ועידת האנרגיה
דיויד גילה בוועידת האנרגיה: "המתווה שמתגבש במשק הגז לא יביא לתחרות"
יום לאחר שהודיע על התפטרותו, אמר הממונה על ההגבלים העסקיים בוועידה הלאומית לאנרגיה כי הוא סבור שהוא "כנראה לא הבנאדם הכי אהוד פה"; לדבריו, "התמריץ של לווייתן להתחרות בתמר הוא קטן ולא צפויה תחרות בין שני המאגרים הגדולים. שוק יותר תחרותי הוא הסיכוי היחיד שלנו מכאן ואילך להורדת מחירים"
"נקלענו למצב שאנחנו דרשנו תחרות והמונופול אמר לנו תחליטו: אם אתם מתעקשים על תחרות בריאה אז לא אפיק את הגז. אז תבחרו: או גז או תחרות. אבל אנחנו רוצים להגיד לו שאנחנו רוצים גם גז וגם תחרות. שהצרכן הישראלי ראוי גם לגז וגם למשק גז תחרותי". כך אמר היום (ג')הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, בנאום שנשא בועידה השביעית הלאומית לאנרגיה בת"א.אתמול הודיע גילה על התפטרותו לאור המתווה הממשלתי המתגבש לקידום תחרות במשק הגז הטבעי.
- "איני יכול להיות שותף למתווה הגז שהתגבש"
- שטייניץ: "לא אתן ללחצים לשבש את שיקול הדעת שלי; מתווה פירוק דואופול הגז נראה לי טוב"
- קנדל על התפטרות דיויד גילה: "רגולטור בודד לא משפיע ברמת המאקרו בשום מדינה"
גילה דיבר על החלטתו מאתמול לפרוש מתפקידו לאור המתווה הממשלתי לפתיחת שוק הגז הטבעי לתחרות שאינו מקובל עליו. "אני כנראה לא הבנאדם הכי אהוד פה, אבל תחרות היא חשובה לא רק לצורך ביזור השליטה במשאב כל כך חשוב לציבור", אמר גילה. "היא לא רק חשובה על מנת שלא יהיה גורם אחד גם עם יד על השיבר וגם עם אחזקות משמעותיות בשני המאגרים הגדולים. בראש ובראשונה תחרות היא חשובה בגלל שהיא צפויה להוריד את מחיר הגז הטבעי. ירידה במחיר הגז הטבעי תוריד משמעותית את חשבון החשמל שלנו, ואת המחיר של כל המוצרים שנמכרים בארץ".
גילה הסביר את עמדתו. "כמה מילים על טיוטת הצו המוסכם שהחלטנו בדצמבר לא להגיש לבית הדין להגבלים עסקיים. יש הטוענים שאנחנו נסוגנו מהסכם. רציתי לנצל את ההזדמנות הזו כדי להבהיר שזה לא המצב: עשיתי מאמצים מאוד גדולים להגיע להסדר מחוץ לבית המשפט, על מנת למצוא מתווה שגם יצור תחרות בשוק וגם ימנע את האיום של שותפות הגז שאם יהיה הליך שיפוטי, הן לא יפתחו את לווייתן".
"המחוקק מצווה עלי כך", המשיך גילה, "קודם תבדוק עם אלה שהפרו לכאורה את החוק האם הם מסכימים למתווה שאתה שוקל לאמץ. אם הם מסכימים למתווה, תגיש את המתווה להערות הציבור. אחרי הערות הציבור, תלמד את ההערות הללו, ותחשוב טוב טוב, לפי כל הנתונים העדכניים שיש לך באותו הרגע, אם ראוי להגיש את המתווה לאישור בית הדין. אני אמור להגיש את המתווה לאישור בית הדין רק אם אני משוכנע שטיוטת ההסדר משיגה את המטרה ששם לי החוק: למנוע פגיעה בתחרות למען הציבור.
"צריך להדגיש שמדובר במקרה חריג, שהחשיבות שלו לתחרות במשק היא חסרת תקדים, ומדובר בכמות יוצאת דופן של הערות מהציבור שקיבלנו", הוסיף גילה. "אכן, ברגע האמת, אחרי שלמדתי את כל הערות הציבור, ואת כל הנתונים העדכניים שהצטברו אצלי, הגעתי למסקנה שהאחריות המוטלת עלי בחוק לא מאפשרת לי לחתום על טיוטת הצו המוסכם, ולא מאפשרת לי לבוא ולשכנע את בית הדין לסמוך ידיו על הפתרון הזה.
"נראה לי שאין מחלוקת בין משרדי הממשלה שטיוטת הצו המוסכם לא היתה מביאה תחרות, וכמעט שאין מחלוקת שההחלטה לא להגיש אותה לבית הדין היתה הדבר הנכון לעשות. בעקבות ההחלטה הזו, בפעם הראשונה, כל משרדי הממשלה הרלוונטיים ישבו וחשבו על רגולציה כוללת של שוק הגז. בנושא התחרות אמנם הם לא הגיעו לתוצאה טובה לדעתי, אבל הם כן עשו מאמצים לקדם את הנושא.
"גם אחרי ההחלטה לא להגיש את הצו המוסכם לאישור בית הדין, לקחתי מאוד ברצינות את האיום של המונופול שאם אנסה לאכוף נגדו את החוק הוא לא יפיק את הגז. לכן עשיתי שוב מאמצים מאוד גדולים להגיע לפתרון מוסכם.
"אני גם מבין את החששות הכנים של משרדי הממשלה האחרים לנזקים למשק לבטחון וליחסי חוץ", אמר גילה. "גם משרדי הממשלה האחרים וגם אני רוצים את טובת המשק והציבור-אלא שהגענו למסקנות שונות. כעקרון אני לא מוסמך על פי החוק לקחת בחשבון את החששות של משרדי הממשלה האחרים שחיצוניים לתחרות וגם אין לי את המומחיות הדרושה כדי לאמוד את החששות האלה. אני מומחה לתחרות.
"ברור שהחששות הללו של משרדי הממשלה האחרים לא נעלמו מעיני, ובגלל זה הסכמתי למתווה שהוסכם על ידי כל משרדי הממשלה באמצע פברואר. המתווה הזה הוא רחוק מאוד מלהיות מושלם מבחינת התחרות. אידיאלית, מבחינה תחרותית, בשלושת המאגרים צריכים להיות מפעילים שונים ובעלים שונים. אבל גם במתווה של פברואר היה לדעתי סיכוי לתחרות. המתווה הזה הוא מאוד מאוזן. מצד אחד הוא משיג איזשהו סיכוי לתחרות על הצרכנים, ומצד שני במתווה הזה נובל יכולה להמשיך ולהפעיל את שני המאגרים הגדולים, ולא מקטינים את אחזקות נובל ודלק במאגר לוויתן. לדעתי אם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי המתווה הזה, היה סיכוי סביר ליישם אותו בסופו של דבר. לעומת
זאת, ההערכה שלי היא, לצערי, שהמתווה החדש שמתגבש לא יביא לתחרות.
"הבעיה העיקרית במתווה שמתגבש הוא שבמתווה הזה נובל ממשיכה להיות בעלים של 25% בתמר", הסביר גילה את חששותיו. "המשמעות היא שנובל שותפה למשא ומתן המסחרי, ולקביעת המחיר והתנאים המסחריים של כל לקוחות תמר. כיון שנובל מחזיקה גם כ40% מלווייתן, זה יגרום למצב שתמר לא תרצה להתחרות בלווייתן. בנוסף, כיוון שלנובל 25% בתמר, התמריץ של לווייתן להתחרות בתמר גם הוא קטן. בהתאם, לא צפויה תחרות בין שני המאגרים הגדולים.
"יש כאלה שטוענים שהפתרון לשוק הזה הוא פיקוח מחירים במקום תחרות. לאלה שטוענים כך, אני רוצה להגיד שאני מנבא שבשוק הזה גם אם תחרות לא תעבוד וגם אם יהיה ראוי לעשות פיקוח מחירים אפקטיבי, לעולם לא יהיה פיקוח מחירים אפקטיבי, כזה שגורם להורדת מחירים. זאת בגלל כוח המיקוח הכל כך גדול של החברות מול מקבלי ההחלטות. לכן לדעתי מבנה שוק יותר תחרותי הוא הסיכוי היחיד שלנו מכאן ואילך להורדת מחירים", אמר גילה.