שרת המשפטים מתנגדת לפיקוח על גובה שכר הדירה
חוק שכירות הוגנת מתעכב בגלל התנגדות שקד. לפי ההצעה, בשלוש השנים הראשונות יוכל בעל הדירה להעלות שכר דירה פעם בשנה ובלא יותר מ־2%
ועדת השרים לחקיקה לא תצביע היום על הצעת חוק שכירות הוגנת של סתיו שפיר ורועי פולקמן בגלל חילוקי דעות עם שרת המשפטים איילת שקד בנוגע למרכיב המהותי ביותר בו – הגבלה של העלאת שכר הדירה.
- שכר הדירה אולי יוקפא, אבל המחירים יזנקו
- חוק שכירות הוגנת יוצא לדרך: שכר דירה קבוע לשלוש שנים
- ועדת השרים אישרה את הצעת החוק לסיוע ריאלי בשכר דירה לזכאים
לפי הצעת החוק, בשלוש השנים שלאחר חתימת החוזה יוכל בעל הדירה להעלות את שכר הדירה רק פעם בשנה, ב־2% לכל היותר. ההצעה, שיזמה שפיר בכנסת הקודמת, הפכה בממשלה הקודמת לתזכיר חוק ממשלתי מטעם משרדי המשפטים והאוצר. פיטוריהם של יאיר לפיד וציפי לבני, ואחריהם הבחירות, קטעו את קידום החוק.
עתה טוענת שקד כי ההצעה הפרטית של שפיר ופולקמן דומה להצעה הממשלתית, ובעיניה יש צורך בשיפורים מהותיים בהצעה. לטענתה יהיה קשה לאכוף את ההגבלה וצפוי שבעלי דירות יעקפו אותה על ידי קביעת סכום גבוה עם חתימת החוזה. מלשכת שקד נמסר כי השרה ממתינה להמלצות חדשות כיצד לתמרץ את המשכירים שלא להעלות שכר דירה, וכשתגובש הצעת החוק הממשלתית שתי ההצעות יוצמדו. נראה שהרעיונות החדשים אמורים להגיע מהמועצה הלאומית לכלכלה, המעורבת בדיונים. ראש המועצה יוג'ין קנדל מתנגד לפיקוח על מחירים, וככל הנראה מעדיף תמריצי מס. שקד התייעצה גם עם הכלכלן פרופ' עומר מואב, המתנגד באופן נחרץ לפיקוח על מחירי השכירות.
התנגדותה של שקד לחוק במתכונתו הנוכחית מעוררת חיכוך אפשרי בין הבית היהודי לכולנו: על הצעת החוק חתומים שמונה ח"כים מכולנו והיא הוגשה בגיבוי שר האוצר משה כחלון. הצדדים מבקשים לטפל בזהירות במחלוקת ולכן הוסכם שההצעה לא תעלה להצבעה והשיחות בין יוזמי החוק לשקד יימשכו השבוע.
"שקד לא תומכת בפיקוח, כנראה כחלק מהתפיסה של הבית היהודי שהם חסידי חוסר התערבות ממשלתית בשוק", אמר ח"כ פולקמן, והוסיף כי בכוונתו להחזיר את החוק לוועדה בתוך שלושה שבועות, ולהצעה טרומית עוד במושב הכנסת הנוכחי. ח"כ שפיר הוסיפה כי "ברור לכולם שהחוק חייב לעבור ואנחנו אמורים להגיע לפשרה עם הצוות של משרד המשפטים".