בגלל הרובל: המדינה תעניק סיוע של 100 מיליון שקל ליצואני הפלפלים
הסיוע נועד לאפשר לחקלאים הסובלים ממשבר הרובל, להסב את שטחי הפלפלים לגידולים אחרים
ייתכן שהאיום על חקלאות הפלפלים בערבה יוסר בקרוב. משרדי החקלאות והאוצר, בשיתוף התאחדות חקלאי ישראל, הגיעו לסיכום על תוכנית סיוע ייחודית בהיקף 100 מיליון שקל להשקעות של יצואני הפלפל. התוכנית תאפשר מענקי מדינה בשיעור של 70% למגדלים שיסבו את שטחי הפלפל שלהם לגידולים אחרים. בישראל כ־450 מגדלי פלפל, כ־350 מהם בערבה.
- רשות מקרקעי ישראל מקדמת תוכנית ל-30 חוות לתיירות וחקלאות בדרום
- הרשתות כבשו תוך עשור 50% משוק הפירות והירקות
- בעקבות המשבר ברוסיה: "יצוא החקלאות הישראלית על סף קריסה"
היקף יצוא הפלפלים בישראל עמד עד 2012 על כ־200 מיליון דולר בשנה מתוך כ־1.5 מיליארד דולר של יצוא חקלאי. מאז הפיחות המהותי בשער הרובל שהחל בשנה שעברה קרס שווי הפלפל המיוצא מול השקל. זאת לאחר שגם ב־2013 חלה ירידה בהכנסות. גורם במשרד האוצר אמר ל"כלכליסט" שחקלאי הערבה התיכונה והצפונית תלויים כיום בגידולי הפלפל, ומטרת התוכנית היא לפזר את הסיכון העתידי שבהתבססות האזור על גידול פלפלים.
במשרד האוצר מתכוונים גם לאפשר קבלת מקדמה של 20% מההשקעה, עם הצגת האישורים הנדרשים לחקלאים שעיקר גידולם הוא פלפל ושיבקשו להסב את השטח שלהם לגידולים אחרים. העברת המקדמות נועדה לזרז את התהליך ככל האפשר. במקביל נבחן מודל למתן הלוואות ארוכות טווח מהבנקים בערבות מדינה לחקלאים המייצאים, לצד מסלול חדש לעידוד התארגנות חקלאים ליצוא משותף ולתגבור המו"פ החקלאי האזורי לאיתור חלופות לגידול הפלפל.
מנכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום וילן בירך על ההחלטה, וציין שלראשונה זה 15 שנה המדינה מעניקה סיוע בהיקף כזה. וילן הוסיף שלא כל החקלאים יוכלו להשתמש בו, מכיוון שהוא מחייב אותם להשקעה עצמית נוספת. עם זאת, וילן הסביר שבזכות המענק יזכו החקלאים בארבע שנים שבהן יוכלו לפתח את הגידולים החלופיים. הגידול הרווחי ביותר שניתן להפיק מהאזור לפי וילן הוא עגבניות שרי.