$
מחפשי עבודה

לא להאמין: חיים ולומדים לתואר באירופה? זה יעלה לכם פחות מבישראל

כאשר יוקר המחיה בישראל גורם לכך שסטודנטים מוציאים 5,800 שקל בממוצע בכל חודש, עלות הלימודים בחו"ל נראית סבירה מתמיד. כמה עולה להיות סטודנט במדינות אירופה?

מעין מנלה 16:5213.06.15

אלפי סטודנטים ישראלים לומדים בחו"ל בכל שנה. למעשה, כמעט 5% מכלל הסטודנטים הישראלים אינם לומדים בארץ, יותר מכפול מהממוצע במדינות ה-OECD. לפי נתונים מהלמ"ס בשנת 2012 למדו 17.5 אלף סטודנטים מישראל בחו"ל, כאשר מתוכם מעל 5,000 במדינות אירופה השונות.

תנאי הקבלה הנוקשים ומיעוט המתקבלים במקצועות מסוימים כמו רפואה, וטרינריה או תואר שני בפסיכולוגיה גורמים למי שמבקש לעסוק במקצועות אלה לחפש אלטרנטיבות למוסדות הישראלים. לצידם, ישנם צעירים שרוצים לחוות חיים במדינה אחרת, להיחשף לתרבויות ושפות אחרות ולנצל את תקופת הלימודים כדי לעשות זאת. בשנים האחרונות גם העלות הכוללת של הלימודים והמחיה באירופה הפכה להיות, בחלק מהמקומות, זהה או אף זולה יותר מאשר בישראל.

 

אלף שקל פחות בחודש

 

סטודנטים בישראל מוציאים בממוצע 5,828 שקל בחודש, ושכר הלימוד הממוצע בשנה שעברה היה 13 אלף שקל, כך לפי נתונים של התאחדות הסטודנטים. כדי להשוות את העלות של לימודים באירופה לישראל ראשית יש להפריד בין אוניברסיטאות ציבוריות לבין אוניברסיטאות פרטיות או תוכניות מיוחדות המיועדות לתלמידי חוץ ובהן הלימודים מתקיימים בשפה האנגלית. כאשר מדובר באוניברסיטאות ציבוריות אין הבדל בין סטודנט ישראלי לבין סטודנט אירופי מבחינת שכר הלימוד, שנע בין 300 ל-1,900 יורו לשנה, או כ-1,000 יורו בשנה בממוצע.

 

לפי דותן ברדה, משנה למנכ"ל קמפוס לימודים בחו"ל זהו מיתוס שישנן מדינות באירופה שבהן הלימודים באוניברסיטה הם בחינם לבעלי אזרחות. התהליך הוא ששכר הלימוד נקבע על פי קריטריונים סוציאליים – המשכורות של ההורים, מספר הנפשות בבית וגודל הדירה של ההורים במטרים בארנונה וזאת לפני קבלת מלגות ותוכניות סיוע מיוחדות. באנגליה, בשונה מהמדינות האחרות באירופה, שכר הלימוד הוא גבוה יותר ונקבע בצורה אחרת. שם שכר הלימוד נע בין 1,500 עד 6,000 ליש"ט לסמסטר. אוניברסיטאות פרטיות ותוכניות לימוד מיוחדות באנגלית הן יקרות משמעותית אך בחלקן מוצעים מסלולים בשיתוף פעולה עם אוניברסיטאות בארץ שהם נוחים יותר עבור הסטודנטים הישראלים. טווח שכר הלימוד באוניברסיטאות הפרטיות ובמסלולי הלימוד באנגלית יכול נע בין 4,500 יורו ועד 15 אלף יורו לשנה.

 

אוניברסיטת ברלין, גרמניה, מהיעדים הפופולריים אוניברסיטת ברלין, גרמניה, מהיעדים הפופולריים

 

"ההיחלשות המשמעותית של היורו יחד עם עלויות המחיה הגדולות בארץ לעומת אלו שבמרכז אירופה מאפשרות לסטודנט הישראלי לממן לימודים בתנאים נוחים", אומרת אילת מונוביץ בינשטוק, מנכ"לית חברת IMS המפעילה מסלולים ללימודי רפואה בחו"ל. עלות המחיה במרכז אירופה כמובן משתנה בהתאם למיקום. המחיה בערים גדולות ומרכזיות יקרה יותר מאשר בעיירות קטנות, אך לפי דיווחי סטודנטים הלומדים שם היא נעה בין 500 ל-900 יורו ברוב המקומות. לכן, בחישוב גס, באוניברסיטאות הציבוריות שכר הלימוד המקסימלי הוא 1,900 יורו, או כ-8,200 שקל. שכר הלימוד המקסימאלי בתוספת עלות המחיה הגבוהה של 900 יורו בחודש (3,882 שקל) מגיעים לעלות חודשית של כ-4,600 שקל בחודש – כ-1,000 שקל פחות מההוצאה הממוצעת של סטודנטים בישראל.

 

עלויות נוספות שיש להביא בחשבון בלימודים בחו"ל הן מבחני הקבלה שבלימודי רפואה יכולות להגיע לכ-600 יורו, עלות ויזת לימודים שיש לחדשה בכל שנה, כ-100 יורו ודמי הרשמה לאוניברסיטה המשולמים באופן חד פעמי – כ-350 יורו בממוצע.

 

הכמות גדולה והאיכות לא פחותה

 

המשיכה העיקרית של סטודנטים במקצועות כמו רפואה או וטרינריה ללימודים בחו"ל אינה העלות כמובן, אלא תנאי הקבלה ומספר המקומות המוגבל מאוד באוניברסיטאות בישראל. ההנחה היא שקשה להתקבל לאוניברסיטאות בישראל מכיוון שהרמה שלהן מאוד גבוהה אך כשמסתכלים על דירוג האוניברסיטאות הטובות בעולם מגלים שזה לא בהכרח הסיפור. למשל בתחום הרפואה, אוניברסיטת בולוניה, הפופולארית בקרב הסטודנטים הישראלים, מדורגת בין ה-50 ל-100 הטובות ביותר, בעוד שהאוניברסיטה העברית בירושלים נמצאת בין ה-151 ל-200 המקומות הראשונים בדירוג האוניברסיטאות העולמי של QS. בדירוג הכללי האוניברסיטה העברית מדורגת גבוה יותר מבולוניה, במקום ה-138 לעומת המקום ה-182. בישראל יש חמישה בתי ספר לרפואה ועל כן מספר המקומות מאוד מוגבל. לשם השוואה, באיטליה יש 37 בתי ספר לרפואה ובגרמניה מעל 50. באופן טבעי כאשר יש יותר מקומות אפשר לקבל יותר סטודנטים ללימודים.

 

תנאי הקבלה אמנם נוחים יותר באוניברסיטאות באירופה, אך עבור סטודנטים ישראלים רבים השפה מהווה חסם משמעותי. באוניברסיטאות הציבוריות הלימודים מתבצעים בשפה המדוברת באותה מדינה. ללמוד אדריכלות או רפואה בגרמנית זה סיפור לא פשוט אם כי לא בלתי אפשרי. כדי להתגבר על המכשול הזה, אוניברסיטאות רבות מציעות תוכניות ייחודיות לסטודנטים זרים ששפת הלימוד בהן היא אנגלית. בנוסף, לחלק מהאוניברסיטאות יש שיתופי פעולה עם גורמים בישראל שמאפשרים ללמוד כמה מהקורסים בארץ. העלות של התוכניות האלו היא גבוהה יותר משמעותית מלבד מקרים ייחודיים כמו תואר שני בפסיכולוגיה בסלובקיה שעלותו כ-4,500 יורו בשנה.

 

באוניברסיטאות הפרטיות הלימודים יקרים מבארץ

 

כמו המכללות הפרטיות בישראל, הלימודים באוניברסיטאות בפרטיות באירופה יקרים באופן משמעותי מהלימודים באוניברסיטאות הציבוריות. לדוגמא, לימודי רפואה בסלובקיה עולים כ-9,300 יורו בשנה ועלות המחיה היא כ-500 יורו בחודש, כך לפי נתונים של חברת IMS. באוניברסיטת UPJS בסלובקיה למשל, מתקיים מסלול שמאפשר ללמוד את השנה הראשונה בישראל במסגרת קבוצה שלומדת באוניברסיטת תל אביב. בצ'כיה לימודי הרפואה יקרים יותר ומגיעים ל-13 אלף יורו לשנה לרפואה כללית ועד 14,500 יורו לרפואת שיניים. הוצאות המחיה שם מסתכמות בכ-650 יורו בחודש. עלות לימודי רפואה כללית בליטא היא כ-8,300 יורו לשנה, שכר הלימוד של רפואת שיניים הוא 9,600 יורו. בגרמניה תשלמו כ-8,900 יורו לשנה ללימודי רפואה ובאנגליה שכר הלימוד לכל התואר מגיע ל-32 אלף יורו. במדינות אירופה ויזות סטודנט מאפשרות לעבוד בחצי משרה בלבד כך שקשה לממן את הלימודים אך ורק מעבודה.

 

התארים מאוניברסיטאות באירופה מוכרים לרוב בישראל. מרבית הסטודנטים שעוברים ללמוד בחו"ל חוזרים אחרי הלימודים לישראל אך מי שבוחר ללמוד רפואה באירופה יקבל בסוף הלימודים תעודה שתאפשר לו לעבוד במקצוע שם. בתחומים אחרים דרושות השלמות בארץ. כך, בפסיכולוגיה דרושה השלמה של מספר קורסים ובמשפטים צריך לעבור סדרת בחינות במשפט עברי על מנת להתחיל התמחות. עם זאת, הבעיה העיקרית עבור הסטודנטים השבים ארצה מלימודים בחו"ל אינה ההשלמות אלא הקבלה להתמחות במקצועות כמו רפואה או פרקטיקום בפסיכולוגיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x