"בליכוד רוצים להכפיף את רשות החברות לרשות ני"ע"
גורמים באוצר טוענים כי מאחורי הצעת מפלגת השלטון מסתתר ניסיון להחזרת המינויים הפוליטיים. בשל מבנה הרשות ומשאביה, הרעיון צפוי להיכשל
"יש כאלה שחושבים, לא ברור למה, שהמהלך יטרפד את נבחרת הדירקטורים וככה יחזרו המינויים הפוליטים לידיים של מרכז הליכוד", אומר בכיר במשרד האוצר בתגובה לרעיון שלפיו תוכפף רשות החברות הממשלתיות לרשות ניירות ערך, רעיון אשר זוכה בשבועות האחרונים לרוח גבית מיועציו של ראש הממשלה ושר האוצר בנימין נתניהו.
- החברות הממשלתיות: הפוטנציאל גבוה, המספרים נמוכים
- שווים יותר ופחות: הרכבת מדגימה את הרעות החולות במגזר הציבורי
- החברות הממשלתיות רחוקות מהתייעלות אמיתית
לא מדובר ברעיון חדש לפיקוח על החברות הממשלתיות, שהפכו בעיני רשויות האכיפה לכר פורה לשחיתות. כבר לפני שנתיים וחצי נבחנה באוצר האפשרות ש־15–20 החברות הממשלתיות הגדולות, שמהווות כ־90% מנפח הפעילות של רשות החברות, ינפיקו אג"ח וכך יוכפפו מבחינת הממשל התאגידי לרשות ני"ע — גוף עתיר ניסיון בפיקוח ובקרה על חברות, כמו שקורה היום בחברת החשמל, בדואר ובתעשייה האווירית. יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר תמך בעבר בהגעת חברות ממשלתיות נוספות לבורסה.
מנגד, מבחינת החוק והמבנה שלה אין לרשות יכולות להתעסק בנושאים מהותיים בחברות הממשלתיות, כמו מינוי דירקטורים או פיקוח על השכר, שעשויים לבוא על חשבון ליבת העשייה שלה — החברות הציבוריות. ימים יגידו כמה רצינית היא היוזמה; ברשות ני"ע עדיין לא קיבלו פנייה בנושא, ונוסף על כך גורמים בכירים באוצר ספקנים בנוגע לרעיון.
"מי שמציע את זה לא מבין את יכולות רשות ני"ע", טוען בכיר באוצר, "זה בניגוד לדרישות ה־OECD וגם לתפיסת הרשות. זה לא רציני ולא יקרה".