בג"ץ דחה את הבקשה לעכב את ההצבעה על מתווה הגז מחר בכנסת
בעתירה שהוגשה נגד ההצבעה נטען כי יש לדחות אותה עד לחשיפת ניגוד העניינים שבו מצוי משה כחלון בנושא הגז, אך בית המשפט קבע מועד להגשת תגובה מקדמית לעתירה באוקטובר וסלל את הדרך להצבעה
בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, דחה לפני שעה קלה (א') את הבקשה למתן צו בינים שביקשה לעצור את ההצבעה על מתווה הגז מחר בכנסת. כזכור, הערב השיבה המדינה לעתירה שביקשה לעכב את כלל ההצבעות בנושא עד לחשיפתו המלאה של ניגוד העניינים שבו נמצאו שר האוצר משה כחלון בנושא הגז. ניגוד העניינים לכאורה היא חברותו של כחלון עם קובי מימון, שנחשב לאחד האנשים שמשפיעים ביותר על התנהלותה של ישראמקו, המחזיקה בכ-29% ממאגר תמר.
- מי לא יגיע מחר להצבעה ההיסטורית על מתווה הגז? יאיר לפיד ששוהה בחו"ל
- המדינה לבג"ץ: אפשרו ההצבעה על מתווה הגז מחר בכנסת
- הקרב על מתווה הגז: נתניהו רוצה שהערבים ינהרו אל מחוץ למליאה
השופט צבי זילברטל דחה את הבקשה למתן צו בינים נגד ההצבעה וקבע כי תגובה מקדמית לעתירה תינתן ב-7 באוקטובר. לפיכך, אין מניעה לקיים מחר את ההצבעות על מתווה הגז.
על פי ההערכות במערכת הפוליטית, הממשלה תקיים הצבעה פורמאלית שאינה מחייבת אותה, שתיקרא "הודעת ראש הממשלה" ותציג את המתווה עצמו. בהצבעה זו צפוי רוב לממשלה בשל תמיכת רוב חברי הכנסת של ישראל ביתנו מהאופוזיציה.
לאחר מכן, ורק אם יתגלה שיש רוב לקואליציה, תקיים הממשלה הצבעה שניה, שהיא כן מחייבת אותה, אולם למרבה האירוניה היא אינה נוגעת כלל לתוכן מתווה הגז, אלא לבקשה להעביר את סמכויות שר הכלכלה אריה דרעי ממנו לכלל חברי הממשלה. דרעי מבקש שיקחו ממנו את הסמכויות בשל סרובו לאשר לבדו את עקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים שהתנגד למתווה הגז. בהצבעה זו לא מובטח רוב, והמצב נכון להערב (א') מלמד על תיקו -57 תומכים ו-57 מתנגדים.
יו"ר איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז , אורי אלדובי, מסר בתגובה לאישור מתווה הגז בכנסת: "גם חברי הכנסת הבינו את החשיבות והיתרונות של אישור המתווה. איבדנו זמן יקר ואין לנו עוד זמן לבזבז, כל שנותר כעת הוא להזדרז ולהתחיל בפיתוח המאגרים תנין, כריש ולוויתן ובחיפוש מאגרים נוספים".
אלדובי פנה בתגובתו לשר הכלכלה, אריה דרעי וקרא לו "לחתום בהקדם על המתווה ולהוציא לדרך את פיתוח המאגרים שיכניסו מיליארדי שקלים לחינוך, בריאות ורווחה לצד ביטחון אנרגטי ויתרונות אזוריים למדינת ישראל למשך שנים רבות. עיכוב של כל יום נוסף, פוגע בתעשייה הישראלית, בכושר התחרות שלה, וביכולתה להתפתח ולקלוט עובדים נוספים".
משותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר נמסר: "הכנסת אמרה היום את דברה בהכרעה דמוקרטית. הכנסת אמרה היום "כן" לקידום משק הגז הטבעי בישראל. כעת נפתחה הדרך לביצוע השקעות העתק הנדרשות לפיתוח מאגר "לוויתן" ולהרחבת פרויקט "תמר", באופן שיבטיח לישראל עצמאות אנרגטית מוחלטת וניצול של חלון ההזדמנות הגיאו-פוליטי לייצוא גז למדינות השכנות. תגליות הגז הן מנוע צמיחה עתידי של המשק הישראלי ויובילו להכנסות של מאות מיליארדי שקלים לאזרחי המדינה, לפיתוח התעשייה הישראלית וליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים. מדינת ישראל איבדה שנים יקרות בגלל עיכובים פוליטיים ורגולטוריים, אך היום הכנסת הכריעה חד משמעית שיש לפעול לאלתר לפיתוח המאגרים. אסור לבזבז זמן על עיכובים פוליטיים נוספים, יש לסיים את ההליכים הנדרשים ולצאת לדרך חדשה".