ועידת האנרגיה
אמיר לוי: דחייה בהפקת הגז היתה עולה לנו 2 מיליארד דולר
הממונה על התקציבים בוועידת האנרגיה: "אף אחד מהענפים לא היה קל לפתוח לתחרות, אנחנו מחכים להזדמנות כמו עם הסלולר, היה שר שרצה לדחוף את זה"
"על דגל אגף תקציבים כתוב דבר אחד, לפתוח ענפים לתחרות, עמדתי בכנס אחר לפני שנה, ואמרתי שנעשה את זה גם בגז הטבעי, זה מסובך, אני מזכיר שאנחנו כמדינה ניסינו לחפש הרבה מאד שנים ולא הצלחנו. תחת הנסיבות האלה הבטחנו שתהיה תחרות ויהיה יותר משחקן אחד". כך אמר היום (ג') הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי, בוועידה הלאומית לאנרגיה, שהתמקד בחשיבות התחרות במשק הישראלי.
- דיויד גילה בוועידת האנרגיה: "המתווה שמתגבש במשק הגז לא יביא לתחרות"
- התחרות יוצאת לדרך: דיויד גילה נתן אור ירוק להוזלת גבינות צהובות
- יו"ר חברת החשמל: "לא בטוח שניתן להגיע לתחרות במשק הגז בשנים הקרובות"
לוי סיפר כי "לפני חצי שנה, כשרשות ההגבלים הודיעה שהצו המוסכם אינו מוסכם עוד, עמדו מולנו הכנסות המדינה, שהן של האזרחים, אני נציג האזרחים במשרד האוצר." מדובר פה באינטרס כלכלי, אני זוכר שבצעירותי היינו תלויים במדינות ערב, אפשר היום להפוך את זה, מדובר בשימוש בגז שפחות מזהם ומדובר על תחרות. תחת תפיסת העולם הזו, החלטנו להתכנס כצוות, שמכיל את משרדי הממשלה הרלוונטיים, בעבר כבר הראנו שנציגי הממשלה המקצועיים יודעים להגיע לפתרון כשהם עובדים יחד".
לוי הסביר כי מלבד החשיבות העצומה הכלכלית, מדינית ובטחונית שיש ליכולת לספק גז טבעי, שלוש שנות עיכוב של אספקת גז יעלו כ-2 מיליארד דולר למשק הישראלי.
"חלופה ראשונה" אמר לוי "היא שיווק בנפרד. חלופה שנייה היא שנחייב את דלק לצאת מתמר לחלוטין, במתווה דומה לחוק הריכוזיות תוך 6 שנים, ומנובל להידלל לשחקן מיעוט בלי שחקן רוב. זה מתווה אגרסיבי בהשוואה לראשון. בעיני המודל שדלק יוצאת מתמר לגמרי, הוא תחרותי. הדברים עוד לא סגורים, צריך עוד לשכנע את הממשלה, אך אם זה יהיה המתווה, גם נקבל פיתוח וגם מתווה תחרותי פשוט, נקי, עם שלושה שחקנים, אם כי נכון שנובל ישתתפו באחד מהם".
הממונה על התקציבים הציג את ההצלחות של האגף בפתיחת שווקים לתחרות ואמר "בשנה האחרונה הצלחנו לפתוח את שוק הגבינות לתחרות, הצלחנו לייבא גבינה צהובה בלי מכסים. הסגמנט הצר נפתח לתחרות, מחירי הגבינות הקשות ירד ב-25%. ביחס למה? ביחס למחיר המפוקח, לצערי. פתחנו קטע אחד לתחרות, לא הצלחנו את השאר, נצליח בהמשך. הפיקוח הוא המוצא האחרון, תמיד נעדיף תחרות". לוי הוסיף כי "אנחנו מסתכלים קדימה, חלק מהדיונים יהיו על נושא התשתית. נרצה להבטיח כניסה קלה למי שייכנס לשוק. אנחנו רוצים שחקן חדש אמיתי וחזק, שהשוק הישראלי יהיה פתוח עבורו. גם אם המשמעות תהיה לפתוח חוזים קיימים".
בנושא הרגלוציה "אני חושב שמבנה הסמכויות במשק האנרגיה לא משרת את האזרחים כמו שצריך, את משכורתי הנאה אני מקבל מאזרחי ישראל ולשם כך אני צריך לפעול. אני חושב שהשוק סובל מעודף רגולטורים, אני מכיר את האנשים שעומדים בראש רשות החשמל והגז, הם סובלים מזה. אך בסוף יש שר אנרגיה אחד שצריך להחליט. אני מקווה שנצליח ליצור כעת מתווה לרגולטור אחד .
"לסיום" אמר לוי "אני רוצה להגיד משהו על הרשות להגבלים הסכמיים, לנו יש שיתוף פעולה מעולה עם הרשות ועם דיוויד (גילה, הממונה על ההגבלים, ע"מ). חוק המזון, פיצול נשר וגם העבודה על הגז הייתה בשיתוף פעולה מצוין. שיתוף הפעולה הזה חזק וקיים. אף אחד מהענפים לא היה קל לפתוח לתחרות, זה קשה זה סיזיפי, אנחנו מחכים להזדמנות כמו שקרה עם הנמלים שהגיע שר שרוצה לדחוף את זה. כך היה עם הסלולר, היה שר שרצה לעשות את זה, וכך גם עם רשות השידור."