$
בארץ

שעות לפני כניסת הפיטורים לתוקף: אין פתרון למשבר בכיל

הבוקר ייכנסו לתוקף הפיטורים של ראשוני העובדים בכיל, וייווצר התקדים בחברה שההנהלה מעוניינת בו; בוועדי העובדים מתעקשים: השביתה תסתיים רק אם יבוטלו הפיטורים

מיקי פלד 07:3108.03.15

אמש אחרי צאת השבת לא היה מועד להחזרת המשבר בכיל לשולחן המשא ומתן. זאת, אף שהיום (א') בבוקר ייכנסו לתוקף מכתבי הפיטורים הראשונים של עובדי תרכבות ברום, ויווצר תקדים הפיטורים בחברה שהנהלת כיל מעוניינת בו. ראשי ועדי העובדים לעומת זאת טוענים כי השביתה – שנמשכת בתרכובות ברום כבר חודש ושבוע ובמפעלי ים המלח מזה יותר משבועיים – לא תסתיים לפני החזרת המפוטרים לעבודה.

 

במקביל גם מתכוננים בהסתדרות לממש את איומו של היו"ר, אבי ניסנקורן, לפתוח בעיצומים במגזר הציבורי והפרטי בדרום הארץ החל מיום חמישי אם עד אז לא יימצא פתרון למשבר בקבוצה שבבעלות עידן עופר.

 

המשא ומתן בין הצדדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, כאשר סלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים, כאשר מנגד יו"ר כיל, ניר גלעד, מתעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. כיל מעוניינת לפטר 60 עובדים במפעלי ים המלח, להוציא בכפייה לפנסיה מוקדמת עוד כ-55 ובתרכובות ברום לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת על עוד 140. עד כה קיבלו כמה עשרות בודדות של העובדים את הצעת ההנהלה, כאשר הועד מנגד לא מעודד זאת אך גם לא מתנגד באופן פעיל.

 

הפגנה של עובדי כיל מול מעון ראש הממשלה בירושלים, בתחילת החודש הפגנה של עובדי כיל מול מעון ראש הממשלה בירושלים, בתחילת החודש צילום: דוברות ההסתדרות

 

העובדים טוענים כי אין מקום לפיטורים בחברה שאת השנה שעברה סיימה ברווח נקי של 697 מיליון דולר וחילקה בנובמבר האחרון דיבידנד לבעלי המניות של 125 מיליון דולר. מנגד, בכיל אומרים כי חלק מהפעיליות במפעלי ים המלח ומפעל תרכובות ברום הן הפסדיות ולכן יש להתייעל בהן, כפי שנעשה בשנה שעברה במפעל רותם אמפרט ממנו פרשו 115 עובדים ועתה המפעל עולה על פסים של רווחיות.

 

כמו כן, בהנהלה מדגישים את תנאי הפרישה הנדיבים לעובדים, שהמפוטרים מביניהם יקבלו 200% פיצויי פיטורים ואלו שיפרשו לפנסיה מוקדמת - מעל גיל 55 - יקבלו מענק חודשי ממוצע של 15 אלף שקל בחודש ומענק חד פעמי של עד 500 אלף שקל. עם זאת, מדובר בעובדים שמשתכרים לפעמים גם 50 אלף שקל בחודש ברוטו ולכן ההצעה של ההנהלה לא בהכרח מפתה אותם, במיוחד כאשר אלו שפרשו בשנה שעברה ממפעל רותם קיבלו סכומים כפולים. בנוסף, העובדים חוששים מיצירת תקדים לקראת הגל הבא של הקיצוצים שההנהלה מתכוונת לבצע בשנתיים הקרובות, במסגרתם עוד כ-400 עובדים יידרשו ללכת הביתה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x