$
בארץ

פנסיה: בעיה רצינית בטווח הארוך

לא להקריב את העתיד הפנסיוני למען ההווה

שאול אמסטרדמסקי 06:5518.03.15
בניגוד לדיור, בעיית הפנסיה היא לא בעיה של כאן ועכשיו אלא בעיה שעלולה להתפוצץ בעוד עשור או יותר, כשדור שלם של חוסכים ממעמד הביניים יגיע לגיל הפנסיה ויגלה שאף על פי שחסך כל השנים, אין לו מספיק בשביל לשמור על רמת החיים שלו.

 

צמרת משרד האוצר מסיימת לגבש בימים אלה תוכנית אסטרטגית לטיפול בבעיית הפנסיה, שתוגש לשר האוצר החדש לאחר הרכבת הממשלה. אם לשפוט לפי מצעי המפלגות, מי שאמור לאמץ את הצעדים שמתכננים באוצר הוא משה כחלון, שכלל במצע שלו צעדים רבים דומים.

 

צמרת משרד האוצר מסיימת לגבש בימים אלה תוכנית אסטרטגית לטיפול בבעיית הפנסיה צמרת משרד האוצר מסיימת לגבש בימים אלה תוכנית אסטרטגית לטיפול בבעיית הפנסיה צילום: שאטרסטוק

  

אבל מצעים ותוכניות לא מספיקים. בעיית הפנסיה מסובכת לפתרון ומצריכה התמודדות עם גורמים כמו עלייה מתמדת בתוחלת החיים, ריביות אפסיות לאורך עשור לפחות ושינויים מהותיים בשוק העבודה שמשפיעים על האופן שבו אנחנו חוסכים. אלה לא בעיות שפותרים ברגע. יתרה מכך, הפתרונות שבדרך כלל מוצגים לחלק מהבעיות האלה - למשל העלאת גיל הפרישה - הן בבחינת מוקשים פוליטיים, ולכן התמריץ של הפוליטיקאים לעשות משהו מצטמק עוד יותר.

 

משום שכך, צריך פוליטיקאי נחוש ואמיץ מצד אחד, תמיכה של הפקידים מצד שני, ולחץ ציבורי לגיבוי. עם כל זה, אפילו ב־100 ימים אפשר להספיק לעשות הרבה. למשל, אפשר להתחיל להריץ בכנסת את כל הצעדים שאגף שוק ההון מנסה להעביר שם כבר יותר משנה - כמו שינוי צורת העבודה עם סוכני הביטוח - אבל לא מצליח בגלל חוסר גיבוי פוליטי.

 

 

מלבד זה, שר האוצר החדש צריך להבין שבדומה לבעיית הדיור, גם בבעיית הפנסיה יש יותר מדי גורמים שמושכים לכיוונים שונים. אגף החשבת הכללית, אגף התקציבים, אגף שוק ההון, רשות המסים, לכל אחד אינטרס משלו. אם שר האוצר יתייחס לבעיה הזו ברצינות הראויה לה, וינהל את הפקידים במקום שימשיכו למסמס את הבעיה, יש סיכוי שנוכל לראות את תחילתו של שינוי.

 

ולבסוף, שר האוצר יכול להחליט שהחוכמה לא שמורה רק לפקידים שלו ולהקים ועדה ציבורית רצינית שתמליץ לממשלה מה לעשות עם בעיית הפנסיה. זה אולי ייקח קצת יותר זמן, אבל ייתכן שזו הדרך היחידה להפיס את הגורמים המתנגדים לכל שינוי שהוא, ואולי אפילו למצוא פתרון יצירתי לבעיות המסובכות ביותר. אולי ועדה ציבורית שכזו תגיע למסקנה שרק העלאת גיל הפרישה לא תפתור את הבעיה, בטח לא במציאות שבה גם ככה שוק העבודה לא ממהר לקלוט עובדים מבוגרים, ושייתכן שהפתרון בכלל טמון בהתחלת חיסכון לפנסיה בגיל אפס.

 

כך או אחרת, שעתה של בעיית הפנסיה הגיעה. בשלב הזה, אחרי שכל כך הרבה פוליטיקאים התייחסו אליה במצעים שלהם, ואחרי שאפילו פקידי האוצר הבכירים הכירו בכך שיש בעיה שדורשת טיפול, זו לא בעיה שאפשר להמשיך לטאטא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x