$
בארץ

האיחוד האירופי מכין חוק לסימון מוצרים שיוצרו ביו"ש

לטענת גורמים באיחוד האירופי, שרת החוץ פדריקה מוגריני מגבשת הנחיות שיחייבו את ישראל לסמן מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק. החשש הוא כי המהלך עלול להוביל לחרם על אותם מוצרים. ישראל צפויה לשלוח גורמים דיפלומטיים שינסו למנוע את ההליך

מיכאל פרל והדס גליקו 06:5410.06.15

האיחוד האירופי מכין הנחיות לסימון תוצרת המיוצרת מעבר לקו הירוק. על פי הנהלים החדשים, היצואנים הישראלים יחויבו לסמן בסימון מיוחד מוצרים המיוצאים לאחת מ־28 מדינות האיחוד ושיוצרו ביישובי יהודה ושומרון ובקעת הירדן — כך לפי סוכנות הידיעות אי.פי.

גורמים באיחוד סיפרו כי שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני תדרכה בחודש שעבר את שרי החוץ של מדינות האיחוד ובישרה להם כי עבודת החקיקה בנושא "מתבצעת ברגעים אלה". לדבריה, ההנחיות הסופיות בנושא יתפרסמו בקרוב.

 

יוזמות דומות לסימון גורף של מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק עלו כמה פעמים בשנים האחרונות, אך לא הבשילו לידי חקיקה. ואולם, מדינות החברות באיחוד האירופי קידמו חקיקה ברוח זו ברמה המקומית. כך למשל, ממשלת הולנד ביקשה ב־2013 מרשתות השיווק לסמן מוצרים אלה בסימון מיוחד. בעבר הוכנסה לרשימה השחורה גם תוצרת של רמת הגולן, בעיקר זו החקלאית, אולם במקרה הנוכחי לא ברור אם גם תוצרת זו תחויב בסימון.

 

הפגנת BDS הקוראת להחרמת ישראל הפגנת BDS הקוראת להחרמת ישראל צילום: איי אף פי

 

גורמים ישראליים מתנגדים למהלך, בין היתר בטענה כי הוא יפגע דווקא בפועלים הפלסטינים, העובדים בחלק גדול מהמפעלים המייצרים תוצרת זו. בנוסף, הם טוענים כי הסימון יעודד חרם על מוצרים אלה ויפגע ביחסי המסחר בין אירופה למדינת ישראל. בחודשים הקרובים צפויה ישראל לשלוח גורמים דיפלומטיים לאירופה כדי למנוע את השלמתו של הליך החקיקה.

 

גורם דיפלומטי שעמו שוחח "כלכליסט" טוען כי סוגיית סימון המוצרים מההתנחלויות כבר אינה שאלה של "האם" אלא שאלה של "מתי"; ההערכות הדיפלומטיות הן שהחלטה בנושא תתקבל כבר במהלך החודשים הקרובים. כעת נשאלת השאלה מה יהיה אופי ההנחיה, ואם כל מדינה תסמן את התוצרת הישראלית או שהנציבות האירופית תקבע מדיניות לכל מדינות האיחוד.

 

על פי נתוני מינהל סחר חוץ של משרד הכלכלה, היצוא מחוץ לקו הירוק מהווה רק 1.47% מהיצוא התעשייתי של ישראל. עם זאת, להערכת משרד האוצר חרם רשמי על מוצרים מהשטחים יגרע 300 מיליון דולר מהיצוא לאירופה. סימון מוצרים אינו מהווה החרמה של המוצרים אלא תיוג שעשויות להיות לו השלכות דו־כיווניות — מחד סיכון שיהיו בעלי מרכולים שיעדיפו לא לרכוש תוצרת מסומנת כדי לא לעורר מחאה בקרב הקונים, ומאידך תמיכה מצד קבוצות אוהדות ישראל במיוחד במגזר היהודי. בדו"ח של משרד האוצר בנושא קמפיין הדה־לגיטימציה שנחשף השבוע ב"כלכליסט" נכתב כי החשש העיקרי הוא מנקודת מפנה ביחסי החוץ של ישראל, במהלכה נורמה מוסרית הופכת לכלל מחייב בקרב מדינות העולם.

 

ממשרד החוץ נמסר כי "אנו מנהלים דיאלוג מקצועי הדוק עם האיחוד האירופי ומוסדותיו ובכללו גם עם פדריקה מוגריני, שביקרה בישראל לא מזמן. אנו מקווים שדיאלוג זה יביא להבנה טובה של עמדת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x