"לאפשר לפלסטינים לגבות מכס בעצמם"
קבוצת כלכלנים ישראלים ופלסטינים נלחמת לתקן את הסעיפים הכלכליים בהסכם אוסלו
כלכלנים ישראלים ופלסטינים מקבוצת המחקר הכלכלי הישראלי־פלסטיני אקס (AIX) המליצו לאחרונה להציב קציני מכס פלסטינים לצד הישראלים במעברי הגבול של ישראל, כמו נמלי חיפה ואשדוד וגשרי הירדן, ובמעברי הגבול לשטחים הפלסטיניים. הפקידים הפלסטינים יפקחו על גביית המכס והמסים על סחורות המיועדות לגדה ולעזה כדי למנוע עיכובים מטעם מדינת ישראל.
על פי הסכם אוסלו, כיום גובים הפקידים הישראלים את הכספים המגיעים מיבואנים פלסטינים ומעבירים אותם מדי חודש לממשלה הפלסטינית, ללא התערבות ופיקוח פלסטיני.
כספי המסים הפלסטיניים משמשים כקלף מיקוח
להמלצות הכלכלנים חשיבות מיוחדת על רקע סירובם של הפלסטינים בשבוע שעבר לקבל בחזרה את כספי המכס והמסים שהוקפאו על ידי ישראל במשך שלושה חודשים, כעונש על הפנייה לבית הדין בהאג.
הפלסטינים סירבו משום שישראל הודיעה כי היא מתכוונת לנכות מכספי המכס והמסים חובות של הרשות לגופים ישראליים, ובראשם חברת החשמל ומקורות. הפלסטינים טוענים שישראל חייבת להעביר להם את מלוא הכספים, כ־100 מיליון דולר בחודש, השייכים להם לפי ההסכם המדיני באוסלו. כספים אלו מהווים את הבסיס לתקציב הפלסטיני, ומאפשרים תשלום משכורות ל־150 אלף עובדי הממשלה ובראשם עובדי מערכות החינוך והבריאות. החודש שילמה הממשלה הפלסטינית רק 60% משכר העובדים בזכות תמיכתם של קטר וסעודיה. הפלסטינים טוענים כי החובות לחברות ישראליות הם חובות מסחריים שיש לדון בהם במישור נפרד.
הסכמי אוסלו לא עומדים במבחן המציאות
הכלכלנים מבקשים לערוך רפורמות בהסכמי אוסלו, וזאת משום שהמציאות הכלכלית שנוצרה בשטחים הפלסטיניים הפוכה מחזון הפריחה הכלכלית שאליו כיוונו לפני יותר מ־20 שנה. הסכמי אוסלו היו מיועדים לתקופה של חמש שנים, שבמהלכן הפלסטינים אמורים היו לבנות מערכות כלכליות בעזרת השקעות בינלאומיות. אחד החוקרים הצביע בכינוס על כך שלפלסטינים אין כמעט תשתיות כלכליות עצמאיות כמו מעברי גבול, נמלי ים ואוויר, מקורות אנרגיה ומים, מערכות תחבורה מודרניות ועוד. הפלסטינים סובלים כיום מגירעונות ענק בסחר ומיצוא מועט, והם תלויים לחלוטין במקורות חוץ ובראשם ישראל.
ספק רב אם ממשלת ישראל תקבל את ההמלצה להציב קציני מס פלסטינים, מכיוון שפיקוח על מעברי גבול הוא מרכיב חשוב בריבונות מדינית, ונוכחות פלסטינית בהם תיתפס ככרסום בשליטה הישראלית.
המחקרים פורסמו בכינוס במזרח ירושלים והוקדשו לרון פונדק, ממארגני קבוצת AIX שנפטר לפני שנה.