האם הנגידה פלוג תוריד מחר את הריבית?
הנתונים הכלכליים האחרונים תומכים בהורדת ריבית נוספת. אבל בנק ישראל כנראה עוד לא בשל לכך
- עקב המפולת בשווקים: עשירי העולם איבדו 182 מיליארד דולר בשבוע
- הדולר נחלש ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 3.874 שקלים
- האוצר ממשיך לבצע עסקאות גידור ועוזר לבנק ישראל להחליש את השקל
מה שקרה בלילה שבין שישי לשבת הוא כנראה תגובת שוק המט"ח להתרסקות שנרשמה כמה שעות קודם לכן בשוק המניות האמריקאי. אבל גם ללא מה שקרה במסחר במט"ח בשעות הלילה המאוחרות, קשה להתעלם מההתעוררות המחודשת שנרשמה בשבוע שעבר בשוק מטבע החוץ. בארבעת ימי המסחר האחרונים עלה שערו של הדולר בשיעור מצטבר של 1.7% ושער היורו התחזק ב־3.2%. כתוצאה מכך עלה גם שער סל המטבעות, שהוא הנתון החשוב באמת בכל מה שקשור לסחר החוץ של ישראל, ב־2.1%. עליות אלה בשערי הדולר והיורו מול השקל הן תגובה ישירה של סוחרי המטבע להתפתחויות בזירה המקומית.
ריבית נמוכה עשויה להחזיר את האינפלציה ליעדה
ביום ראשון בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מדאיגים במיוחד: ברבעון השני של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 0.3% בלבד, לעומת צמיחה של 3.3% ברבעון המקביל בשנה שעברה. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה אף צמיחה שלילית, בשיעור שנתי של מינוס 1%. יצוא הסחורות והשירותים צנח ברבעון השני בשיעור שנתי של 12.5%. יומיים לאחר מכן דיווח בנק ישראל כי האינפלציה הצפויה במשק ל־12 החודשים הבאים ירדה בשיעור חד של 0.3% ומסתכמת כעת ב־0.7% בלבד, כמו בשיא המשבר הגלובלי ב־2009.
התפתחויות אלה תומכות במהלך של הפחתת ריבית נוספת, כי ריבית נמוכה תורמת להגברת הפעילות במשק וגם עשויה לדחוף את האינפלציה בחזרה אל תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%–3%). את כל הדברים האלה יודעים גם הפעילים בשוק המט"ח, וזה כנראה מה שעומד מאחורי המהומה האחרונה שהתחוללה בו.
התחזקות הדולר והיורו משחקת לידיו של בנק ישראל, שמנסה כבר זמן רב להחליש את השקל כדי לסייע ליצואנים, ובאמצעותם לכלל המשק. הבעיה היא שאירועי הימים האחרונים דוחקים את בנק ישראל למלכוד שבשלב זה קשה לראות איך הוא ייחלץ ממנו. מחר אמורה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות הנגידה קרנית פלוג להחליט על גובה הריבית לספטמבר. העליות האחרונות בשערי היורו והדולר נובעות מהערכות שהוועדה עשויה להפחית את הריבית שנמצאת כיום בנקודת שפל של 0.1%. אבל בנק ישראל לא נלהב מהפחתת הריבית, שכן כפי שנכתב בדו"ח היציבות הפיננסית שלו שפורסם לפני פחות מחודש, "הסביבה של ריבית אפסית או שלילית עלולה להוביל להגברת הסיכונים ליציבות המערכת הפיננסית".
לא להפחית, אבל גם לא להסס
הוועדה המוניטרית לא צפויה להפחית את הריבית מחר. אבל אם זה מה שיקרה, חלק מהפעילים בשוק המט"ח יתאכזבו. וכשהם מתאכזבים, כפי שקרה כמה פעמים בעבר, שוק המט"ח מגיב בפראות והדולר צונח.
כדי למזער נזקים, בנק ישראל יכול להודיע מחר שהריבית לחודש ספטמבר נשארת ללא שינוי, אבל באותה נשימה לרמוז בבירור כי אם אכן יתברר שהמשק נקלע למצוקה, הוא לא יהסס להפעיל כלים כהפחתת ריבית והרחבה כמותית.