צרפתי ברח, רון טל מרח, ושטייניץ שכח מי שר האנרגיה
שלושה ימים אחרי פרוץ הסערה אלפי ישראלים עדיין מנותקים מחשמל; שר האנרגיה נזכר אתמול, באיחור של יומיים, להכריז על הקמת ועדת בדיקה חיצונית; האוצר יזם ישיבה דחופה בנושא, אבל ביטל אותה; המנכ"ל והיו"ר ממשיכים להמציא תירוצים למשיכת הזמן בטיפול; ובינתיים הלקוחות שישבו בחושך שלושה ימים ייאלצו להסתפק בפיצוי של עשרות שקלים בודדים
בסיפור הזה אין צדיקים. אין אף גוף שפועל היום בתוך או מחוץ לחברת החשמל שיכול לומר לאזרחים שהוא עשה הכל כדי שהמחדל הזה, שבמסגרתו מאות אלפי אנשים נותרו ללא חשמל בימים האחרונים, לא יקרה או שבפעם הבאה יהיה יותר טוב. כי איפה שלא בודקים מוצאים מישהו שלא עשה את עבודתו עד הסוף, חיפף או לא הבין מה מתרחש.
- 4,000 משקי בית עדיין מנותקים מהחשמל
- תשובת חברת החשמל למחדל הניתוקים: SMS מפחיד
- מנכ"ל חברת חשמל: "אין לנו סמכות להיכנס לכל החצרות ולגזום עצים וזה מקשה על הטיפול"
לפי דיווחי חברת החשמל, נכון ליום שלישי בערב כ־5,000 איש עדיין מנותקים מרשת החשמל הארצית. אז רגע לפני שכולם מאשימים את כולם ומקימים ועדת חקירה, "כלכליסט" חוסך לכם את קריאת דו"ח מבקר המדינה הבא - זה שיעסוק בסופה הנוכחית, שבה לכמה שעות ארוכות 280 אלף איש נותרו בבית בלי חשמל וחלקם בלי מים.
חברת החשמל: נזכרו באיחור, המוקד קרס
עבור חברת החשמל הסופה האחרונה היא הרביעית בשנתיים האחרונות. זה החל בסופת השלגים שניתקה בתחילת 2014 את ירושלים וצפת, המשיך לחורף 2015 עם תופעות דומות, והמשיך בשבוע אובך וחול שהסתובב בכל הארץ.
ועדיין, זה לא נראה כאילו מישהו שם לומד מהטעויות. שהרי לא ייתכן שחזאים מתריעים ימים קודם על בואה של סופה, ובחברת החשמל נזכרים להכריז מצב חירום רק כשהיא מתחוללת.
מנהל אחר אולי היה מגייס חלק מהצוותים יום קודם ושם אותם בכוננות. מנהל אחר אולי היה בוחן מה מצב הרוח אצל העובדים ומבקש מהם לשים את המחלוקות בצד כי עלול להגיע מצב חירום; מבקש היתר לגזום יותר עצים במהלך הקיץ במקומות מועדים; או מתגבר את מוקד 103 ומעביר חלק מהשירות לחברות חיצוניות, כשהוא רואה שהמוקד שלו קורס לגמרי.
אבל זה לא קרה. מנהלי חברת החשמל - המנכ"ל עופר בלוך והיו"ר יפתח רון טל - נרדמו בשמירה. ראשית, הם לא הבינו את תנאי השטח. שנית, הם פנו לבית הדין לעבודה במקום להתמודד בעצמם עם ועד העובדים השובת. לא שאותן חמש שעות של "שביתה איטלקית" היו מונעות את כל הנזק, אבל הן היו מצמצמות אותו.
בינתיים כולם עסוקים בכסת"חים. בלוך מנפנף בכך שהוא נכנס לתפקיד רק לפני שלושה חודשים. אבל האחריות היא עדיין שלו. ולאן נעלמו כל הסמנכ"לים שלו, שעובדים בחברה כבר עשרות שנים וזוכים לתנאי שכר מפליגים?
רון טל אמר כי הוא הנחה אתמול את ההנהלה להתמקד בשלוש משימות: "הראשונה היא חיבור החשמל, עם עדיפות לאלו שמנותקים יותר מ־24 שעות. המשימה השנייה היא היערכות לסופה חדשה שאולי תגיע בקרוב, תוך הפקת לקחים מהאירוע הנוכחי. המשימה האחרונה היא שיקום האמון מול הלקוחות. האמון הוא הסמל המסחרי של החברה. זה הכוח הכי גדול שלנו והוא נפגע".
עוד הוא הכריז כי הוא מקים ועדת בדיקה פנימית לבחינת האירוע. זה מעט מדי ומאוחר מדי. את ההנחיות האלו היה עליו לתת בשבוע שעבר, לפני הסופה. וגם אין צורך בוועדת בדיקה, משום שהיום יתפרסם דו"ח של מבקר המדינה על חברת החשמל. אבל אין צורך לחכות לו - כדי לדעת שהשירות של החברה אינו איכותי, כל שצריך לעשות הוא להתקשר למוקד 103 ולחכות למענה שלא יגיע.
ועד העובדים שובת, ההסתדרות מגבה
צלע שנייה בכל הסיפור העצוב הזה היא ועד העובדים בראשות דוד (מיקו) צרפתי. למי שלא מכיר אותו, הוא עלול להיראות כבריון, כמי שמסוגל לסגור נמל או רציף רכבת סתם כי מישהו עצבן אותו. אבל גם שונאיו הגדולים ביותר ידעו לספר שבניגוד מוחלט לאלון חסן (לשעבר יו"ר ועד נמל אשדוד), צרפתי הוא שקול ומדוד, גם כשהוא כועס.
אבל הפעם גם לצרפתי קפץ הפיוז. אולי בצדק, כי בכל זאת מדובר במי ששומע מהמדינה כבר שנים שבקרוב תתבצע רפורמה בחברת החשמל - בלי שרפורמה כזו נראית באופק - ומבין שמנסים למרוח אותו.
אבל העצבים שנאגרו בקרבו, כמו גם ההתעקשות שלו לסרב לאפשר להנהלה לנייד עובדים בין המחוזות ללא אישור הוועד, אינם סיבה מספקת לכך שמשפחות נשארו בלי חשמל לשלושה ימים. זו לא פחות משערורייה. "ייתכן שההנהלה ביקשה מהעובדים לבצע מטלות והם אמרו לא", הודה הוועד בבית הדין לעבודה אתמול. זה אולי לגיטימי, אך כשמדובר בספק שירות חיוני כמו חברת החשמל, לשחק עם השירות שלו זה כמו לשחק בחיי אדם - וזה דבר שאינו לגיטימי בשום מקרה.
גם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לא חף מאשמה. הצורך להגן על העובדים הוא מובן, אבל גם לו יש גבול. המאבק בשם העובדים נוכח הרפורמות המתוכננות הוא חשוב, אבל עליו לראות לנגד עיניו במצב הזה את הזקנים מבית האבות בחדרה - שלא ידעו אם חלק ממכשירי הקריאה לאמבולנס עובדים או שמא לא, כי אין חשמל - ולא את האינטרסים שאותם הוא מייצג בשגרה.
משרד האנרגיה: פיקוח מוזנח של שנים
שר האנרגיה יובל שטייניץ, שרק נכנס לתפקידו לא מזמן, עסוק מעל הראש במתווה הגז. אבל מתחת לאף יש לו בעיה הרבה יותר גדולה שקשורה לחיי היומיום של אזרחי ישראל.
משרד האנרגיה אחראי לא רק על חברת החשמל כספק שירות, אלא גם על בניית תוכנית־אב למשק החשמל בישראל. ואם אפילו תוכנית כזו, שהיא מתווה הפעולה של חברת החשמל בטווח הארוך, אין בנמצא - אין על מה להתפלא שמנכ"ל החברה נאלץ לעמוד מעל בימת הכנסת, ולתרץ את העובדה שלא נכרתו עצים שקרסו בסופה הזו ומפריעים להגעת החשמל לבתי הלקוחות, בכך שחוקית אסור לו לכרות אותם.
לשר האנרגיה נדרשו 48 שעות כדי להתעורר ולהבין שהחברה שהוא אחראי עליה לא מתפקדת כלל. לאחר שהתעורר, הוא הכריז אתמול על ועדת בדיקה חיצונית לפעולתה של החברה. בראש הוועדה יעמוד שאול מרידור, מי שהיה אחראי על חברת החשמל כשעבד באגף תקציבים במשרד האוצר.
"כלכליסט" פנה לשטייניץ ושאל מה יהיה המנדט של הוועדה ואם היא תוסמך לפרסם המלצות אישיות נגד הנהלת החברה. "לא הגבלתי אותם בשום אופן. הם יגישו מה שהם רואים לנכון", אמר השר. אולי אחרי ארבע סופות, שגרמו לנזקים רבים ומהן לא הופקו כלל לקחים, סוף סוף תקום כאן ועדה שתטפל באופן מעמיק בכשלים שגורמים לכך. אולי.
משרד האוצר: דממת רפורמות ואפס מעשה
שר האוצר משה כחלון העלה על ראש שמחתו את הטיפול במשבר הדיור ובבנקים, אבל נראה שמעולם לא הציץ בצורה רצינית בנעשה בחברת החשמל וברפורמות המתוכננות בה שמוסמסו בשנים האחרונות. אם בכל פעם שמישהו מפקידי המשרד אמר את הביטוי "רפורמה בחברת החשמל" היה נאגר שקל בקופת האוצר, אז כיום כחלון יכול היה להשתמש בקופה הזו כדי לבנות עוד 100 אלף דירות.
אבל במקום לקדם את הרפורמות משרד האוצר לא עושה דבר, כאילו הוא לא קשור לזה בכלל וזה לא באחריותו.
מנכ"ל האוצר שי באב"ד אמנם זימן ישיבה דחופה על הרפורמה בחברה, אבל היא בוטלה ונדחתה למועד אחר.
כחלון צריך להבין שהרפורמה בחברת החשמל היא כנראה בלתי נמנעת. לא מכיוון שמישהו רוצה לצ'פר את העובדים במענקי פרישה, אלא כי המצב הנוכחי לא יכול להימשך. אם הוא ישאל את ראש אגף תקציבים ואת הממונה על השכר שעובדים תחתיו, אז הראשון יוכל לספר לו כיצד קודמו בתפקיד יאיר לפיד קבר בדקה ה־90 רפורמה חתומה, והשני יוכל לספר לו שרק בשנה האחרונה פרשו מחברת החשמל 460 איש בעלות של 1.5 מיליון שקל לעובד.
לפי הרפורמות המתוכננות, עוד 2,000 איש צריכים ללכת הביתה. זה לא יהיה זול, כי גם להם מגיע מענק של 1.5 מיליון שקל, אבל על כחלון למצוא את מקורות המימון לכך ולהניע את המהלך. רק כך החברה תבריא.
רשות החברות הממשלתיות: לא יודעים מה מתרחש
רשות החברות הממשלתיות היא אולי הרגולטור הכי חשוב בפיקוח השוטף על חברת החשמל. אז כשירות לרשות, "כלכליסט" נבר בדו"חות חברת החשמל, כי נראה שברשות לא עשו זאת, ולהלן הממצאים: נכון לסוף יוני 2015 "ההשקעות החדשות ברכוש קבוע בתקופת הדו"ח (שישה חודשים - ל"ג) הסתכמו ב־1.8 מיליארד שקל, זאת בהשוואה לכ־2.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד". ירידה של 16%.
בשנה שלפני כן נכתב בדו"חות החברה לרבעון השני של 2014 כי "ההשקעות ברכוש קבוע" בתקופת הדו"ח "הסתכמו בכ־2.2 מיליארד שקל, זאת בהשוואה ל־2.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד". ירידה של 13%.
בתקופה של שנתיים השקעות החברה ברכוש הקבוע שלה, זה שמאפשר להתנהל בשגרה ולטפל בתקלות, צנחו ב־29%. ככה אי אפשר להתמודד עם משברים, אלא רק באופן מגומגם. החברה חייבת להודות כי היא מתנהלת ממשבר למשבר ולומר כי המצב לא יכול להימשך כך. אולי אם הדברים האלו היו נעשים מוקדם יותר, אפשר היה לצמצם את המחדל של הימים האחרונים. בהזדמנות זו אולי כדאי גם למנות סמנכ"ל כספים לחברה כדי שתתמודד עם החוב שלה שמגיע ל־67 מיליארד שקל.
רשות החשמל: קיבלו דו"ח ולא עשו דבר
היא הרגולטור שקובע את התעריפים. בשבוע האחרון מבלים ראשיה בתלונות על הקמת רשות חשמל לא עצמאית שתהיה כפופה לשר האנרגיה. אולי כדאי להם להפנות חלק מהמרץ לבחינה עצמית כדי לראות שהרשות במתכונתה הנוכחית לא מתפקדת.
הנה דוגמה קלאסית: רשות החשמל לא עדכנה במשך 13 שנה את תעריף ההולכה - הכסף שחברת החשמל אמורה לקבל כדי לתחזק את קווי המתח, העמודים ויתר האמצעים שמובילים את החשמל אל הבתים. יו"ר הרשות אורית פרקש־הכהן שכרה את חברת נביגאנט האמריקאית במיליון שקל כדי לבחון מה לעשות עם זה. ההמלצה היתה להעלות את התעריף ב־4.2% ב־2015 (צעד שלא יושם) וב־12.7% בינואר 2016. כמו כן הומלץ לחברה לקצץ בכ־34% בכוח האדם שלה העוסק בהולכה (4,500 עובדים), שנהנה מתנאי שכר מופרזים.
כש"כלכליסט" פנה לממונה על השכר כדי לבחון היכן הדברים עומדים, התגובה היתה כי הדיונים בנושא הסתיימו לפני שנה, וכי בתומם הגיעו למסקנה שהקיצוץ לא אפשרי ביחס לעובדים בעלי הסכם קיבוצי. גם השינוי בתעריף ההולכה נזנח ללא הסבר.
אתמול שלחה פרקש־הכהן מכתב ליו"ר חברת החשמל ובו האשימה אותו בהתנהלות שערורייתית שהובילה למחדל של הימים האחרונים.
הפוליטיקאים: שתיקה רועמת מצד כולם
גם לראש הממשלה בנימין נתניהו לא ממש אכפת מכך ש־280 אלף איש ישבו בעלטה בימים האחרונים. משרד רה"מ סירב להגיב כשהוא נשאל על כך.
גם באופוזיציה לא יכולים להיתמם. יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג לא התפנה כדי לומר משהו על המחדל הז, וגם ציפי לבני, שהיתה מנכ"לית רשות החברות הממשלתיות ומכירה היטב את חברת החשמל, לא פצתה פה.