ההסתדרות הכריזה סכסוך עבודה במגזר הציבורי - עקב הפיטורים ברשות השידור
היום נחשף ב"כלכליסט" כי הממשלה מאיימת בפיטורים חד-צדדיים של כ-1,500 עובדי הרשות; יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "צעדים ברוטליים אלו נועדו לרמוס את זכויות העובדים"
סכסוך העבודה נוגע לכלל מקומות העבודה במגזר הציבורי, ובכלל זה גם בחברות הממשלתיות. הכרזה על סכסוך עבודה מאפשרת להסתדרות להתחיל בצעדים ארגוניים כולל השבתה של המגזר הציבורי בתוך 14 יום.
"החלטת הפיטורים הכוחנית ואופן יישומה הנם בבחינת שבירת הכללים ורמיסת הנורמות המקובלות והנהוגות מזה עשרות שנים ביחסי העבודה הקיבוציים בכלל הסקטור הציבורי", נכתב בהודעת הסכסוך של ההסתדרות.
לדברי ניסנקורן, "מטרת ההכרזה על הסכסוך היא להעמיד לרשותנו את האמצעים הדרושים על מנת להיאבק בצעדים חד-צדדיים בחקיקה. ראוי להזכיר כי צעדים ברוטליים אלו נועדו לרמוס את זכויות העובדים ולשלוח 1,500 משפחות הביתה. ההסתדרות תנהג באחריות המרבית ותגן על עובדי רשות השידור. אנחנו בעד רפורמה ברשות השידור אבל הרפורמה במתכונתה הנוכחית היא דורסנית וחד- צדדית. לא נישאר לעמוד מנגד בזמן שמנסים לזרוק 1,500 עובדים אל מחוץ למעגל העבודה".
כפי שפורסם היום ב"כלכליסט", במשרדי הממשלה בוחנים הוספת סעיף לתיקון חוק השידור הציבורי הנידון בכנסת בימים אלו לפיו כל עובדי רשות השידור יפוטרו לאחר חופשת סוכות. במקביל יישכרו לעבודה מחדש כ-700 עובדים המוגדרים כחיוניים, שיפעילו את הרשות עד לסגירתה הסופית בסוף מרץ 2016.
הסיבה למהלך הדרמטי היא התחושה במשרדי הממשלה כי הוועדים ברשות השידור מטרפדים את תוכניות ההתייעלות. במשרדי הממשלה סבורים כי התוכנית לפרישה מרצון מרשות השידור שיצאה לדרך בחודש שעבר אינה מספקת תוצאות, כאשר רק כ-50 עובדים נרשמו אליה. החלטה סופית על הוספת הסעיף צריכה להתקבל עד סוף החודש, אז יעלה לאישור סופי בוועדה המיוחדת התיקון לחוק השידור הציבורי.
ההסתדרות ספגה בשבועות האחרונים ביקורת על כך שאינה מתערבת במשבר ברשות השידור בעוד במשרד האוצר פועלים לסגירה מהירה של הרשות. אולם היום בהסתדרות החליטו להתחיל ולנקוט בצעדים משמעותיים.
מוקדם יותר היום נפגשו ניסנקורן וחיקה גינוסר, ראש אגודת העיתונאים בירושלים, למפגש תיאום עמדות בנוגע להמשך המאבק ברשות השידור.
באגודת העיתונאים אמרו כי התוכנית עליה עובדים במשרדי התקשורת והמשפטים היא ספין להכנעת עיתונאים מסורים ומקצועיים. "בעקבות הגברת המהלכים לסגירת רשות השידור – והתוכנית הממשלתית להכנעת עיתונאים - אגודת העיתונאים בירושלים, קוראת לממשלה להפסיק את הספינים התקשורתיים ולנהל משא ומתן ענייני לקידום רשות שידור עצמאית ומשמעותי. ספינים וסיסמאות נבובות אינן תחליף למשא ומתן וכל מטרתן הוא הפחדה והכנעה של עיתונאים מקצועיים מסורים ואיכותיים", נמסר מאגודת העיתונאים. האגודה תקיים בשבוע הבא עצרת הזדהות עם השידור הציבורי.
לדברי גורמים ברשות השידור, התוכנית לפרישה מרצון של עובדים דווקא עומדת בציפיות, כאשר כבר 800 עובדים הביעו עניין בפרישה. התוכנית מאפשרת פרישה בתנאים מועדפים עד סוף ספטמבר. עד כה נפגשה החברה החיצונית המנהלת את התהליך עם פחות ממחצית מהפונים לפרישה. במשרדי הממשלה טוענים כי בהסתדרות הבטיחו להם שלפחות 300 עובדים יפרשו במסגרת התהליך. "אנו מאמין שנגיע אפילו למספרים גבוהים יותר", אמרו ברשות השידור.