$
מחפשי עבודה

ניסיון מקצועי או תואר שני: מה משדרג יותר את השכר?

בכל תחום כמעט בעלי תואר ראשון עם ניסיון של שלוש שנים משתכרים יותר מבוגרי תואר שני שזה עתה סיימו את הלימודים. מתי כדאי להמשיך ללימודים מתקדמים וכמה זה שווה בסופו של דבר בתלוש המשכורת?

מעין מנלה 08:0214.03.15
בעלי תואר ראשון שמרגישים תקועים במקום העבודה לעתים בוחרים לעשות תואר שני בתקווה שזה יביא לשדרוג משמעותי ומיידי בשכרם. האם זו אסטרטגיה נכונה? בשוק העבודה, מי מתוגמל יותר - בעלי ניסיון או בעלי תואר שני? לפי דו"ח חדש שפרסמה אוניברסיטת ג'ורג'טאון, בכל תחום כמעט, בעלי תואר ראשון עם ניסיון של שלוש שנים לפחות משתכרים יותר מאשר בעלי תואר שני שזה עתה סיימו את לימודיהם.
באופן חד משמעי ממצאי הדו"ח מראים שההשפעה של ניסיון על השכר גדולה יותר מזו של השכלה. כך, במרבית התחומים, היתרון בשכר של בעלי תואר ראשון עם ניסיון על עובדים בוגרי תיכון גדול יותר מאשר זה של בוגרי תואר שני בלי ניסיון.

 

מהנדס מנוסה בעל תואר ראשון מרוויח 190% יותר מבוגר תיכון בתחום. מהנדסים שזה עתה סיימו את התואר השני משתכרים 143% יותר מבוגרי תיכון. בתחום המחשבים, סטטיסטיקה ומתמטיקה המצב דומה. בוגרי תואר ראשון בעלי ניסיון משתכרים 165% יותר מבוגרי תיכון. בוגרי תואר שני בלי ניסיון משתכרים 146% יותר מעובדים שאינם בעלי תואר אקדמי.

 

 

אין המשמעות היא שלא משתלם לעשות תואר שני. הלימודים מביאים בסופו של דבר לתוספת בשכר ובמקרים מסוימים אפילו לקפיצה משמעותית. עם זאת, הגורם המכריע בפוטנציאל ההשתכרות הוא הניסיון – בלעדיו התואר לא מוביל לשכר גבוה יותר. לדוגמא, בוגר תואר ראשון בארכיטקטורה בארה"ב ללא ניסיון משתכר בממוצע 40 אלף דולר בשנה אך שכרו הממוצע של בוגר תואר ראשון עם ניסיון מגיע כבר ל-73 אלף דולר בשנה. לעומת זאת, בוגר תואר שני בארכיטקטורה ללא ניסיון משתכר 51 אלף דולר בשנה – יותר מבוגר תואר ראשון טרי אך פחות מבעל תואר ראשון עם ניסיון. תואר שני בארכיטקטורה משתלם בסופו של דבר לאחר צבירת ניסיון תעסוקתי, ומוביל לתוספת של 10,000 דולר בשנה בהשוואה לבעל תואר ראשון עם ניסיון.

 

אצל מורים תואר שני שווה יותר

 

אחד התחומים היחידים בהם תואר שני מיתרגם לשכר גבוה יותר מאשר ניסיון הוא חינוך. בוגר תואר שני בחינוך ללא ניסיון משתכר בארה"ב 53% יותר מבוגר תיכון בעוד שבוגר תואר ראשון עם ניסיון מרוויח 46% יותר מאותו בוגר תיכון. גם בישראל תואר שני מזכה מורים בתוספת שכר. עם זאת, בקבלה לעבודה - הניסיון חשוב יותר מהתואר.

 

"תארים תורמים ידע ולא ניסיון, כשמורה נכנס לכיתה ואין לו ניסיון – שום תואר לא יעזור. כשמגיע מועמד לעבודה עם תואר ראשון וניסיון לעומת בעל תואר שני בלי ניסיון, בהנחה שהמורה עם התואר הראשון מבטיח להשלים תואר שני - תהיה עדיפות לבעל הניסיון", אמר ל'כלכליסט' מנהל בית ספר תיכון בתל אביב.

 

רק מורים בעלי תואר שני יכולים להגיש לבגרות, אך ההמלצה לבוגרי תואר ראשון היא קודם כל להתחיל לעבוד ורק אחר כך להמשיך לתואר שני. "חשוב להיכנס למערכת החינוך, להבין מה דורש התפקיד ולאחר מכן אפשר להמשיך לתואר שני. היום רוב האוניברסיטאות והמכללות מאפשרות לעשות תואר שני במהלך העבודה", הוא אומר.

 

ניסיון, הוא מסביר, אינו נמדד בשנים, אלא בהוכחה שמדובר במורה טוב. "הניסיון הוא ההישגים שהמורה השיג בתקופה שבה לימד. שהצוות העריך את העבודה שלו, שהוא פיתח תוכניות לימוד, יזם דברים חדשים, הוביל את התלמידים לידי הצלחה והבין שההוראה היא שליחות ולא רק מקצוע". עם זאת, לאחר הקבלה לעבודה ועם צבירת הניסיון תואר שני כן מעניק יתרון ולא רק בשכר. למשל לתפקיד מנהלי מקצוע ניתנת עדיפות למורים עם תואר שני וניסיון על פני בעלי תואר ראשון מנוסים.

 

כמה שווה תואר שני? כמה שווה תואר שני? צילום: שאטרסטוק

 

בהייטק - חד משמעית ניסיון עדיף

 

בתחום הטכנולוגיה וכן בשוק ההון והפיננסים באופן חד משמעי הניסיון המקצועי הוא בעל ערך רב יותר לעובדים מאשר תארים מתקדמים. "אפשר לראות זאת במיוחד בשלבים הראשונים של הקריירה, אז רוצים לראות תואר ראשון וניסיון. בתחומים הטכנולוגיים לתואר השני אין ערך ממשי כיוון שהחברות מחפשות את הידע והניסיון המקצועי הנדרש לצורך פיתוח המוצר", אומרת פול צוקר, מנכ"לית קבוצת נישה. הניסיון התעסוקתי לדבריה, הוא קריטי לכניסה ומעבר בין תפקידים.

פול צוקר, מנכ"לית קבוצת נישה פול צוקר, מנכ"לית קבוצת נישה צילום: שי שרון

 

יחד עם זאת, גם בהייטק ישנם מקומות בהם יש חשיבות לתארים מתקדמים. כך, בתחום החומרה והאלגוריתמים תואר שני מהווה רף כניסה לעבודה בתחום. החשיבות האמיתית של תואר שני מגיעה כשבוחנים תפקידים בכירים. "אם יש שני מועמדים בעלי אותו רקורד מקצועי שמתמודדים על אותה משרה ניהולית – יעדיפו את זה עם התואר המתקדם", אומרת צוקר. באופן דומה בתחום ההנדסה במשרות הזוטרות יעדיפו מועמד עם ניסיון על פני מועמד עם תואר שני, אך ככל שהתפקידים הופכים להיות בכירים יותר – לתואר המתקדם יש יתרון.

 

בתחום הפיננסים ושוק ההון דרישת הסף היא תואר ראשון ואת התארים המתקדמים רצוי לעשות תוך כדי צבירת ניסיון. "לבוגר מנהל עסקים עם תואר ראשון וניסיון של שלוש שנים יש יתרון ברור וכמעט מוחלט בקבלה לתפקידים בשוק על פני בוגר מנהל עסקים עם תואר שני", אומרת צוקר.

 

אחד התחומים יוצאי הדופן בקביעה כי ניסיון עדיף על תואר שני הוא תחום הביומד. בחברות ביוטכנולוגיות יהיה קשה למצוא עובדים שאין להם תואר שני ורובם המכריע הם אף בוגרי דוקטורט. כך, סמנכ"ל פיתוח יהיה כמעט תמיד בעל תואר שלישי, ומרבית עוזרי המחקר יהיו בעלי תואר שני כאשר מיעוט מבוטל יהיו בעלי תואר ראשון בלבד. "בעולמות הביוטכנולוגיה תואר מתקדם הוא ממש רף כניסה לתחום", אומרת צוקר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x