$
בארץ

המועצה הארצית דחתה את ההכרעה לגבי שדה בריר

מנכ"ל משרד הפנים החליטה כי היא דוחה את ההצבעה האם לאשר לכיל לכרות בשדה שליד ערד פוספטים בשווי של 60 מיליארד שקל. כיל כבר הודיעה כי תחפש מכרות חדשים בסין

מיקי פלד 18:3307.07.15

מנכ"ל משרד הפנים, אורנה הוזמן בכור, החליטה היום (ג') לדחות למועד לא ידוע את ההכרעה האם לאשר לחברת כיל לכרות פוספטים בשדה בריר שליד ערד. הוזמן בכור, המשמשת גם כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אמרה כי המועצה לא תדון בנושא כי היא רוצה ללמוד את הנושא לעומק. זאת, למרות שעד לאחרונה שימשה כמנכ"ל משרד האנרגיה שכתב את מסמך המדיניות הממשלתי שתומך בכרייה. בשדה בריר מצויים פוספטים השווים למעלה מ-60 מיליארד שקל ועל פי הערכות אם הנושא היה עולה להצבעה הכרייה היתה מאושרת.

החלטתה של המנכ"ל הגיעה בהפתעה, שכן משרד הפנים הוא זה שאחראי על סדר היום של המועצה והוא זה שהכניס לתוכו את נושא אישור הכרייה בשדה בריר. בינתיים, כיל עצמה הוציאה הודעה לפיה היא תמצא מקומות כרייה אחרים בעולם ולא בישראל. תגובה צינית משהו התקבלה מעמותת לחיות בלי מכרות המאגדת את התושבים המתנגדים לכרייה, ובה נאמר כי "העמותה מברכת את הנהלת כיל על שמצאה אלטרנטיבה להמשך פעילותה מחוץ לישראל בהתאם לאסטרטגיה הגלובלית שאימצה בשנים האחרונות".

 

מפעל רותם אמפרט מפעל רותם אמפרט צילום: חיים הורנשטיין

 

כריית הפוספטים בשדה בריר נחוצה לחברה הנכדה של כיל, רותם אמפרט, שכן בעוד כחמש או שש שנים ייגמרו הפוספטים במישור רותם בו החברה כורה כיום. כיל מאיימת שאם לא תאושר הכרייה בשדה בריר היא תיאלץ לסגור את רותם אמפרט ולפטר כאלף עובדים, מהלך שייפגע באופן דרמטי בתעסוקה בנגב וגם בייצוא הישראלי. עם זאת, מנגד תושבי ערד חוששים כי חלקיקים מזהמים שייפלטו מהמכרה ייגרמו להם למחלות בדרכי הנשימה. התושבים מסתמכים גם על עמדת משרד הבריאות שמתנגד באופן נחרץ לכרייה, שבעזרת מומחה אמריקאי מצא כי משמעות הכרייה היא תוספת של נפטר אחד בעיר ערד כל 8-9 שנים, מעל המקובל בעולם המערבי.

 

רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע והמשרד להגנת הסביבה דווקא תומכים במתן היתר כרייה, בין השאר כדי למנוע מראש אפשרות לכרייה מרבץ הפוספטים של הר נשפה, שהינה שמורת טבע ייחודית בנגב. לטענת המשרד להגנת הסביבה, חוק אוויר נקי לא מונע את הכרייה בשדה בריר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x