המומחיות החדשה של השרים: התחמקות מסוגיות שבת
שר הפנים לשעבר סער הוריש לממשלה את נושא פתיחת העסקים בתל אביב בשבת, ולאחר שסילבן שלום סירב לחתום בשל "ניגוד עניינים", כעת גם גילה גמליאל נמלטת מהסוגיה בשל עומס עבודה. השרים דרעי, כץ ורגב עסוקים בקרבות שבת משלהם
בעקבות סירובו של שר הפנים סילבן שלום לחתום על מתווה פתיחת העסקים בתל אביב בשבת, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש מהשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל לטפל בסוגיית פתיחת העסקים בשבת בתל אביב. אך ל"כלכליסט" נודע כי גמליאל תודיע לנתניהו אחרי החג כי אין בכוונתה לעסוק בנושא. גורמים במשרדה הביעו תמיהה על התנערותו של שלום, שהודיע לאחרונה שהוא מנוע מלעסוק בנושא לאור "ניגוד עניינים" — תרומה שקיבל בעבר מבעל עסק תל־אביבי. לדבריהם, סירובה נובע מעומס העבודה במשרדה.
שלום וגמליאל אינם הראשונים שמתנערים מהנושא. שר הפנים לשעבר גדעון סער הוריש את הסוגיה לממשלה הנוכחית כשהורה על סגירת בתי העסק בשבת בתל אביב. עיריית תל אביב הכינה מתווה חדש עם קריטריונים ברורים, אלא שבית המשפט קבע כי המתווה דרוש אישור וחתימה של שר הפנים. ואולם עד כה נמנעו שרי הפנים לעשות כן: סער פרש, גלעד ארדן לא עסק בזה, שלום חמק, והנושא התגלגל ללשכת נתניהו שביקש את תמיכתה של גמליאל. האמת היא שגמליאל ושלום לא רוצים לעסוק בנושא מחשש להיות מסומנים במרכז הליכוד כלא מספיק "מסורתיים". המועמד שאליו אמור היה העניין לעבור הוא שר הכלכלה אלא שעמדתו הקיצונית של דרעי בנושא ברורה.
- עד לתשובת המדינה: עבודות התחזוקה ברכבת יימשכו בשבת ללא אישור שר התחבורה
- וינשטיין החליט: יש כדורגל בשבת
- ההייטק נגד דרעי: הביתן הישראלי יפעל גם בשבת
אף שלא נראה כי "מלחמות השבת" יובילו לפיצוץ קואליציוני כפי שהתרחש בממשלת ברק בשנות התשעים, מרבית חברי הקואליציה מעדיפים להמשיך בשמירה על הסטטוס קוו. אלא שפעילותו של דרעי תאלץ אותם לנקוט עמדה או לגלגל את הנושא לבג"ץ.
דרעי מחזיק בחבית הנפץ
לאחרונה פעל דרעי בנושא בשני מקרים — הדוכן של מכון היצוא ביריד ההולנדי ועבודות הרכבת. בתחילת החודש הורה דרעי לסגור בחג את הדוכן הישראלי ביריד באמסטרדם, ודווח כי הנספחים המסחריים של משרד הכלכלה דאגו שלא לקבוע פגישות לחברות הישראליות בימי שבת וחג. הדבר עורר את זעמן של חברות ישראליות רבות.
בין דרעי לשר התחבורה ישראל כץ נרשמו שתי התנגשויות לאחרונה: באוגוסט התעורר ויכוח סביב עבודות פינוי הריסת גשר מעריב בתל אביב עבור עבודת הרכבת הקלה, שהתבצעו בשבת על אף דרישתו של דרעי לדחות אותן. בתגובה כתב דרעי לראש הממשלה מכתב בו הכריז כי אם הדבר יחזור "סיעת ש"ס לא תעבור על כך לסדר היום". בנוסף, לפני כמה ימים הורה דרעי להפסיק את העבודות על הקו המהיר לירושלים בסופי שבוע, ובכך דרש מכץ לחתום על היתר עבודה לפועלים ולהפוך לשר שמורה על חילול שבת.
"המשק זקוק לעבודה בשבת"
זירה נוספת למאבק השבת החלה בעקבות עתירתם של שחקני כדורגל באוגוסט שלא לחייבם לשחק בשבת. בית המשפט לעבודה קבע כי משחקים בשבת מנוגדים לחוק ושרת התרבות והספורט מירי רגב בירכה על כך ואמרה כי היא תואמת גם את השקפת עולמה. היועץ המשפטי לממשלה הודיע שלא ישנה את מדיניות אי־האכיפה בנושא, ואפשר את המשך קיום המשחקים בשבת. רגב הקימה ועדה למציאת פתרון, כך שמי שלא ירצה לשחק בשבת בשל אמונתו הדתית יוכל לעשות כן. לוועדה אין מועד סיום וטרם התקבלו החלטות בדיוניה.
גם האופוזיציה לא מרימה מאבק: בקרב אנשי המחנה הציוני ישנה תמיכה בסגירת עסקים בשבת מסיבות סוציאליות וגם יו״ר יש עתיד יאיר לפיד מהדק יחסים עם העיתונות החרדית.
שחר אילן, סמנכ"ל חדו"ש (עמותה לחופש דת ושוויון) מסר: כי "מי שמסר את האחריות לעבודה בשבת בידי דרעי הבטיח מלחמות בלתי פוסקות עם אדם שלא מייצג את מרבית הבוחרים, ומטעה כשהוא אומר שלא מדובר בפיקוח נפש. משק לא יכול להתנהל בלי עבודה מסוימת בשבת, העלויות הכלכליות שייגררו מכך יפגעו בהכרח בציבור".