$
בארץ

ללמוד מהמצרים: למה ישראל לא חוסמת את מימון התנועה האסלאמית?

ישראל רואה בתנועה האסלאמית זרוע מימון של חמאס וסבורה שהיא אחראית למסע ההסתה הנוכחי בנושא הר הבית. למרות זאת כבר עשרות שנים היא לא מצליחה לפקח על הזרמת הכספים שלה במדינה

דורון פסקין 09:0113.10.15

התנועה האסלאמית, שסומנה על ידי בכירי הממשלה בירושלים כמי שעומדת מאחורי מסע ההסתה הנוכחי בנושא הר הבית, הוקמה על ידי השיח' עבדאללה נימר דרוויש בתחילת שנות השבעים. אף שרשמית אין לתנועה קשר ישיר עם התנועה־האם האחים המוסלמים, בפועל האידיאולוגיה של התנועה מבוססת על עקרונות האחים, והחיבור בין השתיים טבעי. בתמצית, התנועה דוגלת בהקמת שלטון אסלאמי בשטחי "פלסטין", שתחתיו יוכלו לחיות גם היהודים והנוצרים. אין לתמוה אפוא כי לתנועה האסלאמית קשרים ענפים עם תנועת חמאס, הנחשבת זרוע של האחים המוסלמים בשטחים הפלסטיניים.

 

הפלג הצפוני של התנועה, בראשות שיח' ראיד סלאח, נחשב למיליטנטי מהדרומי, שנציגיו משתתפים בבחירות לכנסת. זה שנים תעמולת הפלג הצפוני מבוססת על הסיסמה "מסגד אל־אקצא בסכנה". בכל שנה התנועה עורכת כנס עממי רב־משתתפים באום אל־פחם תחת הכותרת הזאת, במפגן כוח אנטי־ישראלי מובהק.

 

האידיאולוגיה הדתית הקנאית מבית מדרשם של האחים המוסלמים, גרמה בעבר לחלק מתומכיה לעסוק בטרור ובפיגועים. מבחינת פעילותה, התנועה האסלאמית בישראל פועלת לפי המודל של תנועת האחים המוסלמים. הדבר בא לידי ביטוי בהקמת ארגוני צדקה וסעד, ארגוני נוער, ארגונים דתיים, מרפאות ומוסדות אחרים. הארגונים משמשים פלטפורמה לאיסוף כספי תרומות מקרב ערביי ישראל, אך גם ממקורות עלומים בחו"ל, ובכלל זה ממדינות המערב, ממדינות המפרץ וממדינות ערב אחרות.

 

הלוויה של ילד שנהרג בעימותים מול צה"ל בגדה המערבית הלוויה של ילד שנהרג בעימותים מול צה"ל בגדה המערבית צילום: רויטרס

 

כסף מחמאס

 

אף שכבר בסוף שנות התשעים התחייבה ממשלת ישראל להגביר את הפיקוח על הכספים הזורמים תחת ידיה של התנועה האסלאמית, דומה כי בפועל מצאו ראשיה ופעיליה דרכים להערים על השלטונות כדי לממן את פעילותה. לא צריך להיות חוקר בשב"כ כדי להבין שאם התנועה יוזמת קמפיין תרומות "למען ילדי סוריה" בקרב ערביי ישראל ומקבלת כספים במזומן במסגדים או באירועים ציבוריים אחרים, יש אפשרות להעלים את המסלול המדויק של הכספים.

 

יתרה על כך, בשנים האחרונות הצטברו בידי ישראל יותר ויותר פיסות מידע שלפיהן התנועה האסלאמית הפכה בפועל לזרוע המימון של חמאס בקרב ערביי ישראל. נראה שהכספים זורמים בשני הכיוונים בצורה מתוחכמת, ומנגנוני הביטחון הישראליים מתקשים לאתר את מסלול זרימת הכספים. בעבר נודע שגוף השייך לתנועה האסלאמית שקיבל מיליוני דולרים מגופים אסלאמיסטיים בבריטניה ובצרפת העביר משכורות חודשיות למשפחות אנשי חמאס שנהרגו בפעולות טרור נגד ישראל.

 

זירת אחד מפיגועי הדקירה אתמול בירושלים זירת אחד מפיגועי הדקירה אתמול בירושלים צילום: איי אף פי

 

בשנה שעברה נעצר בכיר החמאס מחמוד טועמה בגשר אלנבי, והוא שפך אור על הקשרים הכספיים בין התנועה האסלאמית ובין חמאס. לפי טועמה, תנועת חמאס השתמשה באנשי התנועה האסלאמית כדי לממן פרויקטים במזרח ירושלים. בין השאר נודע כי התנועה האסלאמית העבירה כספים מחמאס לצעירים פלסטינים במסגד אל-אקצא כדי "להגן עליו מפני המתפללים היהודים". הכסף (1,200 דולר בחודש לכל צעיר פלסטיני) הועבר מתחת לאפו של השלטון הישראלי במסווה של "תמיכה בסטודנטים". אגב, את הכסף הזה גייסה תנועת חמאס בקרב תומכיה בטורקיה, בקטאר ובמדינות אחרות. התנועה האסלאמית מכחישה כמובן את הטענות הללו.

 

עורך דין פלסטיני בהפגנה ליד רמאללה עורך דין פלסטיני בהפגנה ליד רמאללה צילום: איי פי

 

ייבוש המקורות הכספיים

 

ייבוש המקורות הכספיים של הארגונים הקיצוניים הוא הדרך היעילה ביותר לצמצום פעילותם, ובראש ובראשונה יכולתם לגייס תומכים חדשים. בהקשר זה התנועה האסלאמית אינה שונה. הגבלת יכולתה לגייס כספים יכולה לגרום לירידה בפופולריות שלה בקרב ערביי ישראל. אם תחליט ישראל להוציא את התנועה האסלאמית מחוץ לחוק, אולי כדאי לאמץ את המודל שנקטה השכנה מדרום, מצרים, שיצאה למלחמת חורמה נגד תנועת האחים המוסלמים ובעיקר נגד מקורותיה הכספיים.

 

מובן שהנסיבות בישראל ובמצרים שונות, ואי אפשר להשוות את מידת הסכנה ליציבות הביטחונית של התנועה האסלאמית בישראל לזו של תנועת האחים המוסלמים במצרים. עם זאת, הנחישות המצרית מלמדת כי במלחמה נגד התנועות הדתיות הקיצוניות אי אפשר להתפשר. זמן קצר לאחר הדחת הנשיא המצרי מוחמד מורסי והוצאת תנועתו האחים המוסלמים מחוץ לחוק, החליטה ממשלת מצרים להקים ועדה מיוחדת להחרמת נכסיה. ההיגיון מאחורי הקמת הוועדה היה שרק בדרך זו של ייבוש המקורות הכספיים יהיה אפשר לפרק אותה גם מנכסיה הפוליטיים והצבאיים.

 

לראש הוועדה מונה סגן שר המשפטים המצרי השופט עזת חמיס, שמאז הפך לאחת הדמויות המאובטחות ביותר במצרים. הוא ופרקליט המדינה המצרי הישאם ברכאת (שבינתיים חוסל) הפכו לדמויות המסמלות את המאבק בקיצוניות האסלאמית הדתית, נוסף על הנשיא א־סיסי.

 

צוותי חקירה מיוחדים מונו אך ורק כדי לאתר את נכסי האחים המוסלמים במצרים וכדי להבין כיצד היא מממנת את פעילותה במצרים באמצעות פרויקטים המוצגים כלגיטימיים. לפי השלטונות במצרים, ההישגים מרשימים. מאז מונתה הוועדה הוחרמו נכסים בשווי כולל של 4 מיליארד דולר (חלק מסכום זה משמש לכיסוי הוצאות נפגעי הטרור או עלויות תיקון הנזקים מפעולות החבלה). בין השאר הוחרמו נכסים של 1,200 ממנהיגי האחים המוסלמים. נוסף על כך הוחרמו הנכסים של כ־1,100 מוסדות שנוהלו על ידי האחים המוסלמים (כולל בתי חולים ובתי ספר במחוזותיה השונים של מצרים).

 

הכותב הוא מומחה לכלכלת המזרח התיכון ולמימון הטרור

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x