"עורכי דין מבצעים עבירות כמו כל אדם אחר"
בראיון לכלכליסט לפני שלוש שנים אמרה עו"ד רות בלום־דוד שגם פרקליטים עשויים למעוד. אתמול היא הובאה לדיון בהארכת מעצרה, בעקבות חשד שקיבלה שוחד ושיבשה הליכי משפט בפרשה שבמרכזה עו"ד רונאל פישר
בית משפט השלום בירושלים האריך אתמול את מעצרה של עו"ד רות בלום־דוד בשלושה ימים. בלום־דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב (פלילי), חשודה בעבירות של קבלת שוחד ושיבוש הליכי משפט בפרשה שבמרכזה עו"ד רונאל פישר. בכך הפכו שני השותפים במשרד עורכי הדין פישר בלום לעצורים ולחשודים בפלילים. ביום ראשון השבוע, טרם הפכה בעצמה לחשודה, ייצגה בלום־דוד את פישר בדיון הארכת המעצר שלו.
- הותר לפרסום: פרקליטת מחוז ת"א לשעבר נעצרה בפרשת רונאל פישר
- אדון ההדלפות: הקצין שהניע לכאורה את השוחד של רונאל פישר
- מח"ש לערן מלכה: מסור מידע שיש לך ללא חסינות
אתמול לא היה יום קל לעו"ד רות בלום־דוד. מי שהיתה פרקליטת מחוז ובכירה בעולם המשפט הובאה ככל חשוד אחר המובא להארכת מעצרו. חסד אחד עשו עמה חוקרי מח"ש, ובניגוד ליתר העצורים בפרשה, לא אילצו את בלום־דוד להתייצב באולם כבולה באזיקים. באולם חיכו בעלה, בני משפחה וחברים. להבדיל מיתר הדיונים בבקשות המעצר של חשודים אחרים, עו"ד בלום־דוד זכתה לכבוד נוסף: הדיון בעניינה התקיים באולמו של סגן נשיא בית המשפט במקום באולמה הצפוף ביותר של השופטת בפרשה, ג'ויה סקפה־שפירא. באולם הזה היה די מקום לכל כלי התקשורת שהגיעו, למשפחה ולעורכי הדין שלה.
"הגענו להסכמה"
בניגוד לדיונים האחרונים במעצרו של עו"ד פישר, הפעם לא ליווה את הדיון אחד מעורכי הדין במשרדם. בעניינה דיבר רק עורך הדין ששכרה, מבכירי הסנגורים בארץ, יאיר גולן. הדיון היה קצר וענייני, שכן עוד בטרם התחיל הסכימו עו"ד גולן ונציגי מח"ש על הארכת מעצר של שלושה ימים, עד יום שישי. "בלי שדבר ייחשב כהודאה כלשהי, הגענו להסכמה", אמר בדיון בא כוחה. "המשיבה כופרת בכל החשדות שהועלו כלפיה". גולן הביע תקווה ש"עד יום שישי תסתיים החקירה".
בלום־דוד ישבה בפינת האולם בקצה הספסל בפנים חתומות. למרות שנראתה מותשת, הפרקליטה שבה לא התאפקה מהתערבות בדיון. כשנידונו תנאי שחרורה - לכשתשחרר - קמה בלום־דוד וביקשה לקבוע תנאים לשחרורה אם יוחלט לשחררה בטרם יסתיימו ימי המעצר. "לא, לא, לא, זה לא מה שסוכם", אמרה לנציגת מח"ש שהודיעה שתנאי השחרור ייקבעו על ידי קצין המשטרה ושכרגע טרם ידוע מהם. "ההנחה היא שאם לא תהיה התפתחות דרמטית בחקירה, דוד תשוחרר ביום שישי או לפני כן, ככל שהדבר יתאפשר", אמרה נציגת התביעה, עו"ד נועה לימור, בדיון.
בלום־דוד חשודה בקבלת שוחד ובשיבוש הליכי משפט ובכך שהיתה מעורה במעשיו של שותפה, עו"ד פישר, והייתה חלק מהמנגנון המושחת המיוחס לו. בלום־דוד, חושדים במח"ש, ידעה על העברת הכספים ואף נהנתה מהם.
ההסתעפויות וההתפתחויות בפרשת פישר נמשכו אתמול כל היום, עם חקירתו של קבלן ומעצרם לחקירה של שלושה עורכי דין המקורבים לפישר ושל בכיר במערכת הרפואה.
שמונה שנים כיהנה עו"ד רות בלום־דוד כפרקליטת מחוז. לאחר פרישתה בשנת 2010 ובתוספת מספר חודשי צינון, פתחה דוד משרד פרטי ובהמשך חברה למשרדו של עו"ד רונאל פישר. בלום־דוד גם שימשה דירקטורית בחברת הנדל"ן ב.יאיר, שבעל השליטה בה, יאיר ביטון, היה לקוח של פישר. פישר ובלום־דוד ייצגו את ביטון בדיוני הארכות המעצר שלו במסגרת פרשת הלבנת ההון שביצע לכאורה עבור ארגון הפשיעה של איציק אברג'יל.
המעבר מתפקיד שמהותו מיצוי הדין עם עבריינים, עברה עו"ד בלום־דוד לייצג את הצד שכנגד, כמו רבים מגמלאי ופורשי הפרקליטות. אלא שאיש לא צפה שדוד תמצא עצמה מובאת להארכת מעצר בחשד למעורבות בפרשה פלילית חמורה. פרקליט מחוז הוא תפקיד רב עוצמה שבידו סמכות להחליט על הגשת כתבי אישום ועל סגירת תיקים. במערכת התביעה מכהנים שמונה פרקליטי מחוז שכפופים ישירות לפרקליט המדינה.
במסגרת תפקידה בפרקליטות, ליוותה בלום־דוד חקירות רגישות וחתמה על כתבי אישום נגד אנשי ציבור בכירים, כשהבולטים בהם היו נגד שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון שהורשע בגניבת 2 מיליון שקל ושנגזרו עליו חמש וחצי שנות מאסר; עסקת הטיעון עם עמרי שרון שהורשע בעבירות על חוק מימון מפלגות ובשבועת שקר בפרשת עמותות הקש שהוקמו למימון התמודדות אביו אריאל שרון בפרימרייז של הליכוד ב־1999; והתיק נגד שר המשפטים לשעבר חיים רמון שהורשע בביצוע מעשה מגונה בפרשת הנשיקה, שבהמשך קבע מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס שבהתנהלות התביעה נמצאו ליקויים ו"כשלים אישיים".
"אל תמהרו לשפוט"
עו"ד גולן אמר בתום הדיון כי בלום־דוד "שורבבה לפרשה שאין לה קשר אליה. היא משתפת פעולה באופן מלא ועונה לכל שאלות החוקרים ואף מסרה ביוזמתה את מכשירי הטלפון שלה וכל פרט שיכול לסייע". בא כוחה הוסיף: "היאזרו בסבלנות ואל תמהרו לשפוט אותה. היא במצב קשה מאוד, כל חייה היא היתה סמל ומופת לשלטון החוק וכולם נשאו אליה עיניים. כעת היא מוצאת את עצמה במצב מאוד קשה. אני מאמין בלב שלם שחפותה תצא לאור ולכן אני מבקש להמתין". גולן גם טען כי "החשדות נקשרו אליה כי היתה במשך תקופה ארוכה שותפה של עו"ד פישר. היא לא ידעה על המעשים המיוחסים לו, לא מכירה את האנשים ולא קשורה לשוחד".
"עו"ד אינו שוטר"
שנתיים לאחר שפרשה מהפרקליטות, באפריל 2012, התראיינה בלום־דוד ל"כלכליסט". כמה מהדברים שאמרה אז, מהדהדים שוב על רקע הפרשה שבגללה היא עצורה כעת. בתגובה לשאלה על החלטת הפרקליטות לחקור עורכי דין, אמרה: "עורכי דין מבצעים עבירות כמו כל אדם אחר. ידיעת החוק לא הופכת אותם למוסריים יותר. במיוחד בשנים האחרונות, שבהן כאשר אתה זורק אבן, אתה פוגע בחתול או בעו"ד, כי יש עו"ד על כל 140 תושבים". כשנשאלה על נטייתם של יוצאי הפרקליטות למתוח ביקורת על המערכת לאחר שעברו לצד השני של המתרס, השיבה בלום־דוד: "גם כשהייתי בפנים לא חשבתי שהכל טוב. תמיד חשבתי ופעלתי תחת ההנחה שלמדינה יש כוח ואסור לה להתעמר, ועליה להפעיל את כוחה בצורה שוויונית. בעניין אחר, התנגדתי להצעה המתגבשת במשרד המשפטים להרחיב את חובות הדיווח על עורכי הדין ולצמצם את החיסיון. אסור להפוך עורך דין לסוג של שוטר או בלש שמדווח על לקוחותיו. לפגיעה בחיסיון יש משמעות נרחבת, הרבה מעבר למתבקש במלחמה בהלבנת ההון".