$
בחירות 2015

הפתעת הבחירות תשתלם לליכוד גם מבחינה כלכלית

מספר המנדטים קובע את המפה הפוליטית, אבל גם את סכום מימון הבחירות שיקבלו המפלגות. כך הליכוד וכולנו שנסקו בקלפיות ייצאו מנצחות גם בחשבון הבנק, ואילו הבית היהודי והמחנה הציוני עשויות למצוא עצמן בצרות

אורי תובל 08:3525.03.15

מצלמות הטלוויזיה בדרך כלל מפספסות אותם, אבל לצד ראשי המפלגות שהמתינו במתח לפרסום תוצאות המדגמים ביום שלישי שעבר היתה עוד חבורה מתוחה מאוד - מנכ"לי המפלגות. עבורם תוצאות הבחירות קובעות לא רק את המפה הפוליטית, אלא גם את עוצמת כאב הראש שממתין להם בשנים הקרובות. התוצאות יקבעו אם המפלגה שהם מנהלים עומדת לשקוע בחובות, להתמודד עם תביעות ולהידרש לתוכנית הבראה — או שפניה להתרחבות ולשגשוג.

 

תוצאות הבחירות קובעות את התקציב המפלגתי בשני מסלולים. הראשון הוא מימון הוצאות הבחירות, מענק מתקציב המדינה שעבור מפלגה ותיקה גובהו נקבע לפי הממוצע בין מספר המנדטים שבהם זכתה בבחירות הקודמות למספר המנדטים שבהן זכתה בבחירות הנוכחיות. על כל מנדט שמתקבל בחישוב הממוצע, מקבלת המפלגה יחידת מימון אחת בגובה 1.375 מיליון שקל, ונוסף על כל אלה מקבלת עוד יחידת מימון אחת.  

המרוויחה הגדולה של הבחירות היא כמובן הליכוד, שזינקה מ־20 מנדטים בבחירות הקודמות (חלקה בתוך הליכוד ביתנו בתחילת הכנסת הקודמת) ל־30 בבחירות הנוכחיות — מה שמזכה אותה ב־26 יחידות מימון, שהן 35.752 מיליון שקל.

 

 

התקציב למימון הבחירות ניתן לכל מפלגה בשני חלקים. פעימה ראשונה מועברת כחודשיים לפני הבחירות וכוללת סכום בגובה 85% מהתקציב שמגיע לה לפי מספר המנדטים בכנסת היוצאת. פעימה שנייה מתקבלת רק לאחר שמבקר המדינה בדק ואישר את חשבונותיה. המפלגות צריכות למסור דיווח מלא בתוך 16 שבועות מיום פרסום התוצאות הסופיות.

 

מסלול התקצוב השני הוא מימון ההוצאות השוטפות — כלומר התקציב החודשי שתקבל המפלגה — וגם הוא נקבע לפי גודלה. כל חבר כנסת מזכה את המפלגה ב־5% מיחידת מימון, ולקינוח היא מקבלת 5% נוספים. גם כאן הליכוד תרוויח בגדול, כשבזכות 30 הח"כים היא תקבל בכל חודש 155% יחידת מימון בכל חודש, שהם 2.13 מיליון שקל.

 

בנימין נתניהו בקמפיין הבחירות בנימין נתניהו בקמפיין הבחירות צילום: שאול גולן

 

מצבה הכלכלי של מפלגה נקבע לפי גובה ההוצאה שלה על קמפיין הבחירות. מפלגה עשויה לרדת במספר המנדטים, אך קמפיין זהיר וחסכוני שהביא בחשבון את הירידה בפופולריות עשוי לשמור אותה מאוזנת. מנגד, גם מפלגה מצליחה עלולה למצוא עצמה בחובות אם הוציאה בלי חשבון.

 

תוצאות האמת יתגלו בדו”ח המבקר בעוד עשרה חודשים

 

בליכוד למשל, מעטים האנשים שיודעים מהו תקציב הבחירות של המפלגה. המטה סירב לשתף אפילו את בכירי המפלגה בניהול התקציב. הם יגלו על מה יצא הכסף בדו”ח מבקר המדינה, שיתפרסם כחוק 22 שבועות לאחר מסירת החשבונות. דו"ח המבקר על בחירות 2013 גילה שהליכוד ביתנו הוציאה סכום עתק של 71 מיליון שקל, שהותיר אותה בגירעון של 21 מיליון שקל.

 

המחנה הציוני זכה בבחירות הנוכחיות ב־24 מנדטים, אך מדובר ברשימה מאוחדת ומימון הבחירות שלה מחושב על פי מספר המנדטים של שתי המפלגות המרכיבות אותה — העבודה והתנועה. העבודה עלתה מ־15 מנדטים בבחירות הקודמות ל־19 בכנסת הנוכחית, ולכן חשבון הבחירות של המחנה הציוני יקבל בזכותה 17 יחידות מימון.

 

התנועה, לעומת זאת, נרשמה כמפלגה חדשה לפני הבחירות האחרונות, לאחר שבבחירות הקודמות רצה בשם מפלגת המדף חץ, המפלגה החילונית הציונית. מפלגה חדשה מקבלת יחידת מימון עבור כל מנדט שזכתה בו, כך שהתנועה תזכה את חשבון המחנה הציוני ב־5 יחידות מימון. לו היתה ממשיכה לרוץ בתור מפלגת חץ, היה מחושב עבורה הממוצע - והיא היתה מקבלת 5.5 יחידות מימון. מאחר שמדובר ברשימה מאוחדת, המחנה הציוני יקבל בנוסף רק יחידת מימון אחת, ובסך הכל 23.5 יחידות מימון - 31.6 מיליון שקל. גורמים במחנה הציוני מעריכים כי תקציב הקמפיין יגיע לכ־36 מיליון שקל, מה שמעמיד את הרשימה עם גירעון כולל של 4.4 מיליון שקל, שאמור להתחלק בין המפלגות לפי יחס המנדטים שלהן: 80% לעבודה, 20% לתנועה.

 

נפתלי בנט. הוסיף 4–5 מיליון שקל לגירעון הבחירות הקודמות נפתלי בנט. הוסיף 4–5 מיליון שקל לגירעון הבחירות הקודמות צילום: נמרוד גליקמן

 

המפלגה השלישית שהתחזקה בבחירות אלו באופן חד היא כולנו של משה כחלון. עשרת המנדטים שבהם זכתה יזכו אותה ב־10 יחידות מימון, שאליהן תצטרף יחידה נוספת, שביחד מגיעות ל־15.1 מיליון שקל. גם אם ציפו ליותר מנדטים, במפלגה ככל הנראה שבעי רצון מההישג הכלכלי ומסרו שהתקציב יכסה את עלויות הקמפיין. במערכת הפוליטית אף מעריכים שלמפלגה נשאר עודף.

 

מפלגה נוספת שנסקה היא הרשימה המשותפת, שעלתה מ־11 מנדטים בבחירות הקודמות ל־13 עכשיו - מענק של 17.8 מיליון שקל. לדברי ח”כ באסל גטאס מבל”ד, מרבית הכסף הושקע בקמפיין המשותף, והשארית תחולק בין המפלגות לפי חלוקת המנדטים ביניהן בכנסת היוצאת.

 

הפספוס של אלי ישי וההצלחה של עלה ירוק

 

שאר המפלגות התכווצו בבחירות הנוכחיות. הנפילה הפוליטית החדה ביותר נרשמה אצל יש עתיד, שנפלה מ־19 ל־11 מנדטים. התוצאות מזכות אותה ב־16 יחידות מימון, שהן 22 מיליון שקל. מהמפלגה נמסר שעלות הקמפיין היתה בדיוק 22 מיליון שקל. המספר המדויק יתפרסם כמובן בדו”ח מבקר המדינה בעוד כעשרה חודשים, אולם הנתון מלמד שני דברים: שבמפלגה ציפו לקבל כ־11 מנדטים, ומנגד שהוציאו עבורם סכום גבוה: 2 מיליון שקל למנדט. בבחירות הקודמות הוציאה המפלגה 16 מיליון שקל וזכתה ב־19 מנדטים — הוצאה של 840 אלף שקל למנדט — שהותירו אותה בזכות של 10 מיליון שקל.

 

המפלגה שככל הנראה מוצאת את עצמה במצב המסובך ביותר בעקבות הבחירות היא הבית היהודי. במפלגה ציפו לזינוק משמעותי והקצו לקמפיין 19־20 מיליון שקל לפי הערכה זהירה של 16 מנדטים. מימון חודשי בגובה של כמיליון שקל בחודש עבור 16 ח”כים היה אמור לסייע מאוד למפלגה שסוחבת חובות עבר כבדים. סוף הסיפור ידוע, והוא 8 מנדטים בלבד, מה שמציב את המענק על 15.1 מיליון שקל ואת הגירעון החדש, שיתווסף לחובות העבר, על 4–5 מיליון שקל.

 

את הבחירות הקודמות סיימה הבית היהודי בגירעון של 6 מיליון שקל, לאחר שהוציאה 18 מיליון שקל עבור 12 מנדטים. אחר כך נוספו חובות בעקבות הבחירות המקומיות ב־2013, שלאחריהן התרבו העדויות על כך שהמפלגה לא משלמת לפעילים ולספקים. לפני כחודשיים מסרה המפלגה ל”כלכליסט” כי נכון לאותו זמן נותרו לה רק 3% מהחובות של אותן בחירות.

 

העלייה ברגע האחרון מ־4 ל־5 מנדטים, סייעה מאוד למרצ — מדובר בעוד חצי יחידת מימון, ובעלייה של עוד 68 אלף שקל בחודש במימון השוטף. המפלגה תסיים את הבחירות בגירעון של כ־4 מיליון שקל, גם משום שלא עמדה בציפיות האלקטורליות ההתחלתיות וגם מכיוון שמראש ציפתה לסיים את הבחירות בגירעון.

 

מישראל ביתנו, שספגה ירידה חדה מ־11 מנדטים בכנסת הקודמת ל־6 בכנסת הנוכחית, נמסר שהמפלגה עמדה במסגרת התקציב ואין חריגות. במפלגה מדגישים כי בשלב מוקדם הבינו שפניהם לירידה חדה, והתקציב הותאם למצב החדש.

 

המפסיד הגדול של הבחירות הוא כמובן אלי ישי, שלא עבר את אחוז החסימה. על פי החוק, מפלגות שקיבלו יותר מ־1% מהקולות הכשרים מקבלות יחידת מימון אחת — 1.375 מיליון שקל. אולם ישי, שציפה לקבל יותר מ־4 מנדטים, ניהל קמפיין יקר בהרבה. למפלגה חסרו פחות מ־12 אלף קולות כדי לעבור את אחוז החסימה ולקבל 5 יחידות מימון — 6.875 מיליון שקל. ההפרש של 5.5 מיליון שקל לפחות הותיר את ישי בחובות, והשבוע הודיע לפעילים ולספקים כי לא יוכל לשלם את חובותיו.

 

מצד שני, מפלגה אחרת שלא עברה את אחוז החסימה עשויה לשמוח הרבה יותר — והפעם דווקא מסיבות כלכליות. עלה ירוק קיבלה 47,180 קולות — שהם 1.12% ממספר הקולות הכשרים — המזכים את תומכי הלגליזציה של סמים קלים ב־1.375 מיליון שקל עבור קמפיין זול במיוחד.

עם זאת, גם למפלגות המפסידות מחכה גלגל הצלה. הכנסת האחרונה העבירה חוק שמאפשר למפלגות לקחת הלוואה ממשרד האוצר — זאת לאחר שהבנקים לא הסכימו להלוות יותר למפלגות, בעיקר בשל הקריסה של קדימה. לפי החוק, מפלגות יכולות לקחת הלוואה שגובהה פי 36 ממחצית המימון השוטף המגיע להן, ועליהן להחזירה בתוך 36 חודשים. המשמעות היא שהמפלגות ייאלצו להצטמצם קצת — אבל כפי הנראה יוכלו לסגור את חובותיהן בתוך שלוש שנים. בהנחה, כמובן, שלא יגזרו על עצמן מערכת בחירות נוספת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x