$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הקמת רשות האנרגיה החדשה צפויה להיכנס לחוק ההסדרים

משרדי האוצר והאנרגיה דוחפים את המהלך. עם הקמת הרשות, שר האנרגיה החדש שטייניץ צפוי להשפיע ישירות על תעריף החשמל – סמכות שהיתה עד כה בידי רשות החשמל. היקף חוזי הגז ירד בתחילת השנה מ־750 מיליון דולר לכ־680 מיליון דולר

ליאור גוטמן 07:0617.06.15

משרדי האוצר והאנרגיה עובדים בימים האחרונים על הכנסתו של נושא הקמת רשות האנרגיה החדשה לחוק ההסדרים הקרוב, כך נודע ל"כלכליסט". זהו שלב נוסף בהסדרת משק האנרגיה המקומי לדבריהם, כך שאולי כבר בשנה הבאה כל סמכויות הפיקוח על חוזי הגז, תחנות הכוח וחוזי המכירה יהיו בניהולו של גוף אחד. עד היום נושאים אלה היו באחריותם של שני גופים שונים – רשות הגז ורשות החשמל – שרבו זו עם זו לא פעם. מי שיהיה אחראי על רשות האנרגיה הוא שר האנרגיה הנכנס יובל שטייניץ, שיקבל עם הרשות "סוכרייה": השפעה על קביעת תעריף החשמל.

רשות האנרגיה החדשה תעסוק באופן שוטף ב־50% לפחות מליבת העיסוקים של משרד האנרגיה, ומי שיעמוד בראשה יצטרך "לרוץ בין הטיפות" אל מול מנכ"ל משרד האנרגיה, יהא אשר יהא. בלשכת שר האנרגיה מודעים לבעייתיות, והם מחפשים שני מומחים למשק האנרגיה שיוכלו לא רק להסתדר זה עם זה, אלא גם לעבוד תחת שטייניץ.

 

מאז הקמתה בשנת 1996, מי שקבע את תעריפי החשמל היה רשות החשמל, גוף סטטוטורי שאינו כפוף לאף משרד ממשלתי. אולם בשנים האחרונות גברה הביקורת על הרגולציה העודפת והמגבילה שלה. הרעיון להקים רשות אנרגיה נכלל בחוק ההסדרים של 2014, אך לחץ של שר האנרגיה דאז סילבן שלום מנע את מימוש התוכנית. בעת הרכבת הממשלה החדשה, כלל רה"מ נתניהו סעיף שעליו חתמו כל סיעות הקואליציה (סעיף 75), ולפיו "הממשלה וסיעות הקואליציה יתמכו באיחוד רשות הגז ורשות החשמל לכדי רשות אחת שבראשה שר האנרגיה".

 

סילבן שלום. מנע את הקמת הרשות בעבר סילבן שלום. מנע את הקמת הרשות בעבר צילום: אוראל כהן

 

רשות החשמל עמדה למעשה כחוצץ בין חברות האנרגיה השונות לתעריף החשמל שנקבע להן. עדות להתערבות של רשות החשמל הודגשה רק בינואר האחרון, בשעה ששלושה חוזי גז של מאגר תמר (מול שלוש תחנות כוח) נפסלו בשל עלויות עודפות על הציבור. לאור ההתערבות, היקף חוזי הגז המקורי, שהיה כ־750 מיליון דולר לכל תקופת ההסכם, ירד לכ־680 מיליון דולר – ירידה של כעשרה אחוזים, ועמו הוכנסו להסכם הצמדות ותיקונים לסעיפים שונים בו. למרות זאת, התמודדה הרשות בשנה האחרונה עם שלל בג"צים שהגישו בעלי תחנות כוח בטענה שהרגולציה שלה פוגעת ביציבות ובהכנסותיהם.

 

שר האוצר משה כחלון צפוי להימנע מהתערבות ישירה בנושא לאור הכרזתו לאחרונה על הימנעות מעיסוק בתחום הגז לאור חברותו עם קובי מימון, לכאורה ממנהלי ישראמקו שמחזיקה כ־29% ממאגר תמר. מאחר שרשות האנרגיה תעסוק בכל חוזי הגז, הסיכוי שכחלון יתערב בהקמת הרשות נמוך, ודאי כאשר פקידי המשרד שלו מובילים את המהלך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x