העליון דחה בקשת הבנקים לדיון נוסף: יחזירו לגד זאבי כ-290 מיליון שקל
ההחזר הוא על גביית ריבית פיגורים מופרזת על ההלוואה שנתנו לזאבי לרכוש את מניות בזק. עם זאת, כ-70% מהסכום שיושב לחברות של זאבי משועבד לטובת חברה שהייתה בבעלות של מיכאל צ'רנוי
בשבוע הבא יכריע בית המשפט המחוזי בת"א אם להרשיע את איש העסקים גד זאבי בעבירות מרמה והלבנת הון בפרשת רכישת מניות בזק. בינתיים, דחה בית המשפט העליון היום (ב') עתירה של הבנקים הגדולים לקיים דיון נוסף בפסק הדין שבו נקבע שהם יחזירו לחברות שבשליטתו 286 מיליון שקל, על גביית ריבית פיגורים מופרזת על ההלוואה שנתנו לזאבי לרכוש את מניות בזק.
- אחרי למעלה מעשור – הכרעת דין בתיק זאבי-צ'רנוי
- העליון: הבנקים ישיבו לגד זאבי 250 מיליון שקל על ריבית פיגורים שגבו מחברות בבעלותו
- לבקשת צ'רנוי: התראת פשיטת רגל לשותפו העסקי לשעבר גד זאבי
הבנקים אמורים לחלוק בהחזרים לפי יחס ההלוואה שניתנה: 88.5 מיליון שקל הפועלים, 68.5 מיליון שקל לאומי, 45.5 מיליון שקל, הבינלאומי 28.5 מיליון שקל מזרחי טבפחות, 28.5 מיליון שקל דיסקונט, 11.5 מיליון שקל מרכנתיל ו-11.5 מיליון שקל בנק אגוד. עם זאת, כ-70% מהסכום שיושב לחברות של זאבי משועבד לטובת חברה שהייתה בבעלות של איש העסקים מיכאל צ'רנוי.
הבקשה של הבנקים לדיון נוסף הוגשה לאחר פסק דין מקיף שנתן העליון בחודש אוגוסט. במרכזו עומדת הלוואת ענק שנטל זאבי בשנת 1999 מהבנקים לרכישת כ-20% ממניות בזק בהיקף של כ-640 מיליון שקל שהורחבה בהמשך ל-730 מיליון שקל.
העסקה הזאת עומדת כאמור במקביל גם במרכז כתב האישום שמתנהל זה 10 שנים בבית המשפט המחוזי בת"א נגד זאבי וצ'רנוי. על פי כתב האישום, את ההלוואה מהבנקים נטל זאבי תוך הסתרת העובדה שצ'רנוי היה ערב לה מחשש שלא יקבל היתר ממשרד התקשורת. זאת בשל השם הרע שיצא לצ'רנוי באותה תקופה בישראל.
כשלוש שנים לאחר לקיחת הלוואה, תחילת 2002, פנו הבנקים לבית המשפט בבקשה למנות כונס נכסים על המניות בשל הפרת תנאי ההלוואה על ידי זאבי. תהליך שנמשך כ-7 שנים, עד שבנובמבר 2009 מכרו הבנקים את מניותיו של זאבי בבזק, וקיבלו עבורם 3.1 מיליארד שקל. סכום זה כיסה את החובות של זאבי, בנוסף להוצאות הכינוס ואף השאיר בידם כחצי מיליארד שקל שחזרו לקופת החברות של זאבי. בית המשפט המחוזי קבע בעבר שעל חלק מהסכום גבו הבנקים ריבית פיגורים של 3% ללא כל הצדקה.
באוגוסט אישרר העליון את החלטת המחוזי, ואף קיבל חלקית את ערעור החברות שיש להגדיל את הסכום שיש להשיב להן. נקבע שריבית הפיגורים שנגבתה ללא הצדקה כלכלית סבירה הייתה על פני תקופה של שנתיים וארבעה חודשים מתוך שבע שנים שנמשך הכינוס. זאת לדברי העליון משום שבחלק מתקופת הכינוס "קפא" התנאי בהלוואה לפיו החברות של זאבי מפגרות בהחזרים.
העליון קבע כבר כי כבר ב-2007 שווי המניות של זאבי שהוחזק דה פקטו על ידי הבנקים כיסה את כל החובות, ולכן העמיד את הבנקים במצב בו הם יכלו לסגור את הפרשה ללא הפסדים. הבנקים כאמור מימשו רק ב-2009 את המניות, ועל כן קבעו השופטים כי עליהם להשיב לחברות זאבי את ריבית הפיגורים שנגבה במשך יותר משנתיים. בסך הכל מודבר על 215 מיליון שקל שיחד עם ריבית והצמדה עלו לכ-286 מיליון שקל. את ההחזר ישלמו כאמור הבנקים על פי חלקם במימון ההלוואה.
את גד זאבי ייצגו עורכי הדין גיורא ארדינסט, רן שפרינצק, תומר ויסמן, מיטל טויסטר, אפרת ציבולסקי ויובל נעים ממשרד ארדינסט, בן נתן ושות'.
את הבנקים ייצגו עורכי הדין אורי גאון וליאת עיני־נצר ממשרד לוינבוק ושות'.