לדרעי תהיה סיבה טובה להתנגד למע"מ כתחליף לארנונה
ביטול הארנונה והחלפתה בתוספת של 2.5% למע"מ יפגעו בציבור החרדי שנהנה כיום מפטורים והנחות מופלגות בארנונה. אם יחזור יו"ר ש"ס למשרד הפנים, הוא צפוי להתנגד למהלך זה שעליו המליצה ועדת ברזילי
אחרי שנים של הזנחה, בחודשים האחרונים זוכה מס הארנונה לתשומת לב חריגה. ועדת ברזילי, שהוקמה כדי לבחון את נושא הרפורמה בארנונה, אמנם סיימה את עבודתה לפני יותר מ־6 שנים, אבל אף שר פנים או אוצר לא העז לעסוק במסקנותיה. לפני חודש פרסם "כלכליסט" את עיקרי המלצותיה, לאחר ששר הפנים בממשלה הקודמת גלעד ארדן ביקש שאלו יונחו על שולחנו: הוועדה בחנה שלוש חלופות לארנונה, כאשר המועדפת על היו"ר אודי ברזילי (אינה אידיאלית אך ישימה בעיני משרד האוצר) היא ביטול הארנונה למגורים והעלאת המע"מ בכ־2.5%.
- החוקים שמחכים לממשלה החדשה על המדף
- "שר הפנים הבא יהיה חייב לעשות שינוי בארנונה"
- שר הפנים הבא לא יוכל להתעלם יותר מרפורמה בארנונה
דרישתו של ארדן לבחון את ההמלצות הגיעה לאחר שהמדינה נכנסה לתקופת בחירות, כך שבכל מקרה הוא לא יכול היה לקדם רפורמה בתחום. משום שהוא נמצא במקום הראשון ברשימת הליכוד, הסיכוי שיחזור למשרד לא גבוה, אך אם בסופו של דבר כך יהיה, או לחילופין הוא יקבל את תיק האוצר, הוא יצטרך לקבל החלטות קשות בנושא.
החלופה המוצעת של ועדת ברזילי היא אמנם צעד מהפכני, אך ביחס לחלופות האחרות (חיוב לפי שטחים עם האחדת תעריפים וסיווגים של שיטת החיוב לפי שטחים, או חיוב לפי שווי הנכס) מדובר דווקא במהלך הקל ביותר שהוצע, שיחסוך המון כסף לציבור באמצעות הקטנת הבירוקרטיה והשימוש בעורכי דין בכל הנוגע לארנונה. שתי החלופות האחרות דורשות השקעת משאבים עצומה של מדידה מחודשת של כל הנכסים בארץ או הערכות שווי של כל הנכסים שלא נמכרו בשנים האחרונות, מה שייצור, מן הסתם, התכתשות רבה של שמאים ועורכי דין בבתי המשפט.
מע"מ גבוה מכביד יותר על החלשים
לאור הנחישות של ש"ס להשיג את התיק הרלוונטי, יש סיכוי לא רע ששר הפנים הבא יהיה אריה דרעי, וזאת למרות שהורשע בקבלת שוחד, עבירות מרמה והפרת אמונים בזמן כהונתו הקודמת כשר פנים. אם באמת כך יהיה, הסיכוי שהארנונה תוחלף בתוספת מע"מ הוא נמוך. התנגדותו הצפויה של דרעי נובעת בעיקר מכך שהמע"מ נחשב למס מאד רגרסיבי (מס שחלקו היחסי גדול יותר ככל שההכנסה קטנה יותר). כלומר, מס שפוגע בעניים יותר מבעשירים, שכן שיעור הצריכה מסך ההכנסות שלהם, שממוסות במע"מ, גבוה יותר.
אודי ברזילי, יו"ר ועדת ברזילי, אמר בעבר ל"כלכליסט" כי "אמנם המע"מ נחשב רגרסיבי, אך הארנונה הרבה יותר". טענה זו נשמעה גם מצד גורמים שונים בממשלה, כך שנראה כי נכון לעכשיו, העלאת המע"מ היא תחליף הארנונה המועדף על משרדי הממשלה.
מנגד, העלאת מע"מ היא מהלך שצפוי לזכות לאהדה ציבורית נמוכה, כך שככל הנראה, מבחינה זו קל יותר יהיה להשאיר את המצב הקיים על כנו, אפילו שהוא לא מייטיב עם ציבור ה"שקופים", שאת ייצוגו התיימר דרעי לקחת על עצמו.
דרעי יתקשה לוותר על ההנחות בארנונה
סביר להניח שאחת הסיבות המרכזיות שימנעו מדרעי לתמוך במהלך כזה היא תעשיית ההנחות בארנונה. האוכולוסייה החרדית היא אחת האוכלוסיות המרכזיות שנהנות היום מההנחות הניתנות בארנונה, בעיקר לאחר שאלי ישי, כששימש כשר הפנים, הקים את ועדת קהת לבחינת ההנחות בארנונה, שהעלתה את היקף ההנחות בכלל, והכניסה גם את הישיבות למעגל הזכאים להנחות.
בנוסף, בשנים האחרונות ניסה ונכשל האוצר להכניס את מיצוי כושר ההשתכרות כקריטריון להנחה בארנונה, כך שלא משנה מה הסיבה לכך שאדם לא עובד, כל עוד הוא לא עובד, או ששכרו נמוך, הוא זכאי להנחות מפליגות.
ההנחות המפליגות בארנונה הן אלו שיוצרות תעריפים גבוהים לתושבים שאינם זכאים להם, לעיתים בצורה קיצונית. כך למשל ירושלים היא העיר היקרה ביותר בכל הנוגע לארנונה, בגלל שחלק גדול מהעיר זכאי להנחות. בני ברק נמצאת לא רחוק מאחוריה, בעוד שבתל אביב שיעור ההנחות הניתנות נמוך בהרבה, מה שתורם לכך שהתעריפים לארנונה עבור מגורים בעיר הם מהנמוכים בארץ.
לכן שוק ההנחות, שנחשב לאחת הרעות החולות בתעשיית הארנונה, צפוי להיות זה שיקשה על דרעי לקבל את החלופה במסגרתה תבוטל הארנונה ויועלה המע"מ ב־2.5%. מהלך שכזה אין פירושו כי לא יסופק מענה למי שבאמת זכאי לסיוע, למשל בצורה של מתן קצבאות, אך מהלך שכזה הוא בעייתי יותר מבחינה פוליטית בהשוואה למתן הנחות ופטורים בארנונה.
בקרב זקני משרד הפנים נחשב דרעי לאיש ביצוע. השאלה היא האם, במידה והוא באמת יתנגד לביטול הארנונה והעלאת המע"מ, על כל הכרוך בכך, הוא יעז לבחור וליישם את אחת מהחלופות האחרות שהוצעו על ידי חברי ועדת ברזילי, אותן העריכה הוועדה עצמה כחלופות שהן קשות יותר לביצוע.