מודי'ס למשקיעים: ההסכמים הקואליציוניים יפגעו בתקציב 2016
חברת דירוג האשראי מעריכה כי הבטחות הקואליציוניות יעמדו על 8 מיליארד שקל. היא מתארת את הקואליציה החדשה של נתניהו כ"שבירה" ומעלה את החשש שהדבר עלול לפגוע במשק הישראלי
ההסכמים הקואליציוניים בממשלה הבאה צפוים להשפיע על תקציב 2016, כך כותבת היום (ה') חברת דירוג האשראי מודי'ס בסקירה על תחזית האשראי לישראל המיועדת למשקיעים ועוסקת בבחירות האחרונות וההשלכות שלהן.
- ההסכמים הקואליציוניים סותרים את הנחיות היועמ"ש
- מחיר הרחבת הממשלה: העלות השנתית ללשכת כל שר - 3 מיליון שקל
- חגיגת הכספים הקואליציוניים תימשך גם בממשלה ה־34
מודי'ס ציינה כי התמשכות הקמת הקואליציה הולידה ממשלה פחות מאוחדת מקודמתה אך העיכוב טרם פגע במימון הממשלה. היא מתארת עבור המשקיעים המתעניינים בישראל את הקואליציה של בנימין נתניהו כ"שבירה". היא מעלה חשש לפיו בהינתן האופי השנוי במחלוקת בו הורכבה הממשלה, והעובדה שכל חבר כנסת בודד יכול להפיל את הממשלה, חייה של הממשלה עלולים להיות קצרים, אפילו בסטנדרטים הישראלים. כבר בחייה הקצרים של הממשלה הספיקו שני חברי כנסת לאיים כי יפרקו את הממשלה עבור תיקים, ציינה מודי'ס.
חברת הדירוג מציינת עם זאת, שמתחילת השנה הוצאות התקציב הוגבלו לרמה הנומינלית של תקציב 2014 וההכנסות גבוהות משמעותית מהציפיות. שכן, על פי נתוני משרד האוצר, בשלב זה גבוהות ההכנסות ממסים ביותר מ-3.5 מיליארד שקל.
ביטול הרפורמות והבטחות ב-8 מיליארד שקל
האתגר הגדול ביותר שעימו מתמודדת כעת הקואליציה החדשה הוא תקציב 2015, מסבירה מודי'ס. על פי החוק יהיה לשר האוצר המיועד משה כחלון, 100 ימים לאשר את התקציב. כחלון כעת מנסה להאריך את התקופה ל-160 יום. עד שיאושר התקציב ממשיכים משרדי הממשלה להתנהל עם תקציב המשכי המבוסס בכל חודש על 12/1 מתקציב 2014.
חברת הדירוג מציגה למשקיעים את השלכות ההסכמים הקואליציוניים של הממשלה החדשה וכותבת כי שיחות התקציב צפויות להיות שנויות במחלוקת, זאת כאשר לוקחים בחשבון את ההבטחות הנדיבות שניתנו כדי לשכנע את חמש המפלגות להצטרף לקואליציה.
מפלגת הליכוד, מפרטת חברת הדירוג, הסכימה לבטל הרבה רפורמות שנעשו על ידי הממשלה הקודמת של נתניהו, כמו אלו שאמורות לדחוף את האוכלוסייה החרדית להשתתפות בשוק העבודה ובשירות הצבאי. דוגמה נוספת שנותנת מוד'יס היא
ביטול המע"מ על מזון לתינוקות. סך ההבטחות הקואלציוניות מוערכות ע"י מוד'יס ב-8 מיליארד שקל.
חברת דירוג האשראי גם מעריכה כי ניסיונותיו של כחלון לבצע רפורמה בבנקים צפויה להתקל בקשיים מבית, בתוך הקואליציה. אתגר נוסף שיעמוד בפני שר האוצר החדש הוא הורדת את יעד הגרעון השנתי מ-2.5% השנה, ל-2% בשנה הבאה, לפי המתווה הקיים, לאור כל ההבטחות הקואליציוניות.
מודי'ס מסכמת וכותבת כי הדיון יהיה ללא ספק קוצני ואולי גם נגוע באינטרסים שונים שעלולים להשפיע על התהליך. בעוד שהשיפור הכללי בהכנסות המדינה ובכלכלה צפויים להביא להמשך התחזקות המשק, הרי מדדי האשראי של הממשלה ל-2015, במיוחד בהתחשב במגבלות ההוצאה, הפשרות במשא ומתן להרכבת הממשלה יכולים להוביל להדרדרות במקום שיפור בתקציב 2016, מדגישה מודי'ס.