הח"כים לא לקחו את הציוד המשומש והכנסת הורידה מחירים
הציוד המשרדי המשומש שהותירו אחריהם הח"כים שעזבו את הכנסת מוצע לח"כים המכהנים. אלא שחלקם מחו על המחיר הגבוה, והכנסת זימנה שמאי שהוריד את המחיר. כעת צפויים הח"כים החדשים להשתמש בציוד הקיים ולחסוך רכישת ציוד חדש
שמאי של חברת הביטוח הממשלתית ענבל העריך בשבוע שעבר מחדש את מחיריהם של פריטי הציוד המשרדי שהשאירו הח"כים שנותרו מחוץ למשכן הכנסת לאחר הבחירות.
- רשימת הוצאות הח"כים על ה'קשר עם הבוחר: ג'מאל זחאלקה הוציא 109 אלף ש' ב-2014
- השתתפות המדינה בהוצאות משפט של נבחרי ציבור: עד 5,000 שקל לחקירה
- הוצאות מערכת הביטחון ירדו בינואר ב־10.7%
השמאות נדרשה לאחר שח"כים חדשים שביקשו לקבל את הציוד מחו על המחיר הגבוה, והעדיפו לרכוש מוצרים חדשים, גם אם יקרים יותר. לאחר השמאות, ירדו המחירים באופן משמעותי, מה שהפחית את ערך הנכסים שבידי הכנסת אך צפוי להחזיר לשימוש חוזר עשרות פריטים שהמתינו במחסן הכנסת.
תקציב המדינה מעמיד לכל חבר כנסת 49 אלף שקל בשנה ב"תקציב הקשר עם הבוחר" לאחזקת לשכתו ולכיסוי הוצאות הקשורות למילוי תפקידו. בין השאר, הח"כים יכולים לרכוש דרך הכנסת ציוד שנדרש ללשכתם כמו טלפונים סלולריים, מחשבים, לפטופים, אייפדים, מדפסות ומגרסות.
משום שהתקציב אינו מהווה תוספת שכר, הרכישות שייכות לכנסת והח"כים העוזבים יכולים לבחור האם לרכוש מכספם הפרטי את הציוד או להחזירו לכנסת שמעמידה אותו ל"מכירה מחודשת" לח"כים החדשים, שמשלמים עבורו מתוך תקציב הקשר לבוחר שלהם.
לפי החלטת שכר חברי הכנסת, הפחתת המחיר המקסימלית היא 20% לשנה. משום שעבור חלק מהמוצרים מחיר השוק משתנה בקצב מהיר יותר, המחיר שביקשה הכנסת היה גבוה מהמחיר בשוק.
למשל, עבור טלפון נייד מיושן מסוג נקסוס סמסונג, שיצא לראשונה לשוק ב־2011, שניתן להשיג בפחות מ־1,000 שקל, ביקשה הכנסת לפני ביקור השמאי 1,469 שקל. עבור טלפון גלקסי S3 - גם הוא כבר מיושן בלפחות שני דורות - ביקשה הכנסת 1,526 שקל אף כי גם אותו ניתן לרכוש בפחות מ־1,000 שקל בשוק החופשי.
השמאי התבקש לקבוע לציוד את מחיר השוק כאילו נמכר "בין קונה־מרצון למוכר־ברצון, במצבם כמשומשים". לאחר שהביקור הסתיים, קיבלו הח"כים פירוט מחירים שהוגדר "שפוי יותר".
לדוגמה, מחשב נייד של חברת דל שנרכש בשנה שעברה הוצע למכירה לפני הערכת השמאי ב־3,178 שקל, לעומת 3,300 שקל שעולה מחשב חדש. הפירוט שהגיע לידי "כלכליסט" על הערכת השמאי אמנם אינו מאפשר להשוות בין מוצרים ספציפיים, אך מחשב של חברת דל מוצע כעת ב־1,600 שקל.
גם שאר המחשבים הניידים המוצעים לח"כים, ייתכן שחלקם ישנים וממתינים במחסן שנים ארוכות, מוצעים במחירים זולים הרבה יותר שנעים בין 500 שקל ל־2,000 שקל לכל היותר.
כעת, מוצעים מכשירי אייפד עם זיכרון של 32 ג'יגה־בייט ב־800 שקל כשמכשירים חדשים עם נפח זיכרון כזה עולים גם יותר מ־2,000 שקל, אייפד מיני ב־1,600 שקל, מדפסת ברדר 8370 משומשת (שמחירה מתחיל מ־2,200 שקל) ב־1,300 שקל ומגרסה ב־100 שקל.
כמה מהח"כים החדשים מסכימים שעתה יש סיכוי גבוה יותר שיאספו את הציוד הישן, שלא יגזול להם את תקציב הקשר לבוחר, ממנו הם יכולים לממן בין השאר קמפיין בפייסבוק, מכונת קפה או לשכור עוזר ללשכה דרך חברת קבלן.
מהכנסת נמסר "מטרת המהלך היא לאפשר ניצול מחדש של ציוד משומש, על מנת לחסוך בתבונה בכספי ציבור וכדי שיהיה שימוש לציוד הישן במקום שיעלה אבק במדפי המחסן הכנסת".