הקונגרס האמריקאי עובד על חוק שימנע מאירופה להחרים את ישראל
בימים הקרובים ישלים הקונגרס חקיקת הסכם סחר חופשי בין ארה"ב לאירופה, ובו סעיף המחייב את מדינות האיחוד להימנע מחרם סחורות מישראל. ממשלות וארגונים שיפעלו להחרמת ישראל יובילו לתגובה אמריקנית. האירופים מייחלים להסכם, שיזרים לאיחוד 130 מיליארד אירו
- רישאר בתום הפגישה עם רה"מ: "איננו לוקחים חלק בכל ניסיון חרם"
- האיחוד האירופי מכין חוק לסימון מוצרים שיוצרו ביו"ש
- הדו"ח הסודי על החרם נחשף: סנקציות, פיחות, זינוק באבטלה ועצירת גיוסים
שני נוסחים שונים של החוק עברו בבית הנבחרים ובסנאט ובשניים מופיע הסעיף הנוגע לחרם נגד ישראל. החוק לבסוף לא עבר בשלב זה בשל מחלוקת בנוגע לפיצוי לאיגודי העובדים בארה"ב בשל התנגדות נחרצת מצד הדמוקרטים, אך בימים הקרובים צפוי להיות מושג הסכם בין בית הנבחרים לסנאט, שם עבר נוסח אחר של החוק, כולל הסעיף הנוגע לישראל.
ברגע שיושג הסכם לגבי נוסח החוק, ישנן שתי אפשרויות. האחת היא שהנוסח המאוחד יובא לנשיא ברק אובמה, שלהוט לקדם את הסכם הסחר בהקדם האפשרי, והוא יחתום עליו או במקרה אחר הצבעה באחד הבתים, דבר הצפוי לעבור בקלות.
עד כה אין מדינות אירופיות שמחרימות את ישראל, מעבר לסימון מוצרים מההתנחלויות, והאירופים מודאגים שחרם על ישראל ייפגע בהסכם הסחר החופשי שלהם עם ארה"ב. מאותה סיבה הגיבה ממשלת צרפת, על אף באיחור מסוים, בהחלטיות על ההתבטאות שהשמיע מנכ"ל אורנג' סטפן רישאר, שקרא להתנתק מישראל והספיק להתנצל ואף להגיע לישראל ולהיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
החקיקה הזו מחייבת את הממשל להגיב נגד ממשלות, ארגונים בינלאומיים, חברות ואנשים שיפעלו להחרמת ישראל. החקיקה מחייבת את הממשל להתנגד "לפעולות ממניעים פוליטים של הענשה או הגבלת יחסי המסחר במפורש נגד ישראל כמו חרם, שלילה או סנקציות כמו מטעם ארגון ה-BDS".
החוק קובע גם כי חרם, שלילה וסנקציות על ישראל על-ידי ממשלות, גופים ממשלתים וארגונים בינלאומיים, מנוגדים לעקרונות של אי-אפליה של הסכם הסחר הבינלאומי GATT המסדיר את הסכמי הסחר והורדת מכסים בין מדינות.
החוק המוצע תומך בבדיקה אמריקנית נגד החברות שמקדמות או נכנעות לחרם ומורה לנשיא לדווח לקונגרס בתום 180 ימים מכניסת החקיקה הזו לתוקף על פעולות של BDS נגד ישראל ולתאר באילו צעדים נוקטת הממשל האמריקני כדי לעודד מדינות זרות וארגונים בינלאומיים להפסיק להחרים וכן באילו צעדים היא נוקטת למנוע חקירות והגשת תביעות על-ידי ממשלות או גופים בינלאומים נגד ישראל או עשיית עסקים עמה.
הנשיא אובמה מקדם חקיקת הסכמי סחר חופשיים עם אירופה ומדינות מזרח אסיה והמסלול המהיר שהוא מבקש בנושא מחייב רוב של שני שלישים בקונגרס. הרפובליקנים עם אובמה ודווקא במפלגתו הדמוקרטית יש התנגדות מחשש לפגיעה באיגודים המקצועים ובזכויות אדם.
כדי להשיג את המסלול המהיר עם הקונגרס, הנשיא קיבל לידיו הנחיות מראש של הקונגרס, כולל תיקונים העוסקים בחרם כלכלי נגד ישראל והתמודדות עם ה-BDS. אובמה הגיע לגבעת הקפיטול כדי לשכנע את חבריו מהמפלגה הדמוקרטית לתמוך בחוק. לעת עתה, הם לא נרתמו, אך בשבוע הבא צפוי להיות מושג הפתרון.
חבר בית הנבחרים הרפובליקני פיטר רוסקאם קידם ראשון את יוזמת המלחמה בחרם נגד ישראל, ביוזמת שגריר ישראל לשעבר, ח"כ מייקל אורן (כולנו).
ההסכם הסחר עצמו צפוי להיחתם בתוך שנה-שנתיים, אבל האירופים חרדים לקידומו ומודעים לצורך להימנע מחרמות כלשהן על ישראל. אירופה מצויה בקשיים והסכם סחר חופשי עם ארה"ב עשוי לתרום להזרמת 130 מיליארד אירו ל-28 מדינות האיחוד.