שר הרווחה מציע לאפשר גם לבעלי שכר מינימום לקבל הבטחת הכנסה
חיים כץ יגיש הצעת חוק להגדלת אפשרות ההשתכרות של מקבלי הבטחת הכנסה כך שגם מי שמשתכר מעל לשכר המינימום יוכל לקבל קצבה כלשהי; העלות: לפחות 210 מיליון שקל בשנה
שר הרווחה חיים כץ מתכנן שינוי דרמטי ביכולת של מקבלי קצבאות הבטחת הכנסה לצאת לעבוד מבלי לאבד את הקצבה. משמעות השינוי הוא שמקבלי קצבת הבטחת הכנסה יוכלו להמשיך לקבל אותה גם אם ישתכרו מעל לשכר המינימום. כץ הודיע הבוקר כי יגיש צעת חוק ממשלתית בנושא.
- למרות הצהרות שר הכלכלה: שכר מינימום של 30 שקל לשעה עוד רחוק
- יש מדינות בהן אפשר לחיות משכר מינימום - ואיפה ישראל בדירוג?
- הגדלת שכר המינימום: תוספת 300 השקלים תתבצע בדצמבר 2017
כיום כ-100 אלף איש מקבלים קצבת הבטחת הכנסה והתוכנית אמורה להשפיע על כ-30 אלף מהם ולהגדיל את סך ההכנסה שלהם מקצבה ושכר.
השינוי שמוצע הוא במה שקרוי ה"דיסריגרד", שהוא השיעור שבו יורדת הקצבה למקבל קצבה שיוצא לעבוד. לדוגמה, קצבת הבטחת הכנסה ליחיד עומדת היום על 1,730 שקל בחודש, כאשר על כל שקל שהוא משתכר מעל ל-463 שקל תחל הקצבה לרדת עד שבשכר של 2,934 שקל לחודש הוא לא יקבל קצבה כלל. במקרה של זוג עם שני ילדים הקצבה היא 2,378 שקל בחודש ובשכר של 5,283 של שני בני הזוג ביחד הקצבה לא תינתן יותר.
התוכנית של כץ היא לא לשנות את גובה הקצבה, אלא את אותו דיסריגרד, כך שנקודת האיפוס של הקצבה תהיה במקרה של אדם יחיד שכר של 6,044 שקל בחודש ובמקרה של זוג עם שני ילדים 9,993 שקל בחודש. במונחים טכניים יותר, הכוונה היא לשנות את הדיסריגרד משיעור גריעה מהגמלה של 70% על כל שקל של הכנסה ל-31%.
עלות של היא כ-210 מיליון שקל בשנה
לדברי כץ העלות השנתית של השינוי היא כ-210 מיליון שקל בשנה, אך זאת לגבי האוכלוסייה הקיימת מתוך מקבלי הקצבאות. הצעד עשוי לעודד יותר מקבלי קצבאות לצאת לעבוד ובאותה מידה גם יותר אנשים עובדים לבקש קצבאות הבטחת הכנסה, וכך ההסכום המדובר יגדל. כמו כן, מכיוון ובפועל מתאפשר למקבל קצבת הבטחת הכנסה לקבל קצבה יחד עם הכנסה שהיא גבוהה משכר המינימום, עולה השאלה איך הדבר ישתלב עם האפשרות של מקבלי שכר נמוך לקבל גם מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) ומכאן שעשוי להיות מצב בו מקבלי הבטחת ההכנסה העובדים יקבלו גם את מס ההכנסה השלילי.
לפי נתוני הביטוח הלאומי, כ- 70% מהמשפחות הזכאיות לגמלת הבטחת הכנסה אינן בעלות הכנסות נוספות, כך שמרביתן חיות מתחת לקו העוני או אינן מדווחות על הכנסותיהן. הוועדה למלחמה בעוני הציע במסקנותיה להעלות באופן משמעותי את הקצבה עצמה יחד עם שינוי בדיסריגרד, וצעד זה של כץ הוא אמנם חלקי אך בכיוון של המלצות הועדה.
בהודעה אמר כץ: "עידוד התעסוקה בקרב מקבלי הקצבאות היא דרך אפקטיבית להלחם בשיעורי העוני במדינת ישראל. הורדת שיעור הקיזוז תהווה תמריץ תעסוקתי לזכאים להבטחת הכנסה, אשר במצב הנוכחי נמנעים מהשתלבות במעגל העבודה או לחלופין עובדים מבלי לדווח לרשויות המס. הרפורמה המוצעת, תוריד את היקף תשלומי הקצבאות, תטיב עם הצמיחה ובעיקר תסייע לאנשים לחיות בכבוד הראוי".