$
בארץ

חברת החשמל דורשת לעצור את הפחתת התעריף ב־7%

מנכ"ל החברה שלח מכתב נזעם לרשות החשמל, וטען שהמהלך יפגע בחברה משום שהוא לא משקלל את הוצאותיה, בהן פנסיות לעובדים בעשרות מיליארדי שקלים. רשות החשמל: "מכתב תמוה, לציבור מגיע לשלם פחות". השרים טרם החליטו

ליאור גוטמן 07:3801.09.15

המנכ"ל הנכנס של חברת החשמל עופר בלוך שלח מכתב נזעם לרשות החשמל בו הוא דורש "לעצור מיידית את הורדת התעריף" בכ־7% שמתכננת הרשות החל משבוע הבא. זאת בטענה שהצעד "עלול לפגוע בחברה, בהכנסותיה וביכולת לקיים את מכלול חובותיה". רשות החשמל הגיבה מייד בכתב המאשים את בלוך בבורות ובינתיים השרים עצמם מסרבים לקחת חלק בעימות.

 

בלוך טוען ששינוי בתעריף החשמל יכול להתקיים רק אם חלו שינויים בהיקף של 3.5% או יותר אך "להבנת החברה לא התרחשו בסביבה התעריפית שינויים בסדר גודל כזה".

 

בלוך מציין גם שהרשות לא עדכנה את העלייה בתעריפי הולכת החשמל ושהתעריף שלה לא מכיר בהוצאות החברה בגין פרויקט הפחתת הפליטות שכולל התקנת פילטרים בארובות של התחנות הפחמיות בחדרה ואשקלון.

 

 

מימין: יוגב, בלוך ושטייניץ. ההחלטה עשויה להיות האחרונה של רשות החשמל כגוף עצמאי מימין: יוגב, בלוך ושטייניץ. ההחלטה עשויה להיות האחרונה של רשות החשמל כגוף עצמאי צילום: אוראל כהן, נמרוד גליקמן, ישראל הדרי

 

לפי בלוך, התעריף מתעלם גם מעלויות ההקמה והשיפוץ של תחנות הכוח ואף בהוצאות על הפנסיה של עובדי החברה, סכום המוערך ביותר מעשרות מיליארדי שקלים.

 

לכן, בלוך קובע כי שהחלטה צפויה לגרור את המשק כולו לסחרחרת תעריפית ושהיא "חפוזה ומפתיעה" ולוקה "בחוסר סבירות קיצוני".

 

במכתב, שממוען בין השאר לבכירי משרד האנרגיה והאוצר ושכותרותו "דחוף", טוען בלוך ששמע על המהלך לראשונה מהתקשורת.

 

מקורות בלשכת שר האנרגיה יובל שטייניץ וראש הממשלה בנימין נתניהו טוענים גם הם ששמעו על ההחלטה מהתקשורת. רשות החשמל מאשימה בנושא את נציגי משרדי האוצר והאנרגיה שחברים במליאת רשות החשמל ושלא דיווחו למשרדים על ההחלטות שהתקבלו במהלכה.

 

מהלך זה עלול האחרון של רשות החשמל כעצמאית כיוון שחוק ההסדרים האחרון אישר הקמת רשות חשמל חדשה שתאחד בין הקיימת למינהל החשמל, ותכפיף את שניהם לשר האנרגיה לראשונה מזה 20 שנה.

 

"תמשכו את מכתבכם ותלמדו את ההחלטה"

 

סמנכ"ל החטיבה הכלכלית של רשות החשמל ד"ר תניב רופא שלחה מכתב תשובה נוזף לבלוך עוד באותו יום בו דרשה שימשוך את מכתבו, שנכתב מתוך בורות: "תמוה בעיניי כיצד ראית לנכון להוציא את המכתב האמור, טרם קריאת החלטת השימוע גופה, וטרם לימוד סעיפי ההכרה בעלויות, המתפרשות על כעשרים החלטות רשות".

 

רופא מדגישה שהחלטת הרשות היא "תוצאה של עבודה מאומצת של חודשים ארוכים וכוללת קביעת תעריפים מערכתיים לראשונה במשק החשמל". לפי רפא, התעריפים המערכתיים משרתים את חברת החשמל משום שהם כופים על בעלי תחנות הכוח הפרטיות דליה, דוראד ו־OPC שמתחרות בה לשלם על שימוש במערכת החשמל הארצית.

 

רופא מציינת את התרסקות עלות הפחם ב־17% ואת ירידת שער הדולר בכ־3% וטוענת שבגינם מגיע לציבור לשלם פחות על חשמל. היא מסכמת: "מן הראוי הוא תמשכו את מכתבכם, וכי קודם לכל, תלמדו את ההחלטה ואת סעיפיה טרם פנייה ברשימת תפוצה כאמור. הרשות תמשיך לפעול לשמירת האיזון בין צרכי השחקנים השונים במשק החשמל וטובת הצרכן".

 

ברשות החשמל טוענים שהדיונים והמכתבים והאיומים הם צידוק להשארתה של רשות החשמל כגוף עצמאי ובלתי תלוי פוליטית שתוכל לתכנון ולפקח על משק החשמל ללא שיקולים מפלגתיים או פופוליסטים.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרד האוצר תומך חלקית בדרישתו של בלוך ומבקש לחתוך את ההוזלה התעריפית בכחצי, כלומר 3%–4%.

רשות החברות הממשלתיות בראשות אורי יוגב שותפה למחשבה זו וכבר פנתה רשמית לרשות החשמל בנושא. יוגב טען במכתבו כי "רשות החשמל מקבלת החלטה על הורדת תעריף בהתעלם מאינספור נושאים להם השפעה מהותית על מצבה הפיננסי של חברת החשמל". בין נושאים אלו מנה יוגב את העלייה בהוצאות החברה בתקופת הקיץ ותעריף ההולכה והחלוקה שלא עודכן מאז 2002.

 

גם אגף התקציבים לא מרוצה מההוזלה הצפויה.

 

השרים נגד הרשות אבל בעד הורדת מחירים

 

שרי הממשלה, שהצביעו פה אחד על הקמת רשות החשמל החדשה שתחליף את הקיימת, מתייחסים לנושא באופן פוליטי לגמרי.

 

שר האנרגיה שטיניץ, שדחף להקמת רשות החשמל החדשה ולהדחתה של אורית פרקש־הכהן מתפקידה כבר ב־1 בינואר 2016, צפוי להתגייס נגד החלטת הרשות הקיימת. גם שר האוצר משה כחלון הצביע בעד ונתניהו, שהביע את תמיכתו המלאה בהחלטה, אף אמר "אני מצפצף על הביקורת".

מנגד, השרים נתקלים בדילמה בנוגע להורדת תעריף החשמל, ובעיקר כחלון שהתחייב להיות "שר חברתי".

 

בהינתן שההוצאה הממוצעת על חשמל למשק בית היא כ־400 שקל לחודש, הוזלה של 8% אמורה להניב הנחה של כ־400 שקל בשנה, או 32 שקל בחודש. בנוסף, אם תעריף החשמל יורד אזי גם תעריף המים אמור לרדת, מה שעשוי להוריד בתורו גם את מוצרי הצריכה ברשתות הקמעונאות, שייצורם נעשה בעזרת חשמל ומים. יתרה מכך, מאחר ותעריף הארת הרחובות נקבע אף הוא על ידי רשות החשמל, הוזלה שלו אמורה להוביל גם להורדה בתעריף ארנונה.

 

הבעיה טמונה במצבה הפיננסי של חברת החשמל, שסיימה את הרבעון השני של 2015 בהפסד של 838 מיליון שקל. בנוסף, לפני חברת החשמל ירידה נוספת בהכנסות, הן בשל הורדת התעריף והן בשל כניסת תחנת הכוח הפרטית דליה למערכת על חשבון לקוחות חברת החשמל. לכן, מאמינים באוצר שהורדת תעריפים שתירשם היום עלולה לצמצם את ההורדה הבאה, אם תבוא בכלל, שאמורה להיות מחושבת בתחילת חודש ינואר הקרוב.

 

מבקר המדינה בוחן את התנהלות החברה

 

משרד מבקר המדינה יוסף שפירא חידש בשבועות האחרונים את הבדיקה שלו לגבי חברת החשמל, איתנותה הפיננסית והניסיונות העקרים של ממשלות ישראל לדורותיהן לבצע בה רפורמה. שפירא עשוי להתייחס גם לעלויות המוכרות של החברה, לרבות עלויות הפנסיה. סביר להניח שהבדיקה שלו תתרחב גם להחלטה להקים את רשות החשמל חדשה באמצעות חוק ההסדרים תוך הדחת היו"ר המכהנת.

 

תעריף החשמל ידע בשנים האחרונות עליות ומורדות, ביחס ישיר למשבר הדלקים של חברת החשמל. בשל הפיצוצים בצנרת הגז המצרית, עברה חברת החשמל משימוש בגז נקי לשימוש בסולר וחזרה לגז רק באמצע 2013. בשל הצורך לממן את המעבר לסולר, היקר מגז פי כמה, רשם התעריף עליות רצופות של כ־10% באוגוסט 2012, עוד כ־5% בנובמבר 2012, תוספת נוספת של כ־5.5% במאי 2013 ורק לאחרונה ירידה חזרה של כ־11.8% בפברואר 2015.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x