$
בארץ

בנק ישראל: המשך הייסוף יקשה עוד יותר על צמיחת היצוא

במהלך דיון הריבית האחרון ציינו חברי הוועדה המוניטרית כי "פחתה ההסתברות לשימוש בכלי מדיניות נוספים ובלתי שגרתיים על מנת להשיג את המטרות של בנק ישראל - עם זאת הנסיבות עשויות להשתנות"

אמנון אטד 14:4306.07.15

בנק ישראל מנסה למזער את הנזקים למדיניות שער החליפין שלו שגרם תדרוך הריבית שקיימה הנגידה ד"ר קרנית פלוג בסוף החודש שעבר. כזכור, במהלך אותו תדרוך הבינו פעילי שוק ההון שבנק ישראל אינו מתכוון לשוב ולהפחית בקרוב את הריבית, וגם לא לנקוט במדיניות של הרחבה כמותית - והתוצאה המיידית של הבנה זו הייתה התחזקות משמעותית בשער השקל מול הדולר והיורו וירידות חדות בשערי אגרות החוב בבורסה.

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

עכשיו מפרסם בנק ישראל כי במהלך דיון הריבית האחרון, שלאחריו התקיים אותו תדרוך של הנגידה, הביעו חברי הוועדה המוניטרית של הבנק דווקא חשש מהמשך התחזקות השקל. בפרוטוקול של אותו דיון ריבית שבנק ישראל מפרסם היום (ב') נכתב כי "במונחי שער החליפין הנומינלי האפקטיבי השקל יוסף ב- 1% בחודש האחרון. חברי הוועדה המוניטרית הביעו בדיון חשש כי המשך הייסוף יקשה עוד יותר על צמיחת היצוא הישראלי, והוועדה דנה בהשלכות של ייסוף כזה על התעסוקה ועל השכר בענפי היצוא. חברי הוועדה ציינו כי לפי כמה אומדנים, שער החליפין הנוכחי של השקל מיוסף יתר על המידה (לעומת שער החליפין של שיווי משקל). החברים ציינו כי מדיניות בנק ישראל כיום, ובכלל זה רכישות המט"ח, פועלת כנגד תיסוף היתר של השקל, ובכך מסייעת למשק להתמודד עם תנאי הסביבה העולמית".

 

בהמשך הפרוטוקול מתייחסים חברי הוועדה המוניטרית גם לאפשרות של הפעלת תכנית הרחבה כמותית, ומציינים כי לדעתם "פחתה ההסתברות לשימוש בכלי מדיניות נוספים ובלתי שגרתיים על מנת להשיג את המטרות של בנק ישראל". יחד עם זאת, באותה נשימה הם גם מסכימים כי "הנסיבות עשויות להשתנות במהירות ולכן מוקדם לשלול לחלוטין את האפשרות שייווצר צורך להשתמש בכלים כאלו".

 

חברי הוועדה המוניטרית דנו במהלך דיון הריבית גם בעדכון כלפי מטה שבצעה לאחרונה הלמ"ס באומדני החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של השנה. לדעתם, הירידה ביצוא הסחורות והצפי ליצוא בתקופה הקרובה מושפעים גם מתנודתיות זמנית ביצוא הכימיקלים, שנובעת משיבושי העבודה בענף. חברי הוועדה העריכו כי הנתונים הכלכליים שהתווספו בחודש החולף - ובהם נתונים ראשוניים מסקר החברות, נתוני המדד המשולב, נתוני גביית המסים, והנתונים על שוק העבודה - מעידים שהמשק ממשיך לצמוח בקצב מתון.

 

חברי הוועדה התייחסו בדיון גם לעובדה שעל פי התחזית הרבעונית של חטיבת המחקר, צמיחת התוצר צפויה להאיץ בשנת 2016. על פי תחזית זו , בהאצת הצמיחה יתמכו הגידול הצפוי בסחר העולמי, יחד עם העליות הצפויות בצריכה הציבורית ובהשקעות והתאוששות הפעילות בשוק הבנייה למגורים. יחד עם זאת הם העריכו גם כי קיימים עדיין סיכונים בלתי מבוטלים שהתממשותם תוביל לצמיחה איטית יותר, ובהם האפשרות להחמרה מחודשת של המשבר באירופה והאטה חוזרת בצמיחה העולמית.

 

בתום הדיון תמכו כל חמשת חברי הוועדה המוניטרית בהותרת הריבית לחודש יולי ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x