$
דעות

חוק ההסדרים: מסלול עוקף כנסת

היועץ המשפטי לכנסת מתריע כי חוק ההסדרים פוגע בהליכי החקיקה. העתירה לבג"ץ בפתח

משה גורלי 06:5711.08.15

המכתם "הכלבים נובחים והשיירה עוברת" מתאר באופן מדויק את הקטטות ההיסטוריות סביב חוק ההסדרים. מבלי להעליב כמובן, שהרי מדובר בשומרי סף מכובדים ולא בכלבים. הנובחים הם רבים - היועץ המשפטי של הכנסת, היועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה, ואפילו בג"ץ שהוציא בעבר לא מעט כרטיסים צהובים.

 

והיה פעם בכנסת פונקציונר שנקרא נציב הדורות הבאים, השופט שלמה שהם, שהיטיב לתאר את פגמי חוק ההסדרים: "הליך חקיקה חפוז שאינו מאפשר לקיים דיון ראוי; כריכת חוק ההסדרים בחוק התקציב מאפשרת אחת לשנה לכפות על הכנסת את רצון הממשלה בהליך מזורז ומהיר אשר איננו מכבד את הכנסת".

 

הכנסת לא מחויבת לפעול לפי עמדת היועץ שלה

 

מכתב ההתרעה של היועץ המשפטי לכנסת איל ינון שנשלח אתמול הוא נטול שיניים, שכן הכנסת לא מחויבת לפעול לפי חוות דעת היועץ המשפטי שלה. ובכל זאת, אם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, נמען המכתב, יאמץ את המסר, עשויים המשפט והכנסת להתייצב מול הממשלה והשימוש הציני שהיא עושה בחוק ההסדרים - תרגיל שנולד ב־1985 כצעד משלים לתוכנית החירום הכלכלית לייצוב המשק, כאשר מצבו הקשה של המשק חייב תוכנית כזו. אלא שממשלות נוטות להתאהב במהלכי חירום שמאפשרים קיצורי דרך בשם היעילות, וכך הפך חוק שנולד כחוק חירום לנוהג מקובל המובא לאישור הכנסת מדי שנה בצמוד לחוק התקציב.

 

איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת

 

לא פעם נדרש בג"ץ לחוק ההסדרים. עמדתו הסתכמה במורת רוח לצד איפוק וריסון. בית המשפט לא נוהג להתערב בהליכי חקיקה מהטעם שהוא נוהג להתייחס רק למוצרים מוגמרים. וכאשר המוצר המוגמר הוא חוק, הזהירות היא כפולה. לכן, מבחינת הממשלה, המסלול הזה הוא הימור די בטוח כדי לעקוף את הכנסת.

 

בג"ץ יתערב אם יזהה פגיעה שורשית

 

ובכל זאת, בחוק ההסדרים עלולות להיטמן עזים כאלו שבית המשפט העליון עשוי להתערב בהוצאתן. למשל, אם יתרשם שהליכי החקיקה המזורזים לא הלמו את הנדרש מחוק משמעותי, למשל שהועבר חוק שפוגע בזכויות אדם מבלי שלובנו כל היבטי הפגיעה. המבחן להתערבות בג"ץ בהליך החקיקה, כתבה הנשיאה בדימוס דורית ביניש, "הוא אם הפגם בהליך החקיקה יורד לשורש ההליך". לא מדובר בחריגה מסמכות פורמלית או הפרה של תקנון הכנסת, אלא בפגיעה "בערכים מהותיים של משטרנו החוקתי".

 

ינון לא היה מתריע אלמלא סבר שעוצמת הפגיעה מצדיקה את התערבות בג"ץ. הוא מסיים את מכתבו במילים המודגשות הבאות: "הצעת חוק ההסדרים תהווה פגיעה ממשית בתקינות הליכי החקיקה". אין ספק שהעותר הפוטנציאלי לבג"ץ יצרף את מכתבו של ינון כרוח גבית, ונותר רק לראות אם גם בג"ץ יצטרף לעמדה זו ולא יסתפק כדרכו בכרטיס צהוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x