מה עושה מנכ"ל אוויס במו"מ הקואליציוני
יואב הורוביץ לא מגדיר את עצמו כאדם פוליטי, אבל משתתף בצוות המו"מ המצומצם של הליכוד. המתחרים לא מוצאים מהלכים עסקיים מבריקים שביצע, ומציינים כי המעלה הגדולה שלו היא הקשרים שלו
ארבעה אנשים יושבים בצוות המשא ומתן של הליכוד ומרכיבים בימים אלה את הממשלה הבאה: עו"ד דוד שמרון, חברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין, ואליהם הצטרף פרצוף קצת פחות מוכר לציבור, אף שהוא נמצא לצד נתניהו כבר שנים - יואב הורוביץ, מנכ"ל חברת הליסינג וההשכרה אוויס.
- 149 ימים לאיתור 5.6 מיליארד שקל
- בעיית דרעי: זה שהכי מכיר את משרד הפנים הוא שיזמין הכי הרבה ביקורת
- כחלון: "מחלקים כלי עבודה באופן פוליטי וחסר היגיון חברתי"
מינויו של עו"ד שמרון לצוות הוא מובן מאליו - נתניהו לא עושה צעד, בחייו האישיים והמקצועיים, בלי ששמרון נלווה אליו. חברי הכנסת אלקין ולוין, "שועלי כנסת" ממולחים פוליטית, הם מומחים במשאים ומתנים מתישים, אחרי שצברו קילומטרז' ארוך במו"מים אחרים כמו על תקציבי המדינה.
אבל מיהו הורוביץ? "הוא העיניים והאוזניים של נתניהו", אומר גורם פוליטי שמכיר את התנהלות לשכת נתניהו. "הוא קרוב אליו מאוד, ממש הנציג האישי שלו בכל מקום. אי אפשר להתעלם מכך שהוא בא מרקע אחר, ומביא איתו הסתכלות רחבה ואחרת לצד חברי צוות המשא ומתן האחרים".
"יש לי ניסיון רב במו"מ"
הורוביץ (54) מכהן כמנכ"ל חברת אוויס מאז 2008. הוא מתגורר במושב כפר בן נון ויש לו ארבעה ילדים. בראיונות הספורים שנתן עד כה ציין תמיד בגאווה את חברותו הקרובה עם בנימין נתניהו, המבוגר ממנו ב־12 שנה. השניים שירתו בסיירת מטכ"ל והכירו בזמן שירות מילואים של נתניהו.
הורוביץ בנה מסלול קריירה שאינו קשור לפוליטיקה או למהלך חייו של נתניהו, אבל השניים תמיד שמרו על קשר שטחי שהלך והתחזק עם השנים. הורוביץ אמר ל"כלכליסט" כי "מערכת היחסים שלי עם נתניהו מושתתת על אמון אישי והערכה רבה שיש לי אל ראש הממשלה. לא היה בינינו מעולם כל קשר עסקי". הורוביץ ציין כי הוא חולק עם נתניהו אותה ראיית עולם, חברות קרובה ותחושה של שליחות לסייע לו ולמדינה.
הוא מעריך כי נתניהו ביקש ממנו להצטרף לצוות המו"מ לאור יכולותיו העסקיות: "יש לי ניסיון רב במשאים ומתנים, ניסיון ניהולי רב ואמון אישי". הורוביץ, כך מתברר, לא חתום על הסכם ניגוד עניינים: "הנושא נבדק ואושר על ידי יועציי המשפטיים. ככלל וללא קשר למשימתי הנוכחית, אני גוזר על עצמי זהירות משנה בכל אפשרות של חשיפה לניגוד עניינים". הוא הדגיש כי הוא “מתחייב שלא לעסוק במינוי הקשור לתיק התחבורה”. הורוביץ מבצע את תפקידו בצוות בהתנדבות, ולדבריו הדבר מתואם עם בעלי החברה. הוא מוסיף כי "במקרים שמחייבים זאת אני לוקח ימי חופשה".
הורוביץ מיודד מאוד גם עם יו”ר כולנו משה כחלון. קרבתו לנתניהו ולכחלון משמשת כ”שוברת קרח” בין השניים, שעובדים בימים אלה על חידוש יחסי האמון. על רקע המשבר שנוצר בין שתי המפלגות, לא מן הנמנע שהיה זה הורוביץ שעסק בסוף השבוע באיחוי השבר בין שני חבריו.
נאבק בתוכנית ההתנתקות
הורוביץ התגלגל בגיל צעיר לעסקי הרכב, בתחילה אצל יבואנית ימאהה, אחר כך מנהל חטיבה בחברת מאיר (יבואנית וולוו והונדה), ובהמשך ניהל את חטיבת מיצובישי בחברת כלמוביל. באמצע שנות ה־2000 פנה לקריירה עצמאית קצרה, והקים את חברת הורוביץ אסטרטגיה עסקית. בראיון שנתן בעבר אמר כי במסגרת עסקיו הפרטיים ניהל מכרזי קטרים, קנה זכויות שידור של מירוצי ראלי ועוד.
הפוליטיקה היתה שם תמיד, אף שהורוביץ יעדיף לומר למי ששואל אותו כי הוא לא אדם פוליטי ואינו עוסק בעשייה כזו. בכל זאת ב־2005, ערב הוצאתה לפועל של תוכנית ההתנתקות, גייס אותו איש הליכוד דאז עוזי לנדאו לתפקיד ראש מטה המתנחלים למאבק בתוכנית. הורוביץ היה בצד ה"מקצועי", איש השטח ורכז המטה, שבו פעלה קבוצת המורדים בליכוד נגד התוכנית.
בסוף 2005 סייע הורוביץ לנתניהו בפריימריז על ראשות הליכוד, שבהם ניצח, ושימש כראש המטה האישי שלו.
ההצלחה ההיא של הורוביץ לצד נתניהו חיזקה את קשרי הידידות בין השניים. הפעם הבאה שצץ שמו של הורוביץ היתה ב־2006 במסגרת "מחאת המילואימניקים" שבה לקח חלק פעיל. מאז פורסם כי בפועל זו היתה מחאה שאורגנה ודורבנה על ידי נתניהו ואנשיו, שביקשו לערער בדרך זו על ראש הממשלה אהוד אולמרט בימים שאחרי מלחמת לבנון השנייה. בתחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" לפני כשלוש שנים נחשף כי הורוביץ תרם 75 אלף שקל לעמותת הימין "אם תרצו" ב־2008. הורוביץ הכחיש בפני "כלכליסט" שתרם לעמותה, אך אישר את השתתפותו במחאת המילואימניקים, שאותה הוא מגדיר כ"מחאה צודקת באותם ימים".
ב־2008 כשהתמנה לתפקיד מנכ"ל אוויס, סגר הורוביץ את עסקיו הפרטיים וצמצם את העשייה הפוליטית. התפקיד שבו הוא מחזיק מאז הוא יוקרתי ובעיקר משתלם מספיק: על פי הדו"חות של שנת 2014, עלות שכרו עמדה על 1.66 מיליון שקל, שמורכבת מ־1.36 מיליון שקל בשכר וכ־300 אלף שקל באופציות.
נראה שהורוביץ צבר לעצמו אויבים, שמציינים לזכותו רק את היותו פוליטיקאי ואת הקשרים שלו, ומנגד גורמים בליכוד שפגשו אותו מתארים אדם רציני ואינטליגנטי.
"הורוביץ לא ממש מתבלט בקבלת החלטות נועזות. מנגד, זה גם אומר שהוא לא אחד שלוקח סיכונים מיותרים, שזה יתרון לעתים. הוא טוב בעיקר בהישרדות ובהבאת הבטחות לקשרים טובים עם השלטון", אומר גורם בעולם הרכב, שמוסיף כי לאור קשריו הטובים של הורוביץ עם ראש הממשלה, "רבים בענף הליסינג והרכב תוהים מה הוא יכול לעשות לטובת הענף שלנו, אבל לא הייתי מתכנן תוכניות ארוכות טווח על סיוע מצדו".
את הדברים אפשר אולי להבין למשל על רקע קידומו של חוק רישוי רכב, שמעורר מחלוקות רבות בעולם הרכב. מדובר בחוק שמאגד את כל ההגדרות של סוגי העיסוק ברכב במדינת ישראל, היה בדיונים בוועדת כלכלה עד הבחירות, ועתה ממתין להכרעה של שר התחבורה החדש שיכול לקדם או לדחות אותו.
מאחורי קידום החוק עומד משרד התחבורה, שבראשו עמד בשנים האחרונות השר ישראל כץ, אחד האנשים החזקים בליכוד. גורמים בענף אומרים כי לא התרשמו שהורוביץ פעל עבור הענף, ותומכיו יאמרו — הוא התרחק מהעניין ולא ניסה להשפיע על הנושא באמצעות קשריו.
גורם בכיר אחר בענף הליסינג מדבר במרירות על כך ש"רק לפני כמה שנים ניהלנו מלחמה פוליטית עקובה מדם על עתיד הרגולציה של ענף הליסינג בכל הנוגע לשווי השימוש. המאבק התבצע בזירות הפוליטיות הגבוהות ביותר והורוביץ לא נקף אצבע בנושא, למרות קשריו הענפים", הוא אומר. ושוב, תומכיו של הורוביץ מציינים כי זאת מכיוון שמדובר באדם "מקצועי, ישר ורציני".
“שליחות” ללא מינוי קבוע
בשנים האחרונות רצה אותו נתניהו קרוב עוד יותר. פעמיים הוצע לו תפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה. בפעם האחרונה זה קרה בספטמבר האחרון, כשהמנכ"ל הנוכחי הראל לוקר הודיע על פרישתו. להורוביץ הוצע גם לכהן כראש הסגל של לשכת רה"מ. עד כה סירב הורוביץ לתפקידים, אף שאמר לא פעם כי הוא חש "שליחות" למען עשייה ציבורית.
עם זאת הוא כן נעתר ב־2011 לבקשות, והתמנה לחבר בוועד המנהל של רשות השידור. "לא היה ספק בכלל מטעם מי הוא יושב שם ולמי הוא נאמן", אומר חבר הנהלה שכיהן לצדו של הורוביץ, וחווה לצדו את אותה תקופה של מאבקים מרים בין "מחנות" חברי הוועד סביב הוצאתה לפועל של הרפורמה ברשות. "הוא היה האיש של ביבי. היו כמובן בוועד כמה כאלה, אבל הוא היה הנאמן ביותר וברמה מאוד קרובה. היה ברור שראש הממשלה סומך עליו מאוד".
אותו גורם מתאר כי לא התרשם רבות מיכולותיו של הורוביץ: "הוא לא איש מאוד מרשים, מעמיק או חד־אבחנה", ומתאר התנהלות לא נעימה מולו. הורוביץ עלה לכותרות לאחר שבאחת הישיבות נטען כי איים על היועצת המשפטית של רשות השידור, שאף פונתה לקבלת טיפול לאחר שחשה ברע בעקבות חילופי דברים עמו.
אנשי עסקים מעולם הרכב מתארים אותו כ"איש עסקים שלא עשה מהלכים עסקיים מבריקים שמצדיקים את ישיבתו בצוות משא ומתן להרכבת ממשלה. בקטע העסקי הוא ממוצע לגמרי".
גורמים בליכוד אומרים כי הסכמתו של הורוביץ לשבת בצוות המו"מ "אולי מעידה על חימום מנועים מצדו. יכול להיות שזה סימן לכך שבממשלה הבאה נראה את הורוביץ מעורב הרבה יותר, ואולי בסוף הוא באמת יחליף את לוקר". הורוביץ עצמו אמר כי "אני לא עוסק בנושא הזה".