פרשת זאבי-צ'רנוי: כל הנאשמים זוכו
אחרי 16 שנה: מיכאל צ'רנוי, גד זאבי, זאב רום ומיכאל קומיסר זוכו מכל אשמה. בכתב האישום נטען כי צ'רנוי וזאבי הסתירו את חלקו של צ'רנוי ברכישת מניות בזק מחשש שלא יקבל היתר ממשרד התקשורת
מיכאל צ'רנוי, גד זאבי, זאב רום ומיכאל קומיסר זוכו מכל אשמה בפרשת זאבי-צ'רנוי. 16 שנה לאחר שהתפוצצה, הגיעה הבוקר (יום ד') לסיומה בהכרעת הדין שניתנה על ידי שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ד"ר עודד מודריק. הוא יקריא את הכרעת הדין בהמשך, בטקס הפרישה שלו.
- זאבי היה רק כיסוי לצ'רנוי? יופי, למי אכפת
- פרשת צ'רנוי-זאבי: נאשם 4 ועתידו של הייעוץ המשפטי
- תיק זאבי-צ'רנוי: לא רלבנטי לכלום
תיק זאבי-צ'רנוי, המכונה גם פרשת מניות בזק, מתגלגל בין מסדרונות בתי המשפט משנת 2002 ועוסק במכירת מניות בזק. תחילתה של הפרשה בשנת 1999, כאשר חברת זאבי תקשורת של גד זאבי הגישה בקשה לקבל את אישורו של שר התקשורת לרכישת 19.6% ממניות חברת בזק. זאת לאור חוק הבזק והצו שהוצא בעקבותיו, שלפיהם העברת למעלה מ-5% בחברת בזק, המספקת שירות חיוני, מחייבת אישור של שר התקשורת. מי שהחזיקה את המניות באותו זמן הייתה חברת cable and wireless.
האישורים ניתנו בסופו של דבר, אך הפרשה גררה כתבי אישום על עבירות על פי חוק איסור הלבנת הון נגד זאבי, מיכאל צ'רנוי, זאב רום ועו"ד מיכאל קומיסר, שנתן שירותים משפטיים לזאבי. בכתב האישום המקורי נטען כי זאבי וצ'רנוי הסתירו את חלקו של צ'רנוי ברכישת המניות מחשש שלא יקבל היתר ממשרד התקשורת, בשל השם הרע שיצא לצ'רנוי באותה תקופה בישראל.
"המשפט נמשך זמן רב. בוודאי שהימשכות יתרה של משפט בכלל ומשפט פלילי בפרט איננה חיובית. אולם הדבר תלוי בגורמים רבים. עשיתי כמיטב יכולתי ואני מקווה שלא יצאה מכשלה מתחת ידי", סיכם השופט מודריק את הכרעת הדין.
בהכרעת הדין, המשתרעת על פני 115 עמודים, מפרט השופט מודריק כיצד הגיע למסקנה כי יש לזכות המעורבים. בפסק הדין הוא שואל, בין היתר, האם הטענה שזאבי מכר לצ'רנוי שותפות מלאה בזכויותיו במניות בזק, מתיישבת עם כלליה הפשוטים של עסקה מסחרית רגילה, שאין לה מטרות או תכליות של פגיעה בתשתית חיונית למדינה. "ייתכן", כתב מודריק, "שזאבי נזקק בדחיפות לתזרים לשם מימון בטוחת המימון. סוחר שנמצא במצוקה תזרימית עשוי למכור את סחורתו במחיר מוזל. עד כדי כך? ויתור של 60% מערך המניות? או שמא התמורה בעסקה משקפת את השווי ההולם של האופציה. במצב כזה אין צד שוטה ואין צד משטה".
פסק הדין מפרט עוד כי החקירה ובחינת חומרי החקירה והכנת כתב האישום השתרעו על פני מספר שנים עד להגשת כתב האישום במרץ 2004.
"חוק הבזק נועד להגן על תשתית חיונית למדינת ישראל שחיוניותה רבת פנים וחשיבותה גדולה. עבירות מרמה בזיקה לחוק הבזק, בוודאי מרמה כלפי גורמי משרד התקשורת אבל גם כלפי הבנקים שבלעדיהם לא תכונה עסקות, עבירות אלה אינן דבר של מה בכך. לכן כאשר נפל חשד שבעל היתר להחזיק במניות בזק מכר בסתר וללא היתר מן המניות הללו לאחר שאין לו היתר, הדבר מצריך חקירה ודרישה", הוסיף השופט, "אולם בסיום החקירה בוודאי התברר שמבחינה מעשית ההתנהלות בין הצדדים לא פגעה כהוא זה באינטרסים חיוניים של מדינת ישראל וגם לא באינטרס כלשהו של הבנקים".
לפי כתב האישום, על סמך המצגים הכוזבים, קיבלו זאבי וצ'רנוי במירמה, בסיועם של רום ושל עו"ד מיכאל (מיקי) קומיסר, נציגו של זאבי, את היתר שר התקשורת להחזיק במניות בזק, ובהמשך קיבלו גם שתי הלוואות מקונסורציום הבנקים בראשות הבנק הבינלאומי שליווה את העסקה, בסך 643 מיליון דולר ו-77 מיליון דולר.
זאבי וצ'רנוי מואשמים בעבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות ובעבירות על חוק איסור הלבנת הון. קומיסר, המואשם כי סייע ללקוחו זאבי להסתיר את מעורבות צ'רנוי, ורום מואשמים בעבירות של סיוע לקבלת דבר במירמה.
במרכזו של המשפט ניצב ההסכם הכספי בין צ'רנוי לזאבי והשאלה האם היה מדובר בהסכם הלוואה רגיל שבמסגרתו הלווה צ'רנוי לזאבי 143 מיליון דולר כערבות לבנקים לצורך רכישת המניות וגם קיבל אופציה להיכנס כשותף או בשותפות סודית שנועדה להשתלט על בזק.
סנגוריו של זאבי הם עורכי הדין נוית נגב, איריס ניב-סבאג, גל הררי-גולדמן, גיורא אדרת ואורן אדרת. צ'רנוי מיוצג על ידי עוה"ד יעקב וינרוט, ירון קוסטליץ ויואב סגל, זאב רום - בידי עוה"ד נבות תל-צור וטל שפירא ודורון טאובמן; מיכאל קומיסר - בידי עוה"ד דוד ליבאי ודפנה ליבאי; והתביעה - בידי עורכות הדין מיכל סייבל-דראל ותמר רוסמן מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות.
צ'רנוי מסר בתגובה: "אני שמח שהצדק יצא לאור. עליתי ארצה מתוך רצון אמיתי לחיות פה ולהשקיע, ולאחר שנים רבות בהם נאלצתי להגן על עצמי בבית המשפט, בתקשורת ובציבור, אני מבקש לעצמי ולמשפחתי להמשיך לחיות פה בשקט, סוף סוף בלי 'עננה'.עם התפוצצות הפרשה ולאורך השנים, עמדו לצידי חברים רבים וצוות משפטי מעולה שהאמין בצידקתי. אני מבקש לומר תודה למשפחתי שעמדה לצידי כל התקופה הקשה הזו. אני חייב תודה גדולה לאביגדור ליברמן שהאמין בצדקתי לאורך כל דרך, תמך והיה חבר אמיתי. לסיום אני רוצה להודות לצוות הנפלא שליווה אותי, עו"ד ירון קוסטליץ ועורכי הדין יואב סגל ויבגני טרספוב, שייצגו אותי בהצלחה רבה כל השנים הללו".
סניגוריו של עו"ד קומיסר, עורכי-הדין יעקב וינרוט דוד ליבאי, דפנה ליבאי ודנה וייס, ברכו על זיכויו היום מכל אשמה, ומסרו כי כפי שטענו מתחילת המשפט, לא היה כלל מקום להעמיד את קומיסר לדין. "בתום משפט ארוך הוכח כי קומיסר נתן ללקוחו, גד זאבי, ייעוץ משפטי מקצועי ואמין ולא הסתיר דבר ממשרד התקשורת והבנקים", מסרו הסניגורים. לדבריהם, קומיסר שמח לשים את הפרשה מאחוריו וימשיך להקדיש עצמו לפרקטיקה המשפטית המשגשגת שלו.
עוה״ד נוית נגב, איריס ניב סבאג, גיורא אדרת ואורן אדרת אשר ייצגו את גד זאבי מסרו: "זהו רגע חשוב ומיוחד. יש לנו סיפוק רב מכך שבית המשפט קיבל את עמדתנו לפיה גד זאבי פעל בצורה לגיטימית וכי ההסכם עליו חתם משקף מערכת יחסים עסקית מקובלת, שאף לוותה בייעוץ משפטי צמוד. גד זאבי הוא אדם עתיר זכויות שעמד בגבורה ונלחם על האמת. מעבר להחלטה העקרונית החשובה, אנחנו שמחים שהוא קיבל, בפעם השניה, אישור ציבורי ליושרו ולאמינותו".
עוה"ד ירון קוסטליץ, יואב סגל ויבגני טרספוב אשר מייצגים את צ'רנוי מסרו: "אנו מאושרים שכבוד השופט מודריק קיבל את טענותינו במלואן וזיכה זיכוי מוחלט ומטהר את צ'רנוי. מגיעה נחת לצ'רנוי אחרי כל השנים שעברו מאז תחילת החקירה".
עורכי דינו של זאב רום, נבות תל-צור, דורון טאובמן וטל שפירא, מסרו בתגובה כי הם מברכים על הזיכוי והביעו סיפוק רב על כך שבית המשפט קיבל את עמדתם. לדבריהם, פסק דינו של השופט מודריק מושתת על שורה ארוכה של נימוקים כלכליים ומשפטיים ומיוסד גם על ההיגיון העסקי שעמד ביסוד עסקת בזק, כפי שטענו הנאשמים מתחילת הדרך.