בחודשים האחרונים בפעילות משרד האוצר, ופעמים רבות העביר הנחיות מטעם ראש הממשלה לפקידי האוצר הבכירים. כך למשל, הוא היה מעורב מטעמו של ראש הממשלה בהתייחסות של משרד האוצר למשבר הפיטורים במפעל הברום של כיל.

 

נמרוד ספיר נמרוד ספיר צילום: מיקי נועם אלון


ספיר והיועצים האחרים הם מינויים פוליטיים ומשרות אמון של ראש הממשלה נתניהו, ומקבלים משכורת מהמשרדים שבהם הם פועלים. ברגע שראש הממשלה נתניהו חדל מלכהן כממלא מקום השרים הללו, נשאלת השאלה מאיזה תוקף ספיר ויתר היועצים אמורים להישאר בתפקידיהם. כלומר, אם השר שמינה אותם למשרת אמון כבר לא מכהן בתפקידו, כיצד משרת האמון שהם אוחזים בה יכולה להמשיך ולהתקיים.

 

"כלכליסט" פנה למשרד המשפטים בשאלה בעניין. ממשרד המשפטים נמסר: "העניין נמצא בטיפול נציבות שירות המדינה". מנציבות שירות המדינה נמסר כי הנושא נמצא בבדיקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x