ניתוח כלכליסט
מתווה הגז יוביל לעלייה של עד 18% במחירים מתמר
המתווה לפירוק המונופול מגדיר כי מחירי הגז ייקבעו על פי החוזים שעליהם כבר חתמו החברות. אך העלייה המוגדרת מראש בחוזה מול חברת החשמל, הלקוחה העיקרית של המאגר, תוביל לקפיצה במחירי הגז לכל המשק
מתווה הגז של הממשלה לא רק שחוסם תחרות מהותית בעתיד, אלא גם מנציח רמות גבוהות של מחיר שילך ויעלה. זאת, בשל הגדרת רף המחיר בחוזים החדשים עליהם יחתמו החברות המחזיקות במאגר תמר.
על אף שהמחיר במתווה הנוכחי הוא 5.4 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU), החברות עצמן מעריכות בדו"חות השנתיים שלהן כי הן צפויות למכור גז בכ־6.45 דולר עד 2020.
- מנכ"ל נובל ישראל: "לא ייתכן שהחברה הזרה היחידה שפועלת בישראל תיחשב אויבת הציבור"
- דן פרופר שובר שתיקה בנושא מחיר הגז: "לא יותר מ־4 דולר"
- טרכטנברג: "מתווה הגז יביא לעלייה במחיר החשמל ל־12 שנים"
מחירי החשמל צפויים לעלות, ואיתם מחירי הגז למשק
מתווה משק הגז מגביל את המחיר שיגבו החברות בחוזים החדשים שהן עתידות לחתום לרף מקסימלי – ממוצע המחירים מהרבעון הקודם.
משום שהמחירים בחוזים שכבר נחתמו לא ישתנה במתווה, מדובר לכאורה באמצעי לשימור מחירים, לפחות עד לתחילת הפקת גז מלוויתן.
אך למעשה, גם המחיר בחוזים החתומים צפוי לעלות בצורה משמעותית, מה שיוביל לעליית הממוצע ולרף המחירים המקסימלי בחוזים החדשים.
הסיבה העיקרית לעליית הרף היא החוזה של חברות גז עם חברת החשמל. חוזה זה, המרכזי מבין החוזים של מאגר תמר, יוצמד בשש השנים הקרובות למדד המחירים לצרכן האמריקאי פלוס עלייה קבועה של 1% בשנה.
גם מדד המחירים האמריקאי עצמו צפוי לעלות בשנים הקרובות ובעקבותיו מחיר הגז לחברת החשמל. בהתאם, גם המחיר שישלמו יצרני החשמל הפרטיים צפוי לעלות.
עוד גורם מהותי לעליה הצפויה במחיר הממוצע של הגז הוא שינוי בתמהיל הצרכנים. כ־55% מהמכירות מתמר ב־2014 היו לחברת החשמל. אך החיבור של תחנות כח פרטיות, בעיקר של דליה אנרגיה, ושל מפעלי תעשיה נוספים, צפוי לצמצם את חלקה של חברת החשמל בגז שנמכר מהמאגר.
חברת החשמל משלמת מחיר נמוך משמעותית מממוצע לקוחות תמר משום שההסכם עמה אפשר את פיתוח המאגר עצמו. לכן, שינוי התמהיל צפוי להעלות את המחיר הממוצע של הגז ממאגר תמר.
להגביל את המחיר בחוזים החדשים במחיר קבוע
משתנה נוסף בעליית מחיר הגז הוא העלייה הצפויה במחירי הנפט הגולמי בעולם. זאת, משום שהחוזה בין חברות הגז לחברת זיקוק הנפט בז"ן, המהווה 13% מהמכירות כעת, מוצמד למחיר הנפט הגולמי.
שותפויות הגז המחזיקות בתמר (אבנר, דלק קידוחים, ישראמקו ואלון גז) מעריכות מחיר יחידת אנרגיה יעלה עד 2020 לכ־6.45 דולר בהנחה שמדד המחירים האמריקאי יעלה ב־2.35% בשנה וכי מחיר הנפט הגולמי יטפס באופן הדרגתי מכ־54 דולר לחבית היום, ל־95 דולר לחבית ב־2018.
אך גם על פי הערכות נמוכות יותר למדד המחירים לצרכן בארה"ב ולמחיר הנפט, מחיר הגז צפוי לזנק ל־6.25 דולר ליחידת אנרגיה. לכן משמעות מתווה הגז המוצע הוא צפי לעליה של 15%—18% במחיר הגז בשש השנים הבאות.
בתרחיש האופטימי ביותר, על פיו לוויתן יתחיל להפיק גז במהלך 2019, המאגרים צפויים להתחרות כשהמחירים המקובלים בשוק גבוהים מ־6 דולר ליחידת אנרגיה.
ניתן לתקן את העיוות המהותי הזה, ואת זליגת המחירים הבלתי נמנעת, באמצעות הגבלת מחיר הגז בחוזים החדשים למחיר קבוע התלוי במחיר הגז כעת.