בג"ץ דחה את העתירה: הממשלה תוכל להתרחב
בג"ץ נתן אור ירוק להצבעה בכנסת על הגדלת מספר השרים כשדחה את עתירת יש עתיד להוצאת צו ביניים. בקואליציה נערכים לעוצר יציאות עד לאישור החוק. בתשובתן לבג"ץ טענו הכנסת והממשלה: בקשה חריגה וחסרת תקדים. האופוזיציה מתכוננת למלחמה עד הרגע האחרון
מבחן האמת הראשון בקדנציה הנוכחית של ממשלת נתניהו הרביעית: עוד לפני שתושבע היום (ב') הממשלה החדשה, הכנסת תצביע בקריאה ראשונה על הצעת החוק שתאפשר להגדיל את הממשלה ה-34 ליותר מ-18 שרים. בג"ץ דחה את עתירת יש עתיד להוצאת צו ביניים.
- הממונה על התקציבים נגד הרחבת הממשלה: "ריבוי משרדים פוגע ביעילות המגזר הציבורי"
- הממשלה החדשה עולה כמו שלוש הקודמות יחדיו
- הממשלה אישרה את הגדלת מספר השרים
מדובר בתיקון לחוק יסוד: הממשלה, שנועד לבטל את ההחלטה שקיבלה הכנסת הקודמת ביוזמת שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, שלפיה לא יעלה מספר השרים בממשלה על 18 ומספר סגני השרים על ארבעה. הממשלה, שאישרה בישיבתה אתמול את הצעת החוק, מבקשת גם להשיב לאחר קדנציה אחת בלבד את האפשרות למנות שרים בלי תיק.
על אף שבליכוד אומרים כי בכוונת ראש הממשלה בנימין נתניהו להעלות את מספר השרים ל-20, התיקון שיאושר לא מגביל את מספר השרים והסגנים שניתן למנות בהמשך. ההערכה היא כי בתור התחלה תאושר ההצעה רק בקריאה ראשונה ותובא לקריאה שנייה ושלישית בהמשך השבוע.
בקואליציה נערכים לעוצר יציאות ממשכן הכנסת עד לאחר שיאושר החוק. חברי הכנסת התבקשו בימים האחרונים לבטל נסיעות וטיסות ולהישאר בקרבת מקום עד לאישור החוק. הודעה מטעם סיעת הליכוד לחבריה הבהירה כי לא יינתנו אפשרויות לקיזוזים או להיעדרויות בשל העובדה שנדרש רוב של 61 ח"כים למהלך.
בתגובה ליוזמה הראשונה שתוציא אל הפועל ממשלת נתניהו-כחלון-בנט והחרדים, מבטיחים באופוזיציה מלחמה עד הרגע האחרון: במליאה, בבג"ץ ומול היועץ המשפטי לממשלה.
הבוקר נתן בג"ץ אור ירוק להצבעה כשדחה את עתירת יש עתיד להוצאת צו ביניים. אמש הגישה סיעת יש עתיד עתירה לבג"ץ בניסיון לבלום את המהלך ואילו במחנה הציוני מבקשים מהיועץ המשפטי לממשלה ומיו"ר הכנסת להפעיל את סמכותם ולא לאפשר את ההצבעה בטענה שהגדלת מספר השרים דורש רוב של יותר מ-61 חברים. בנוסף, הודיעו כי נערכים ללילה ארוך של נאומים נגד בניסיון להתיש את הקואליציה ולאתגר אותה בהצבעה.
כאמור, יו"ר סיעת יש עתיד, ח"כ עפר שלח, הגיע בשבת להגיש את העתירה לבג"ץ וכן בקשה לצו ביניים שיעצור את הליך החקיקה. הכנסת, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והיועץ המשפטי לכנסת איל ינון צריכים להגיב לעתירה עד היום ב-08:00.
"הגשנו עתירה לבג"ץ כדי לעצור את התהליך המגונה, שבו מבקשת הממשלה להעביר את ההחלטה המגונה ולהגדיל את מספר השרים בממשלה, בניגוד לדעתו של הציבור, בניגוד למוסר ובניגוד להיגיון, תוך רמיסה של כל הליך גם של הממשלה וגם של הכנסת. אנחנו בטוחים שבג"ץ יגיד את דברו ואת דבר ההיגיון", אמר שלח.
בעתירה נטען כי כל תכליתו של השינוי שמבקשת הקואליציה להוביל הוא "תרגיל ציני לטובת יצר הישרדות ותאוות שלטון מבית מדרשו של ראש הממשלה, המבקש להציב חרב מתהפכת בדמות מבחן נאמנות טרם השבעה מעל לראשי 61 חברי הרשות המחוקקת האמורים ליטול חלק בקואליציה בראשותו".
עוד נטען כי ראש הממשלה "מאמין שיו"ר הכנסת יסייע בידו בהשגת מבוקשו, תוך רמיסת המרקם העדין והאיזון בין הרשות המחוקקת והמבצעת; זהו מעשה נבלה פוליטי, שיגרום לפגיעה קשה, אנושה וחסרת יכולת שיקום במעמדה ובכבודה של הכנסת ואחד מרגעי השפל הקשים ביותר של הרשות המחוקקת".
תשובות הכנסת והממשלה: אין צורך שבג"ץ יתערב בהליכי החקיקה
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הגיש הבוקר באמצעות היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון ובא-כוח הכנסת עו"ד גור בליי את תשובת הכנסת לבג"ץ, שבה טענו כי מדובר בבקשה "חסרת כל בסיס וחריגה ביותר המבקשת באופן חסר תקדים לעכב מראש הליכי חקיקה, בשעה שהצעת החוק טרם הונחה על שולחן הכנסת וטרם נידונה על ידי גורם כלשהו בכנסת". אדלשטיין טען כי יש לדחות את הבקשה על הסף.
הכנסת כותבת בתשובתה כי כבר הבוקר מתכנסת ועדה מסדרת לדיון בהקמת ועדה מיוחדת שתדון בהצעת החוק לתיקון חוק היסוד, במתן "פטור מחובת הנחה" ובקביעת סדרי הדיון בהצעת התיקון לחוק היסוד. "בהתאם לכך", כותבת הכנסת, "יש חשיבות בקבלת החלטה מהירה של בית המשפט הנכבד בעניין זה".
גם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הגיש לבית המשפט את תגובתו בעניין, שבה טען כי יש לדחות את העתירה נוכח סיכוייה הנמוכים להתקבל. בעמדה צוין בדומה לעמדת הכנסת כי בית המשפט לא מתערב בהליכי חקיקה שטרם הסתיימו, ובנוסף כי אין בעילות המועלות בעתירה כדי להביא את בית המשפט להתערב בחקיקה לפי אמות המידה המחמירות שקבע, במסגרתן הוא נוהג להתערב בחקיקה של הכנסת רק במקרים חריגים מאוד.
הוותיקים בליכוד מצפים לשדרוג
במחנה הציוני הצטרפו לדרישה. יו"ר הסיעה, ח"כ איתן כבל, פנה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וטען כי לא ניתן כאמור לשנות את החוק ברוב של 61 ונדרשים לפחות 70 ח"כים שיצביעו בעד. "לכאורה עולה חשש ממשי כי על אף שהרשות המבצעת מקבלת את הגיונה של ההגבלה, כמו גם את נחיצות ההגבלה הנדרשת, היא מבקשת לעקוף את ההגבלה באמצעות הליכים מלאכותיים של דחיית חוק שנכנס לתוקפו והממשלה מבקשת לבטל את תחילת יישומו למרות שהוא כבר בתוקף", אמר כבל.
על רקע הדברים ובמענה לפנייתה של ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני), השיב גם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, שאמר כי על פי עמדתו בכל מקרה הוועדה המסדרת בכנסת איננה מוסמכת לדון בהצעת החוק המדוברת בין הקריאות במליאה ולצורך דיון בהצעה יש להקים ועדה מיוחדת לנושא.
במקביל, החל נתניהו בסבב פגישות עם חברי כנסת ושרים בליכוד לקראת חלוקת התיקים. רוב חברי הכנסת שנפגשו עם נתניהו כבר עדכנו אותו בתיקים שאותם הם מצפים לקבל, רוב חברי הכנסת הוותיקים יותר הבהירו גם כי הם מצפים להשתדרג בקדנציה הזו לשרים. סבב פגישות נוסף יקיים נתניהו במהלך היום ולאחר מכן יחל בחלוקת התפקידים. בליכוד טוענים כי בשל העובדה שמדובר בממשלה צרה, ייאלץ נתניהו לרצות את רוב השרים וחברי הכנסת באמצעות תפקידים וכיבודים ולמנוע מצב של ממורמרים בסיעה.
אביאל מגנזי השתתף בהכנת הידיעה