כצפוי: מדד חודש מרץ עלה ב-0.3%
אחרי שני מדדים שליליים בינואר ופברואר - הלמ"ס מפרסמת הערב כי בחודש שעבר נרשמה עליית מחירים, שלה תרמו ביו היתר העליות במחירי הדלק (6.2%) והפירות (1.7%). האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור עדיין שלילית - ועומדת על 1%-. אלדד תמיר: "כל צפי לעליית ריבית רחוק כעת מהמציאות"
אחרי שני המדדים השליליים שנרשמו בחודשים ינואר ופברואר, השתנתה מגמת האינפלציה ומדד חודש מרץ שפרסמה הערב (ד') הלמ"ס עלה כצפוי ב-0.3%. אולם למרות עליית המדד בחודש שעבר, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד מרץ 2015 לעומת מדד מרץ 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 1%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקף אף ירידת מחירים ממוצעת גדולה יותר, בשיעור שנתי של מינוס 1.5%.
- לקראת המדד - הדולר מתייצב, נסחר ב-3.98 שקלים
- מדד מרץ צפוי לסמן את תחילת הפריחה של האג"ח הצמודות
- הבנקים לא מגלגלים לציבור את הורדת הריבית
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: דלק ושמנים לכלי רכב (6.2%), שירותי דיור בבעלות הדיירים (0.9%), הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (1.7%), עריכת מסיבות ואירועים (1.9%), פירות טריים (1.7%) ושירותי עזרה בבית (1%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות במחירי הירקות הטריים (4.2%), הלבשה (1.9%), הנעלה (1.9%), שירותי טלפון ואינטרנט (0.7%) וחומרי כביסה וניקוי (3.7%).
סעיף הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב-0.7%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה בחודש מרץ בשיעור גדול יחסית של 0.9%, ואילו מדד שכר הדירה בחוזים מתחדשים נותר הפעם ללא שינוי. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים ינואר-פברואר לעומת החודשיים הקודמים ב-0.4%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב-3.7% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 4.3% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.
התפנית במגמת האינפלציה שנרשמה בחודש שעבר בהשוואה לחודשיים הקודמים תומכת בהשארת הריבית לחודש מאי ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1%. האינפלציה בפועל ממשיכה אומנם להימצא מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי, אולם ההערכה היא שהאינפלציה תשוב אל תוך תחום היעד במהלך השנה הקרובה גם ללא נקיטת מהלכים דרסטיים מצד בנק ישראל.
"סנונית שמבשרת על חזרתה של האינפלציה לרמות נורמליות"
התגובות על המדד לא איחרו להגיע. אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלי תמיר פישמן, אמר כי "המדד שוב הפתיע. התוצאות היו נמוכות ב-50% מהצפי, נתון זה מצטרף למספר גדול של נתונים מאכזבים באשר לרמות המחירים בישראל. נתון מפתיע זה יכול להגדיל את הסיכוי למהלך של הרחבה כמותית או אפילו הורדת ריבית נוספת, ובכל מקרה, כל צפי שהיה בשוק לעליית ריבית קרובה נראה כרגע רחוק מהמציאות".
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות אמר כי "מדד מרץ הוא למעשה הסנונית שמבשרת על חזרתה של האינפלציה לרמות נורמליות. אמנם האינפלציה בהסתכלות ל-12 החודשים האחרונים עדיין שלילית, אך זו מושפעת מהירידה החדה במחירי הסחורות ומירידות מחירים יזומות בחשמל ובמים. בהינתן הריבית הנמוכה וההתאוששות במשק, אנו מעריכים שהאינפלציה תחזור בתחילת השנה הבאה לטריטוריה חיובית. עם זאת, סביבת האינפלציה תיוותר נמוכה יחסית ותעמוד רק קצת מעל הטווח התחתון של יעד המחירים".
עידן אזולאי, מנהל השקעות באפסילון, אמר כי "בעקבות המדד שעמד בצפי נראה כי בנק ישראל לא ינקוט בפעולה מוניטרית כלשהי גם לאור המדד וגם לאור העובדה שהשקל נחלש בעת האחרונה".
רו"ח בועז צליח, מנכ"ל ובעלי בית ההשקעות "טופ אלפא", אמר ביחס למדד: "סביר שבטווח הבינוני תהיה האינפלציה בתוך הטווח, אם כי כנראה לא במרכזו. נראה כי פוחתת ההסברות להורדת הריבית לחודש מאי על ידי בנק ישראל, ובוודאי פחות סביר שיהיה צורך באמצעים קיצוניים יותר. לאור העובדה כי קצב עליית המחירים תואם את ציפיות השוק, לא צפויות מחר תנודות קיצוניות במסחר באגרות החוב. לגבי החשש מהתחזקותו של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי, הנוגד את מטרתו המוצהרת של הבנק המרכזי, להערכתנו לא צפוי מהלך מפתיע נוסף והבנק ימשיך להשתמש באמצעים בהם נקט עד כה".