$
בארץ

משה גפני: "למה יזמים ומשקיעים צריכים לעמוד מול שלושה רגולטורים?"

יו"ר ועדת הכספים אמר כי כיום יזם צריך לעמוד מול הבנקים, רשות ני"ע, הגבלים עסקיים ועוד גורמים. "אני מקווה שאצליח להפחית ולאחד", הוסיף. יו"ר רשות ני"ע: "גם החברות אשמות - בשכר המופרז, בעסקאות בעלי עניין. אי אפשר לאטום את האוזניים ממה שהציבור אומר"

משה גורלי 10:3102.07.15

"הפער בין עשירים לעניים גדל. הפכנו למדינה כמעט ניאו קפיטליסטית. ועם זאת הכנסת הופכת להיות חברתית. אפילו נתניהו מתחיל לדבר חברתי, שזה ימות המשיח". כך אמר הבוקר (ה') משה גפני יו"ר ועדת הכספים, באסיפה הכללית של איגוד החברות הציבוריות בבניין הבורסה בתל אביב.

 

גפני הוסיף בנושא הגז כי "מתחיל הדיבור על משאבי הטבע שהקב"ה נתן לעם ישראל. תראו את ים המלח. והגז - הוא שלנו. זה שתשובה צריך להרוויח זה בסדר, אבל הפרופורציה צריכה להתאים לגז שמופק, למחיר שהציבור משלם. צריך להשאיר את הגז כאן ולהוזיל אותו. מחירי הגז בעולם ירדו".

הכנס הוקדש לבחינת הרגולציה ולהשפעותיה על שוק ההון והבורסה. "צריך לאחד את הרגולטורים האלה", אמר גפני, "למה יזם ומשקיע צריך לעמוד מול שלושה - גם מול הבנקים, גם מול הרשות לניירות ערך וגם הגבלים עסקיים? ואולי עוד עשרה? אני מקווה שאצליח להפחית ולאחד".

 

משה גפני ובנימין נתניהו. "ימות המשיח" משה גפני ובנימין נתניהו. "ימות המשיח" צילום: יובל חן, דנה קופל

 

יו"ר איגוד החברות הציבוריות דני גולדשטיין הוסיף: "מי אמר שהתחרות היא הדבר החשוב ביותר? התוצאה חשובה, לא התחרות. אבל הרגולטור הממונה על התחרות חושב שהתחרות יותר חשובה מהכל. רגולטור אחר, מרשות ניירות ערך, יגיד שגילוי נאות זה הדבר הכי חשוב, אבל גם זה לא גובר על כל דבר. הגיע הזמן להתחיל לחשוב אחרת. כיוון שרגולציה מסתאבת במשך הזמן הגיע הזמן לעשות רי-סטארט. לברר בהזדמנות חגיגית זו מה העולם בחוץ חושב על רגולציה".

 

מי שהגן על הרגולציה היה יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר: "אנחנו במקום השישי בעולם במדד ההגנה על משקיעים, אנחנו מהמתקדמים בעולם בתשתית הרגולטורית שלנו. אנחנו מדברים על הקלות ברגולציה. חשוב לנו אמון הציבור, חשוב לשנות את האווירה האנטי עסקית, להסיר חסמים. בלי אמון הציבור - השוק יתנוון. אפשר להאשים את התקשורת ואת הרגולטורים, אבל גם החברות אשמות בכך. בעסקאות בעלי העניין, בשכר המופרז שלקחו נושאי המשרה. אי אפשר לאטום את האוזניים ממה שהציבור אומר. אם לא נוקיע את המקרים החריגים כולנו נפסיד. השינויים ברגולציה נובעים מפעילות של חברות שפוגעות במיעוט, שלא מאופקות במדיניות התגמול ובחלוקת דיבידנדים".

 

"האם באמת אנחנו חוששים שיושרו של כחלון ייעלם בבואו לדון בחבר?"

 

עו"ד אלי זהר אמר: "התפיסה בישראל היא שבכירי המגזר העסקי הם מפרי חוק בפוטנציה, לכן המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט מדבר על חשש לניצול לרעה, על רגולציה מתגוננת (בשבוע שעבר בכנס של קרן פישר - מ.ג.). זה מקביל בעיניי להיעלמה של חזקת החפות מהמשפט הישראלי. כל אחד צריך להוכיח שאינו אשם. זו חזקת החשדנות. ורגולציה שנבנית מתוך חזקה זו – לסתום פרצות, למנוע ניצול לרעה - זה לב ליבה של הבעיה".

 

זהר התייחס לסוגיית ניגוד העניינים. "שר האוצר כחלון לא מטפל בגז כי יש לו חבר. האם באמת אנו חוששים שכל תכונותיו הטובות של כחלון - יושרתו, מקצועיותו - ייעלמו בבואו לדון בחבר?"

 

קולות מהאולם: כן!

 

זהר: "הנה הבעיה - אין יושרה אין הגינות, ולכן יש רק מנגנוני הגנה. המנגנונים האלה, הרגולציה, פסקי דין של המחלקה הכלכלית, הנחיות רשות ניירות אינם עומדים בשיקולי עלות תועלת. ברגע שהרגולטור עצמו מכיר בכך שהגענו לקיצוניות - זו התחלה של פיתרון".

 

"אחד אונס ומסרסים את כולם"

 

"יש אצלנו עודף במשפטיזציה ורגולציה וחוסר באתיקה ויושרה", אמר צבי סטפק בעלים ויו"ר בית ההשקעות מיטב-דש שדיבר על כישלונה של הבורסה בגיוס הון והתייבשותה, בין היתר בגלל חוסר האמון הציבורי. הוא הדגים את דבריו בסיפור הבא מניסיונו האיש. "במו"מ למיזוג מיטב הפרטית עם דש הציבורית ביקש אלי ברקת, יו"ר החברה הציבורית, תשלום עבור פרמיית השליטה. הסכמתי. אם הייתי יודע מה שאני יודע היום – אין מצב שהייתי משלם", אמר.

 

"הרגולציה בישראל צריכה להתאים לחברות בינוניות וקטנות ולא להתהדר ברגולציה דומה לזו שבארה"ב, כי אצלנו יש רק חברות בינוניות וקטנות ורק חברה גדולה אחת, טבע". אמרה חני בן שטרית, מנהלת המחלקה הכלכלית של הבורסה, שהגיבה לדבריו של האוזר על החמרת הרגולציה בתגובה למיעוט החברות שסרחו. "זה כמו לומר שגבר אחד אנס ולכן צריך לסרס את כולם".

 

ומישהי בקהל העירה: "הפוך גוטה, הפוך. אצלנו כולם אונסים ומסרסים רק אחד, וגם זה בעבודות שירות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x