כיל בדרך לקבל אישור לביצוע כרייה בשדה בריר
רוב מסתמן לאישור כריית הפוספטים בדיון של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אף שמשרד הבריאות קבע שהיא תגדיל תמותה בערד. עיריית ערד: "נילחם בכל הכוח". כיל: "החלטה למנוע כרייה כמוה כעצירת הפיתוח של ערד"
המאבק של תושבי ערד למנוע מכיל לכרות פוספטים בשדה בריר עשוי להגיע השבוע לקצו בהפסד. המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון מחרתיים בהצעת מינהל התכנון לאשר את הכרייה למרות התנגדות של משרד הבריאות, תושבי ערד והפזורה הבדואית שחוששים מנזק בריאותי כבד.
- המועצה הארצית: ההחלטה האם לאפשר לכיל לכרות בשדה בריר נדחתה בשבוע
- רוב משרדי הממשלה: לאפשר לכיל לכרות בשדה בריר
- תוכנית הכרייה של כיל ליד ערד חוזרת לדיון דרך מוסדות התכנון
אם המועצה תאשר את ההצעה, כפי שמסתמן כעת, היא תועבר לעבודה מפורטת יותר של מינהל התכנון, ולאחר מכן מסמך העבודה יגיע שוב לאישור המועצה. קבלת היתר לכריית פוספטים מלאה בשדה בריר צפויה להניב לכיל הכנסות של כ־2.1 מיליארד שקל בשנה ב־30 השנים הקרובות.
בהצעת ההחלטה נכתב כי המועצה מאשרת את הכרייה כחלק מתמ"א 14, תוכנית המתאר הארצית לכרייה וחציבה, עקב החשיבות הכלכלית של הכרייה לתעשייה ולעובדים בנגב.
השדה אמור לשרת את רותם אמפרט מקבוצת כיל, שכבר הצהירה כי אם לא תאושר הכרייה, היא תסגור את שעריה בתוך חמש שנים ותפטר את 1,000 עובדיה. מנגד תושבי ערד, כסייפה והפזורה הבדואית באזור חוששים כי הכרייה תיצור ענן חלקיקים מזהמים שיגרמו למחלות בדרכי הנשימה, אף עד מוות. דו"ח שהזמין משרד הבריאות העריך כי הכרייה תוסיף עוד 6.6 מתים בשנה לכל 10,000 תושבים או במונחים של העיר ערד לבדה בנפטר נוסף כתוצאה מאותם חלקיקים, כל תשע שנים. בהצעה שתוגש למועצה ישנה התייחסות מצומצמת לנושא ונכתב רק כי "תוספת החלקיקים המוצעת מצומצמת ביותר ביחס לפעילויות אחרות המתקיימות במרקם העירוני (כגון דרכים, דודי קיטור וכדומה)".
אפילו הירוקים תומכים
מתוך 31 חברי המועצה, רק משרד הבריאות והתאחדות הסטודנטים צפויים להתנגד לכרייה. יתר נציגי משרדי הממשלה צפויים לתמוך, כולל המשרד להגנת הסביבה ואף נציג החברה להגנת הטבע המשמש כנציג הארגונים הירוקים. הסיבה ששני הגופים האחרונים תומכים היא בין השאר מכיוון שאחת החלופות לכרייה בשדה בריר היא הר נשפה בנגב המרכזי, שהיא שמורת טבע ייחודית. ההנחה של שני הגופים היא כי כיל תקבל את אפשרות הכרייה במקום כלשהו ומכאן שעדיפה הכרייה בשדה בריר מאשר פגיעה בהר נשפה.
נציגי משרד ראש הממשלה, האוצר, האנרגיה, הכלכלה, מינהל התכנון ורשות הטבע והגנים כבר הודיעו על תמיכה בכרייה בשדה בריר בישיבות קודמות של המועצה. כמו כן על פי הערכות המעורבים בנושא, נציגי משרד הביטחון, התחבורה, החקלאות והבינוי יתמכו גם הם או לפחות לא יתנגדו. להצעה צפוי גם רוב מקרב שבעה נציגי הרשויות המקומיות. עמדת נציג משרד המשפטים לא ידועה. בסיכומו של דבר מתוך 31 חברי המועצה, שמונה נציגי ממשלה יתמכו בכרייה באופן מובהק, ארבעה נוספים צפויים לתמוך גם כן ויחד עם ארבעה נציגים מהרשויות המקומיות מדובר כבר על 16 נציגים ומכאן שיש רוב לאישור הכרייה.
"אין סיבה למנוע"
המאבק בעד ונגד הכרייה לווה באמוציות רבות כאשר עובדי רותם אמפרט ותושבי ערד התנגחו ביניהם. בנוסף, כפי שפורסם ב"כלכליסט" בדצמבר האחרון, מסמך המדיניות של משרד האנרגיה שבו מובעת תמיכה בכרייה, לא נכתב רק על ידי משרדי הממשלה וגופי סביבה כמו החברה להגנת הטבע. לאורך שלוש השנים בהן נכתב המסמך הוסתרה העובדה שנציג התאחדות התעשיינים שתיפקד על תקן משקיף בצוות הוא לא אחר מאשר אורי יסעור, סמנכ"ל רותם אמפרט.
מכיל נמסר: "אין סיבה למנוע כרייה בשדה בריר — זו המסקנה שהגיע אליה גם המומחה הבינ"ל שבדק את העניין מטעם משרד הבריאות. החלטה למנוע אותה, כמוה כהחלטה למנוע כל פיתוח עתידי ופעילות תעשייתית בערד ובישראל כולה. שדה בריר הוא עתודת הפוספט הריאלית היחידה בישראל".
ראש עיריית ערד ניסן בן חמו מסר בתגובה: "קבלת ההחלטה להקמתו של המכרה בשדה בריר במבואות ערד כאשר ישנה אינדיקציה ברורה לסיכון חיי התושבים היא טירוף דעת. בכוונתנו להילחם בזאת בכל הכוח והאמצעים".