$
בארץ

אלה הם האנשים שיחליטו אילו תרופות יינתנו בחינם לחולים

נקבעו חברי ועדת סל התרופות ל-2016, שיתכנסו בעוד שבוע ויקבעו אילו תרופות וציוד רפואי חדש ייכנס. זאת במסגרת תקציב של 300 מיליון שקל שניתן להן, בעוד הבקשות יגיעו לכ-2 מיליארד שקל

מיקי פלד 17:2820.10.15
פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם, יעמוד בראש ועדת סל הבריאות, הידועה גם בשם סל התרופות, כך החליט שר הבריאות יעקב ליצמן. יחד איתו יכהנו בוועדה גם נציגי ציבור, קופות החולים, ממשלה ועוד. הוועדה תעסוק באחת המלאכות הרגישות במערכת הבריאות הציבורית, עליה ניתן לומר שהיא קובעת אילו מהחולים יקבל טיפול ואילו לא. הכינוס הראשון של הועדה יהיה ביום שני בשבוע הבא ומסקנותיה יוגשו לליצמן בסוף השנה.

 

ועדת סל התרופות היא זו שקובעת אילו טכנולוגיות חדשות – תרופות, ציוד רפואי ועוד – ייכנסו לסל הבריאות מהשנה הבאה ויוענקו בחינם לחולים, ואילו יישארו בחוץ והחולים יצטרכו לממן את הטיפול מכיסם הפרטי או להסתפק בטיפול הקיים, שלעיתים אינו מתאים. בעבר הוגשו לוועדה הצעות בסך של כ-2 מיליארד שקל, אך התקציב הוא 300 מיליון שקל, ומכאן שהוועדה צריכה למעשה לנפות תרופות וציוד רב שאולי הוא חיוני, אך חיוני פחות או שהיחס בין השפעה שלו על ציבור החולים אל מול עלותו קטנה יותר מאשר תרופות אחרות.

 

לקופות החולים יהיו ארבעה נציגים בוועדה וכך גם לרופאים, למשרד הבריאות יהיו שלושה נציגים ולמשרד האוצר נציג אחד. מהרופאים מדובר על פרופ' פתחיה ריסמן, מנהל האגף הכירורגי בשערי צדק, ד"ר טליה גולן, אונקולוגית משיבא, פרופ' מיכאל גליקסון, קרדיולוג משיבא, ופרופ' עידית מטות מאיכילוב. נציגי משרד הבריאות הם מנהלת מנהל טכנולוגיות במשרד הבריאות, ד"ר אסנת לוקסמבורג – שגם אחראית על המיון הראשוני של הטכנולוגיות השונות שהוגשו לוועדת הסל, סמנכ"לית אגף קופות חולים, רויטל טופר חבר טוב וסמנכ"ל התכנון יאיר אסרף.

 

שר הבריאות יעקב ליצמן שר הבריאות יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

נציגי הציבור יהיו הרב חיים אדליסט, פרופ' רות לנדאו מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית, כלכלנית הבריאות איריס גינזבורג, ד"ר אפו אגבריה, שהוא גם ח"כ לשעבר, ועו"ד ינקי קוינט, היועץ המשפטי של מינהל מקרקעי ישראל.

 

ברקע עבודת ועדת הסל נמצאת החלטתו של ליצמן להחזיר לביטוחים המשלימים שמוכרות קופות החולים את התרופות מאריכות ומצילות החיים שאינן בסל הבריאות. בכך ליצמן חורג מהקו הרשמי של המשרד, לו שותף גם האוצר. הסיבה לכך היא כי ליצמן סבור שזו הדרך היחידה להבטיח כי ציבור החולים יקבל את התרופות הנדרשות לו, שכיום ניתן לקבלן רק דרך ביטוח פרטי בחברת ביטוח. ב-2008 נאסר על קופות החולים למכור דרך הביטוחים המשלימים תרופות שאינו בסל הבריאות, מתוך מחשבה כי בשם עקרון השיוויון יש לעודד את הגדלת התקצוב של סל הבריאות הממלכתי. עם זאת, ככל שהטכנולוגיה מתפתחת נראה כי סל הבריאות לא יצליח להדביק את הקצב של עלויות התרופות החדשות, בעיקר התרופות לטיפול בסרטן שמחיריהן מזנק בשנים האחרונות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x