$
בארץ

ניצחון לקואליציה בבחירת הח"כים לוועדה למינוי שופטים

דיל נתניהו-ליברמן הצליח: רוברט אילטוב מישראל ביתנו ונורית קורן מהליכוד נבחרו לוועדה.לעומת זאת, חברי הקואליציה העדיפו את רויטל סוויד מהמחנה הציוני על נציגת הליכוד נאוה בוקר לוועדה לבחירת דיינים

אורי תובל 09:0423.07.15

דיל נתניהו-ליברמן הצליח: הח"כים רוברט אילטוב מישראל ביתנו ונורית קורן מהליכוד נבחרו לוועדה למינוי שופטים. קורן קיבלה 69 קולות ואילטוב מישראל ביתנו עם 67 קולות.

 

 

עם זאת המחנה הציוני הצליח לסדוק הלילה את הדיל שרקם ראש הממשלה בנימין נתניהו עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, כשח"כ רויטל סוויד נבחרה לוועדה לבחירת דיינים עם 62 קולות, על חשבון נציגת הקואליציה ח"כ נאוה בוקר מהליכוד שקיבלה 58 קולות. 

 

בכל אחת מהוועדות האלה יש שני חברי כנסת, גבר ואישה, והנוהג הוא שהאחד מהקואליציה והשני מהאופוזיציה. לפני כשבועיים התפרסם שנתניהו וליברמן החליטו לשתף פעולה כך שאילטוב יהיה נציג האופוזיציה, ישראל ביתנו תצביע לטובת קורן, וכך יובטח ששני הח"כים בוועדה יהיו מהימין. ואכן, הדיל הצליח כאשר השניים ניצחו את איילת נחמיאס-ורבין מהמחנה הציוני שקיבלה 52 קולות ואת עופר שלח מיש עתיד שקיבל 47 קולות.

 

עבור הימין זהו ניצחון משמעותי מאוד כי אל אילטוב וקורן מצטרפת בוועדה לבחירת שופטים שרת המשפטים איילת שקד. שלושתם ביחד יכולים להטיל וטו על כניסת שופטים לבית המשפט העליון, הזקוקים לתמיכת שבעה מתשעת חברי הוועדה. הנציג הנוסף של המערכת הפוליטית בוועדה הוא שר האוצר משה כחלון, שמייצג גישה מתונה יותר ביחס לבית המשפט העליון.

 

אולם בתום הלילה הארוך והמתיש במליאה, כאשר ההצבעה החלה רק בסביבות השעה אחת בלילה והתוצאות פורסמו בסביבות השעה ארבע, התברר שהאופוזיציה חדרה לתוך הדיל הקואליציוני בוועדה לבחירת דיינים. ישראל אייכלר מיהדות התורה נהנה מתמיכת האופוזיציה כשקיבל 97 קולות ונבחר, אולם – כנראה בתמורה לכך – מספר חברי כנסת מהקואליציה לא הצביעו עבור בוקר, והעדיפו את סוויד.

 

ח"כ רויטל סוויד. נבחרה לוועדה למינוי דיינים
ח"כ רויטל סוויד. נבחרה לוועדה למינוי דיינים צילום: שאול גולן

 

ככל הנראה, הסיבה לכך היא שסוויד דתייה וכמה ח"כים חרדים ודתיים העדיפו לתמוך בה ולא בבוקר, שביממה שלפני ההצבעות התפרסמו התבטאויות שלה נגד הרבנות. אתר "סרוגים" איתר הצהרות של בוקר לאתר התנועה הקונסרבטיבית מתקופת מערכת הבחירות. בוקר סיפרה שם כי נישואיה השניים, עם ליאור בוקר ז"ל שנספה באסון הכרמל, היו אלטרנטיביים. “החלטתי שאני עם הרבנות סיימתי", אמרה בוקר, “הבנתי כמה הם מקשים על הציבור בעיקר שרוצה להתגרש". היא גם הביעה תמיכה בנישואים חד מיניים ובברית הזוגיות, והודיעה כי "אני מאוד מתחברת למה שנעשה כאן בקהילה הקונסרבטיבית".

 

ח"כ נאוה בוקר. הפסידה ח"כ נאוה בוקר. הפסידה צילום: אלכס קולומויסקי

  

לאחר ההצבעה אמרה בוקר הכועסת כי "משמעות ההפסד שאין קואליציה, וביום שני אני בבית (ולא בהצבעות בכנסת)". מנגד, במחנה הציוני חגגו את הניצחון. יו"ר המפלגה יצחק הרצוג כתב בטוויטר כי "זה הישג חשוב לאופוזיציה המוכיח שוב שזו קואליציה חלשה עם עתיד קצר. כבוד גדול לרויטל!”. ח"כ סוויד אמרה כי "בקואליציה ניסו להפחיד את הח"כים כדי שיצביעו בניגוד לצו מצפונם. אני שמחה שבהצבעה חשאית, וכאשר מדובר בוועדה שמשפיעה על הרבה נשים וגבים בישראל, הח"כים בוחרים את מי שתעשה הכי הרבה והכי טוב".

 

נחמיאס-ורבין שלא נכנסה לוועדה לבחירת שופטים תקפה את הדיל של נתניהו וליברמן. “הנוהג לפיו יש נציג קואליציה ונציג אופוזיציה נדרס ברגל גסה על ידי ראש הממשלה. מדובר ב'מגה דיל' ששלל מהאופוזיציה את מקומה הראוי בוועדה למינוי שופטים. מערכת המשפט חייבת להתנהל באופן ענייני, ואחריות עצומה ניתנה בידי הח"כים. אני מקווה שהימין שהשיג וטו בוועדה יגלה אחריות בבחירת השופטים שיעצבו את פני מערכת המשפט בישראל".

 

בנוסף נבחרו אוסאמה סעדי מהרשימה המשותפת, עיסאווי פריג' ממרצ ויואב בן צור מש"ס לוועדה לבחירת קאדים. עבדאללה אבו-מערוף מהמשותפת וחמד עמאר מישראל ביתנו, שניהם דרוזים, נבחרו לוועדה לבחירת קאדים-מדהב, של העדה הדרוזית.

 

אושר החוק הנורבגי בקריאה ראשונה

 

לפני תחילת ההצבעה, אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את "החוק הנורבגי" ברוב של 67 תומכים מול 53 מתנגדים. גם בהצבעה זאת הצביעה ישראל ביתנו עם הקואליציה. מדובר בתיקון לחוק יסוד: הכנסת, לפיו שר או סגן שר אחד מכל רשימה יוכל להתפטר מהכנסת, אולם אם הוא מסיים את כהונתו מכל סיבה שהיא הוא חוזר לכנסת במקום הח"כ האחרון שנכנס מרשימתו. החוק נועד להקל על השרים במילוי תפקידם כשייחסך מהם הצורך להיות נוכחים בכנסת בהצבעות השוטפות, להקל על הקואליציה במילוי תפקידה כשיהיו לה יותר ח"כים "פשוטים" למשימות פרלמנטריות, וגם לדאוג לעוד ג'ובים לפוליטיקאים שנותרו על סף הכניסה למשכן.

 

בדומה למה שקרה בהצבעה על דחיית התקציב, גם לפני הצבעה זאת עלה לבימת הנואמים שר מטעם הממשלה, הפעם שר החינוך נפתלי בנט, ומשך זמן עד שנסגרו הקצוות הפוליטיים האחרונים, הפעם בהרצאה מוכנה מראש על ציונות, התיישבות, והמלך דוד. הנימוק היה שממתינים לאיוב קרא שהיה מחוץ למשכן, אולם בסופו של דבר הקואליציה נהנתה גם מתמיכת ישראל ביתנו.

 

מוקדם יותר ספגה הקואליציה עקיצה קלה אחרת מצד האופוזיציה, בהצעת חוק של שרון גל שנועדה להקל על פסילת מועמדות לכנסת על סמך התבטאויות של המועמד שתומכות במאבק נגד ישראל. הליכוד ביקש לתמוך בחוק שאותו הגיש נציג האופוזיציה, ולכן ניתן חופש הצבעה לחברי הקואליציה. האופוזיציה הבינה שלא כל נציגי הקואליציה תומכים בחוק, עשתה גיוס מהיר וניצחה ברוב של 41 מול 38.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x