$
בארץ

חמאס מנצל את האירועים לחיזוק מעמדו הכלכלי הרעוע

חמאס, השקוע עד צוואר בביצה העזתית מאז צוק איתן ומתקשה להשיג מקורות מימון מהעולם הערבי הטרוד בצרותיו הוא, לא יכול להרשות לעצמו להצטייר כמי שמובל אחרי האירועים, אלא כמי שמוביל. השתלטות על הגדה עשויה להיות קרש ההצלה שלו

דורון פסקין 08:0820.10.15

גם אם חמאס הוא לא זה שיזם את "אינתיפאדת הסכינים" אין ספק כי היד האידיאולוגית המכוונת של האירועים יצאה מבית מדרשו. כשהאווירה ברחוב הפלסטינית היא כה מיליטנטית, ארגון דוגמת חמאס, שחרת על דגלו את האלימות וההגנה על המקומות הקדושים בירושלים, אינו יכול ואינו מעוניין להצטייר כמי שמובל אחרי האירועים אלא כמי שמוביל.

  

 

האירועים הנוכחיים תופסים את חמאס לאחר שספג מכה צבאית, כלכלית ופוליטית קשה במהלך "צוק איתן" והוא עדיין מנסה להתאושש ממנה. את מרצו ומשאביו הכספיים הוא מפנה בשנה האחרונה בעיקר לשיקום כוחו הצבאי (מנהרות, למשל). זו הסיבה שמידי פעם בפעם שומעים על ניסויי רקטות המשוגרות מעזה לעבר הים. כצפוי, למרות ההבטחות והכינוסים הבינלאומיים, שיקום רצועת עזה הפך פחות ופחות רלבנטי בעולם הערבי הטרוד עד צוואר במאבקים פנימיים.

 

חמאס אינו מעוניין כרגע בהסלמה צבאית בעזה. על כך תעיד העובדה שגם הקיצוניים ביותר בהנהגת חמאס דוגמת ד"ר מחמוד א־זהאר הצהיר במהלך ראיון עיתונאי השבוע כי עימות כולל נוסף בעזה אינו סביר. בד בבד הוא קרא לעבור משלב הסכינים והדריסה ל"שלב הצבאי" ־ רמז ככל הנראה להגברת השימוש בנשק חם ובפיגועי התאבדות.

 

הפגנה פלשתינית במהלך עימותים עם כוחות צה"ל הפגנה פלשתינית במהלך עימותים עם כוחות צה"ל צילום: רויטרס

 

מבחינה פוליטית וגם מבחינה כלכלית, חמאס עזה בבעיה ולכן מעדיף את העימות בגדה המערבית ובירושלים. מצרים של א־סיסי פגעה קשות בנתיב ההברחות בגבול סיני וברחוב העזתי הפוליטי החלו "דאעש" והארגונים המסונפים לו להצטייר כאלטרנטיבה.

 

גם מבחינה פנימית החמאס בבעיה. הצמרת הפוליטית חלוקה קשות בשאלת הנאמנות לציר הסוני (בראשות ערב הסעודית) או לציר השיעי (בראשות איראן).ישנן יותר ויותר ידיעות לפיהן איראן החליטה להקפיא את הסיוע הכלכלי לחמאס (כ־150 מיליון דולר בשנה, לפי הערכות). כרגע המדינה הערבית היחידה המוכנה לסייע כספית לחמאס בנדיבות היא קטאר בעוד שאר מדינות המפתח במפרץ כגון ערב הסעודית ומדינת איחוד האמירויות מסתייגות מכך.

 

אבל על דבר אחד אין חלוקים בחמאס וזה הרצון להפיל את שלטון הרשות הפלסטינית ולהשתלט על הגדה המערבית בדומה למה שאירע ברצועת עזה בשנת 2007. המאבק בין הרשות לבין חמאס בהקשר זה מתנהל במלוא העוצמה בשנים האחרונות, כשכרגע נראה שידה של הרשות על העליונה. אבל לחמאס תשתיות ותאים רדומים רבים ברחבי הגדה והניסיונות לתמיכה כספית בתאים אלה ובהתארגנויות חמאס לא פוסקים. הנהגת החוץ שדוחפת כל העת לעימות מאמינה כי גל הטרור הנוכחי הוא שעת הכושר לשנות את המציאות בגדה.

הכותב הנו מומחה לכלכלת המזרח התיכון ומימון הטרור

בטל שלח
    לכל התגובות
    x