$
בארץ

האוצר תוקף את חברת שראל: "לא מעבירה נתונים ולא מאפשרת פיקוח"

המשרד אישר פטור ממכרז לחברה - המדינה תמשיך לרכוש ממנה חיסונים גם בשנה הקרובה: "הסיבה היחידה - חשש לבריאות הציבור"; שראל: "המשרד קיבל דו"חות מפורטים"

מיקי פלד 18:0709.09.15

אמירות קשות במיוחד משחרר היום (ד') משרד האוצר נגד אחת החברות הממשלתיות הגדולות והלא מוכרות במשק. במה שאמור להיות הכרזה טכנית בלבד על התקשרות בפטור ממכרז עם חברה לצורך רכישת חיסונים כותב משרד האוצר על חברת שראל – שלמעשה הינה חברה פרטית בבעלות עקיפה של המדינה – כי "ועדת הפטור הוא בחומרה את התנהלות חברת שראל למול גורמי המדינה" וכי הסיבה היחידה שהאישור לפטור ממכרז ניתן הוא מחשש לבריאות הציבור.

 

הפטור המדובר הוא של התקשרות בסך של 186 מיליון שקל של בתי החולים הממשלתיים, טיפות החלב ולשכות הבריאות הממשלתיות עם שראל לצורך רכישת חיסונים בשנה הקרובה. במקביל, לשראל יש גם פטור בהתקשרות ממכרז עם המדינה בסך של כ-1.2 מיליארד שקל לצורך רכישת תרופות וציוד רפואי.

 

שראל היא חברה בבעלות עמותה שהקימה המדינה בשנת 1995 לצורך רכישה מרוכזת של ציוד רפואי ותרופות לבתי החולים, ללשכות הבריאות, טיפות חלב ושאר הגופים הממשלתיים. הרעיון היה לנצל את כח המיקוח הגדול של המדינה אל מול חברות התרופות כדי להוזיל מחירים, בעיקר לבתי החולים הקטנים שאין להם את כח המיקוח הנדרש.

 

לאורך השנים נשמעו תלונות רבות מצד בתי החולים על התנהלות שראל ועל כך שהיא גובה עמלות שגבוהות משמעותית מהאחוזים הבודדים שהיא אמורה לגבות, לפעמים אפילו 30% יותר מעלות הרכש עצמו. בשיחה עם "כלכליסט" בשנה שעברה הכחיש מנכ"ל שראל, אבי בוסקילה את הטענות ואמר כי כל עמלה שהיא מעל ל-15% צריכה לעבור אישור שלו וכי העמלה ששראל גובה היא חד ספרתית.

 

בשנה שעברה הקימו במשרד האוצר צוות מיוחד לבדיקת התלונות, אך לטענת אנשי הצוות שראל לא משתפת פעולה עם הנתונים שהיא מתבקשת להעביר. באוצר כותבים כי "אי העברת הנתונים מעכב באופן משמעותי את פעילות הצוות ומותירה את המדינה בעמדה לא נוחה של התקשרות עם חברה בפטור ממכרז ללא יכולת ביצוע, פיקוח ובקרה עליה וללא יכולת אמיתית לבחון ולהבין את יעילות המנגנון הקיים". באוצר היו רוצים לדעת גם כמה כסף בסופו של דבר נשאר בקופת שראל ומה היא עושה עם הכסף הזה, כאשר גורם באוצר מסביר היום כי הכסף אמור לחזור לבתי החולים הממשלתיים ולא להישאר בקופת החברה. הצוות אמור להגיש את הדוח הסופי שלו בחודשים הקרובים, אך מבדיקה ראשונית שלו עולה כי העמלות שגוזרת שראל גבוהות מהמקובל בתחום.

 

המבנה המשפטי של שראל הוא סבוך במיוחד, ולמעשה מאפשר לחברה להתנהל בצורה כמעט עצמאית למרות שבעקיפין היא בבעלות המדינה. לכן גם אם באוצר היו רוצים לנקוט צעדים נגד ההנהלה או לחייב אותה למסור את הנתונים הם יודעים כי יתקשו מאוד לעשות זאת.

 

אז מדוע באוצר בכל זאת אישרו את ההתקשרות הנוכחית? מכיוון והעברת רכישת החיסונים לועדה מיוחדת של משרדי הבריאות והאוצר תקרה רק ב-2017. כך למעשה מגלה האוצר כי הוא מתכוון לקחת משראל את המונופול על רכישת החיסונים לבתי החולים הממשלתיים ושאר גופי הבריאות הממשלתיים. מהלך דומה עשוי לקרות גם עם התרופות והציוד הרפואי, שכן ככל הנראה בשלב זה אין כוונה במשרדי האוצר והבריאות לפתוח לתחרות את התחום כדי לא לאבד את היתרון לגודל של המדינה. למרות התכנון של משרדי הבריאות והאוצר לנסות ולהקים מעין יחידת רכש חדשה סביר להניח כי לפחות בשנים הקרובות ההתקשרות עם שראל תימשך, שכו למדינה אין כיום את הידע על ניהול רכש ציוד רפואי ותרופות בסדר גודל שכזה, אך היקפי ההתקשרות ירדו משמעותית. 

 

משראל נמסר בתגובה: "הטענה כי שראל אינה שקופה לא נסמכת על המציאות הקיימת וזה בלשון המעטה: שראל פועלת בשקיפות מלאה שאינה קיימת גם בחברות ממשלתיות. נציגי משרדי האוצר והבריאות הם חברים בדירקטוריון החברה, נציג האוצר הוא יו"ר ועדת הכספים ויו"ר ועדת הביקורת של החברה. נציגים אלה חשופים כמובן לכל מידע. בנוסף לכך לאוצר יש חבר בוועדת המכרזים של החברה.

 

"בניגוד לנטען, האוצר קיבל דו"חות כספיים מפורטים, מחירים, מצגות וסיכום עבודה כלכלית מקיפה שנעשתה ע״י גורם חיצוני מקצועי אובייקטיבי , חברת גיזה אבן. לכן הטענה שהחברה לא שקופה, איננה תואמת את המציאות.

 

"נגד החברה לא הושמעה ביקורת מקצועית אלא תשבוחות מכל גורמי המקצוע והביקורת. הביקורת שכן נשמעה היתה על ידי גורם פוליטי פופוליסטי ובעקבות כך הוקמה ועדה שכל מטרתה היתה לענות ללחצים הפוליטיים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x